Cum se formează un granulom dentar și ce putem face pentru a-l trata


Infecțiile bacteriene sunt cauza multor afecțiuni dentare. De la parodontită la abcese, bolile cauzate de bacterii au adesea consecințe nefaste asupra danturii noastre. La fel ca virusul gripal, bacteria dentară nu ține cont de vârstă – doar de igiena orală. Fie că ai 10, 20 sau 60 de ani, o bacterie netratată poate distruge sănătatea dinților tăi într-un timp foarte scurt. Una dintre cele mai dureroase afecțiuni este apariția unui granulom dentar. În acest articol, vom detalia tipurile de granulom precum și metodele de tratament potrivite pentru fiecare stadiu al afecțiunii. Înainte de a începe să explicăm cauzele și efectele unui granulom dentar, specialiștii Green Dental din București doresc să atragă atenția încă din introducerea articolului cu privire la măsurile corecte de igienă. Igiena corespunzătoare a danturii este tratamentul cel mai bun, fără doar și poate. Dacă e prea târziu însă pentru tine iar bacteria s-a infiltrat deja la rădăcină, iată ce trebuie să cunoști:

granulom dentar

Tipuri de granulom dentar

Granulomul simplu conjunctiv este o osteită apicală cronică în care s-a instalat o distrucție osoasă periapicală delimitată de un contur dispus în jurul foramenelor apicale. Este o consecință a germenilor proveniți dintr-o gangrenă simplă sau a parodontitei apicale cronice fibroase.
Volumul unui granulom dentar poate varia.
Simptomatologia este aproape inexistentă. Uneori apare o jenă la un dinte sau eventual se resimte o senzație de dinte înalt și o durere vagă.
Imaginea radiologică ne da indicatii ale cauzei granulomului.

Granulomul epitelial are în structura lui față de granulomul simplu, celule epiteliale de diferite origini:

 • din mucoasa sinusală (un granulom dentar care a evoluat spre sinusul maxilar)
 • din mucoasa bucală (care favorizează fistula)
 • din resturile epiteliale Malassez (granulom situat profund endosos)

Pentru a determina existența unui astfel de granulom dentar, o examinare radiologică la fel ca în cazul granulomului simplu conjunctiv este necesară. Acest tip de granulom epitelial determină apariția unei radiotransparențe în zona apicală a dintelui.

Granulomul chistic este stadiul final al unui granulom netratat. Cavitatea chistică este plină cu lichid.
Simptomatologia include:

 • modificarea culorii dintelui
 • testul de vitalitate negativ
 • pe canalul dentar va lipsi sângerarea sau sensibilitatea
 • deformarea și bombarea mucoasei în fază avansată

Despre granulomul dentar apical

Acesta apare în urma pătrunderii bacteriilor la rădăcina dintelui și are drept consecință înlocuirea țesutului osos din jurul acesteia cu un țesut de granulație. Acest țesut este o metodă de protecție pe care organismul o lansează în fața bacteriei.

Din păcate, simptomatologia în cazul granulomului este redusă. În afară de o jenă aproape nesesizabilă și o durere vagă, granulomul nu mai prezintă alte simptome. În schimb, în cazul imunității compromise, aceste granuloame se pot agrava, afectând întreaga stare a organismului.

Ce efecte are un granulom dentar netratat asupra corpului?

 • Infecția poate afecta și alte organe din corp.
 • De asemenea, poate atinge și rădăcinile dinților vecini.
 • Poate contribui la apariția sinuzitei maxilare.
 • Poate distruge osul dentar și determina mobilitatea dintelui.

Cum putem trata granulomul dentar?

Tratamentul depinde de faza și gravitatea procesului.

În primele faze, dacă pacientul nu resimte nicio durere cauzată de prezența abceselor sau a fistulei, atunci se poate interveni prin tratamentul endodontic. Acest tratament include mai exact curățarea și sterilizarea canalelor dentare, obturație și sigilarea definitivă a canalelor dentare.

În faze mai avansate cu dureri, cu leziune apicală vizibilă radiologic și abces, atunci se realizează tratamentul endodontic în 2 sau 3 ședințe de curățare a canalelor și permeabilizare a lor; lăsânduse pe canal hidroxidul de calciu. Chiar și în faze mai complicate acest tratament poate fi continuat, dar în combinație cu un tratament medicamentos sau o cură de 5-7 zile de antibiotice. Toate aceste condiții sunt necesare pentru finalizarea cu succes a obturației de canal.

Pentru cazuri avansate cu leziuni priapicale se recomandă pacienților să revină la un control în cabinetul Green Dental din București după 6 luni (cel târziu după un an). Este foarte important ca după finalizarea tratamentului endodontic să se realizeze și coroana dentară.

Rezecția apicală este necesară atunci când avem de a face cu o patologie diferită a dintelui sau avem un chist care nu s-a remediat doar cu tratament endodontic. În astfel de situații, chistul trebuie indepărtat prin tăierea vârfului rădăcinii dentare.

Sperăm că ne veți ascultă sfatul cu privire la menținerea unei igiene orale corespunzătoare și nu veți ajunge în situațiile prezentate mai sus. Dacă insă suspectați apariția unui granulom dentar, specialiștii Green Dental Bucuresti vă stau la dispoziție pentru a găsi cea mai bună cale de a-l trata. Cu cât acționați mai repede, cu atât tratamentul va fi mai blând!

happy hour green dental