maseaua de minte

Măseaua de minte: de ce apariția ei impune o vizită la stomatolog


Vă vine să credeți că sunt persoane care au două, chiar și trei măsele de minte? E o urmare a dezvoltării omului, a schimbărilor în alimentație și în procesul de masticație, maxilarele nu mai favorizează apariţia tuturor celor patru molari de minte, iar adesea aceștia rămân acoperiți şi nu vor fi observați decât radiologic. Cu toate acestea, chiar și apariția unei singure măsele de minte poate cauza probleme pe termen lung pentru dantura ta.

maseaua de minte

Maseaua de minte, de la formare la erupere

Măseaua de minte nu se formează la naștere, nici aproape de momentul erupției. De fapt, coroana sa este formată în jurul vârstei de 12 ani, la majorat deja rădăcinile se dezvoltă, moment în care măseaua de minte poate eupe deja. Însă ați fi surprinși să aflați că 90% din măselele de minte erup în jurul vârstei de 25 de ani.

Ce poate fi îngrijorător la măseaua de minte

Există o serie de motive care necesită o vizită imediată la medicul stomatolog:

  • dacă molarul sau molarii de minte au erup parțial și nu pot erupe complet din cauza lipsei de spațiu
  • dacă sunt vinovați pentru senzația de durere
  • dacă prezintă carii
  • dacă sunt orientați greșit spre dinți vecini și acest lucru poate determina apariția cariilor

Alte motive care ar determina extracția sunt creșterea retenţiei plăcii dentare sau chiar și simpla inactivitate în timpul masticaţiei. De asemenea, în cazul in care maseaua de minte nu poate străpunge mucoasa de deasupra ei în momentul erupției, specialiștii Green Dental recomandă recurgerea la o mică incizie pentru a-i permite molarului să-şi continue erupţia pe arcadă.

Afecțiuni care pot fi determinate de erupția măselei de minte

  1. Afectiunea gingivală (sau parodontală): Această afecțiune poate apărea cu precădere între molarul de minte și molarul 2. Localizarea lor pe același țesut și os gingival este un dezavantaj în cazul deteriorării țesutul și sau osului. Întrucât refacerea sau regenerarea lor este extrem de dificilă. Dacă se ajunge la o astfel de situație, victima colaterală cea mai probabilă va fi molarul numărul 2, fapt ce în consecință va afecta considerabil masticația.
  2. Apariția cariilor: După cum am menționat și mai sus, cariile pot apărea atât pe molarul de minte cât și pe dinții vecini. Apariția cariilor pe o măsea anume poate crea efectul Domino. Daca un al doilea molar este afectat la rândul său de o carie profundă, atunci acesta va trebui extras.
  3. Formarea chisturi la nivelul maxilarului: Apariția acestor chisturi aduc vești foarte rele pentru osul dentar si structurile inconjuratoare. Unele chisturi pot atinge o mărime suficient de mare încât să slăbească chiar și osul maxilarului, făcându-l susceptibil fracturilor.
  4. Deplasarea dintilor: Pentru a preveni deplasarea nepotrivită a dinților, medicii Green Dental recomandă extragerea măselei de minte.

Utilitatea molarului de minte

Molarul sau măseaua de minte este un molar rezidual al strămoșilor nostri important în procesul de masticație. Acesta ajuta la mestecarea țesutului lemnos sau al alimentelor crude. Conform teoriilor cele mai populare, craniile strămoșilor noștri erau mult mai mari comparativ cu cele din prezent și puteau acomoda mai mulți dinți. Această teorie dezvăluie de fapt un avantaj în procesul de masticație al strămoșilor noștri, mai ales luând în considerare alimentația de atunci. Creșterea digerabilității alimentelor a influențat cel mai probabil apariția molarilor de dimensiuni mai mici în prezent.

Sperăm că acest articol a adus atât clarificări cât și informații complet noi și neștiute despre maseaua de minte. Dacă resimți un disconfort în urma erupției acestei măsele, dacă este cariată și generează durere, te sfătuim să consulți imediat un stomatolog. Medicii Green Dental iți stau la dispoziție pentru o consultație de specialitate.