Durere de masea? Iată recomandările stomatologului.


Dacă am face un sondaj prin care să identificăm inamicul nr. 1 al sistemului dento-maxilar, 99% din participanți probabil ar răspunde durerea de măsea. Declanșatorul acestei dureri în cele mai multe cazuri este caria dentară, dar și bolile gingivale, traumatismele și sensibilitatea dentară pot cauza dureri. Nr. 1 pe listă totuși rămân cariile, aceste leziuni pe care toți dorim să le evităm cu orice preț. Din acest motiv foarte mulți pacienți sunt în căutarea unui tratament cât mai eficient pentru vinovatele de durere de masea. Prin acest articol, vă vom prezenta atât cauzele durerilor de măsea cât și cele mai potrivite metode de tratament.

durere de masea

Cea mai bună metodă de a înlătura orice durere de măsea este profilaxia!

Indiferent de cauză, prevenția e cea mai bună soluție. Dintre declanșatorii durerilor de măsea, cei mai des întâlniți sunt:

1. Cariile
Pentru a te asigura că nu vei ajunge niciodată în acel stadiu dureros al cariilor, cel mai bun sfat este să le previi prin igiena orală corespunzătoare. Cu toate acestea, dacă observi pe suprafața dintelui anumite pete albicioase, acestea semnalează carii incipiente. Pentru remineralizarea dintelui, poți acționa asupra acelei carii în stadiu reversibil cu pastă de dinți puternic fluorizată și o igienă orală mai riguroasă. În schimb, dacă experimentezi următoarele simptome, recomandăm o vizită la stomatolog:

  • Durere dentară (durere de masea) sau chiar abcese purulente
  • Sensibilitatea la diferența de temperatură
  • Halitoză
  • Pete închise la culoare pe suprafața dentară

Toate aceste simptome de mai sus indică prezența unor carii în stadiu avansat care necesită tratament urgent. Dintre complicațiile care pot surveni în urma unei carii netratate la timp enumerăm: abcesul dentar, gingivita și erodarea osului dentar din cauza depunerii de puroi la baza rădăcinii dintelui.

2. Boli gingivale
Aceste boli apar în urma iritațiilor provocate de placa bacteriană. Simptomul care indică foarte clar o astfel de afecțiune este sângerarea gingivală. Este important de amintit faptul că placa bacteriană netratată va conduce la rândul său la carii!

3. Sensibilitate dentară
Senzația de durere este resimțită la consumarea alimentelor calde sau reci. Medicii Green Dental din București pot trata cu ușurință această afecțiune prin paste sau geluri de dinți cu fluor. Lezarea pulpei dentare însă va trebui tratată cu obturație pe canal.

Cum putem trata o durere de măsea?

Ca oricare alt tratament medical, procesul de eliminare al durerii depinde în primul rând de cauza. În cazul bolii gingivale avansate, aceasta se poate trata prin detartraj și chiuretare subgingivală iar în cazuri extreme prin extracție. La capitolul carii, tratamentele se împart de asemenea pe diferite categorii.
După cum am menționat anterior, o carie în stadiul incipient poate fi tratată de un specialist printr-o soluție fluorizată și prin respectarea regulilor de igienă. Cel mai comun tratament pentru o carie care a produs deja o cavitate în dinte este obturația sau plomba, după cum este cunoscută mai bine. Plomba este mai exact procesul prin care acea cavitate este înlocuită cu o varietate de materiale.

Tratamentul de canal intervine în cazul cariilor avansate care necesită operarea nervului și sigilarea acestuia, iar apoi stomatologul va acționa asupra cavității rămase tot cu o obturație. Aceste metode vor neutraliza atât orice durere de masea cât și caria în sine.

Toate acestea fiind scrise, medicii Green Dental din București continuă să susțină profilaxia drept cel mai bun tratament. Curățarea dinților de cel puțin două ori pe zi, utilizarea cu religiozitate a aței dentare, a apei de gură și consumarea alimentelor cu un conținut scăzut de zaharuri vor fi cei mai buni aliați în lupta cu durerea și cu leziunile carioase.

happy hour green dental