Ultima modificare pe 19 mai, 2022
Retractie gingivală: cauze, tratament și prevenție
Cuprins
Ne îngrijorăm atât de mult de culoarea dinților noștri, de prospețimea respirației, de apariția cariilor, însă uităm să consultăm medicul stomatolog dacă gingiile noastre sunt iritate. Investim în bijuterii dentare dar uităm să ne tratăm gingiile atunci când acestea sângerează. Mai exact, dorim să evidențiem importanța sănătății gingiilor pentru echilibrul necesar unei igiene orale într-adevăr impecabile.
Înainte de toate, vom elabora cum trebuie să arate o gingie sănătoasă.
Cum putem proteja gingia sănătoasă de retractie gingivala
Puțini pacienți cunosc faptul că există 2 componente ale gingiei:
- Cea fixă de culoare roz deschis pe care toată lumea o cunoaște sub numele de gingie
- Mucoasa neatașată mai închisă la culoare din continuarea gingiei roz deschis
Imaginați-vă gingia ca pe un fular care protejează gâtul (rădăcina) dintelui. Acest țesut de protecție înconjoară osul pe toată circumferința rădăcinii, împiedicând depunerea de resturi alimentare.
Retracția gingivală – cauze și soluții
Primul factor pe listă e de așteptat să fie parodontoza, vinovată de foarte multe complicații. Această inflamare a parodonțiului cauzată de depuneri bacteriene poate afecta atât gingia cât și cementul dentar, osul alveolar și ligamentele. Simptomele gingivitei sunt gingiile iritate de culoare roșie, sângerarea în timpul periajului și resimțirea durerii.
Apoi, alinierea dentară poate cauza și ea retractie gingivala. Cu alte cuvinte, dacă un dinte nu este aliniat în poziția normală acesta va crește în interiorul sau exteriorul alveolei osoase, ceea ce va rezulta în descoperirea parțială a rădăcinii dentare. Rezultatul acestei alinieri nepotrivite va fi fie o gingie subțire sau chiar lipsa parțială a unei gingii. Pentru a repara astfel de probleme, specialiștii Green Dental din București vă recomandă un tratament ortodontic.
Factorul genetic poate influența și el sănătatea gingiilor. Dacă pacientul are din naștere o gingie subțire și fragilă, aceasta va putea fi grav afectată în urma traumatismelor sau în urma unei boli parodontale.
De asemenea, un periaj dentar agresiv poate răni țesutul gingival provocând retractie gingivala. În acest sens, specialiștii Green Dental din București vă pot oferi sfaturi pentru executarea corectă a procedurilor de curățare a dinților, fără acțiuni forțate care să îndepărteze placa pe de o parte, dar să rănească gingia pe de altă parte. Pe scurt, este necesară o periuță moale pe care să o înlocuiți o dată la 3 luni sau chiar mai des. Acordați atenție specială pastelor de dinți abrazive.
Bruxismul este un alt factor ce cauzează retracția. Acea presiune ridicată din timpul scrâșnirii dinților favorizează apariția de retractie gingivala. Soluția cea mai potrivită indicată de echipa Green Dental: gutierele nocturne.
Alte cauze includ traumatismele la nivel dentar și fumatul excesiv din cauza căreia se dezvoltă placa dentară foarte aderentă și greu de îndepărtat.
În concluzie, sperăm că pe viitor veți acorda mai multă atenție semnelor indicate de gingia dumneavoastră. Vă reamintim că igiena orală este mult mai complexă decât periajul zilnic și că adesea necesită atenția unui specialist stomatolog.