punte dentara

Punte dentara vs. implant dentar: cum să faci alegerea corectă

Ultima modificare pe 11 iulie, 2022


Dacă în articolul trecut am dezbătut cazul proteză dentară vs. implant dentar; de data aceasta vom invita în ring puntea dentară și implantul dentar. Similare ca utilitate, aceste două tratamente sunt durabile, rezistente la forța masticatorie și se integrează cu succes în complexul dentar. Ambele pot salva pacientul de la alte complicații survenite în urma pierderii dintelui (atrofierea mandibulară în cazul implantului, deplasarea dinților în cazul punții). Detalii despre implant au fost evidențiate în foarte multe articole anterioare. Însă ce este mai exact o punte dentara și cum putem face alegerea corectă pentru dantura noastră vom detalia mai jos.

punte dentara

Informații utile despre punte dentara

În primul rând, însuși numele lucrării este un indicator al rolului acestuia. Denumirea punții derivă, evident, din analogia cu o punte, o trecere sau pod (în engleză, terminologia pentru punte dentara este bridge), peste spațiul rămas gol din dantură.
Dinții restanți, ce vor fi șlefuiți, trebuie să fie impecabili, fără nicio leziune. În caz contrar, instalarea punții se va realiza după vindecarea leziunilor, acolo unde e posibil. În urma șlefuirii are loc amprentarea dinților. Între timp pacientul poate alege să poarte o lucrare provizorie confecționată de tehnician.

Condiția esențială pentru reușita acestui tratament: imobilitatea dinților. Aceștia trebuie să fie bine fixați în os pentru a putea susține puntea. Dacă dinții sunt mobili, specialiștii Green Dental recomandă alte tratamente.
De asemenea, spațiul rezultat în urma pierderii dinților nu trebuie sa fie mai mare decât capacitatea dinților restanți de susținere. Însă poți fi fără grijă odată ce tratamentul a fost aplicat: nu există riscul ca punțile dentare să fie respinse de țesuturile pe care se aplică.

Avantajele punților dentare comparativ cu implantul

Prețul instalării unui implant este întotdeauna mai mare față de o punte, deși există motive întemeiate care să justifice această diferență de preț. Vă amintim că, în cazul în care necesitați mai multe implanturi care să suplinească mai mult de un dinte lipsă, costul total se poate dubla, tripla în funcție de tratamentul individual. În plus, dacă necesitați intervenții chirurgicale înainte de instalarea implantului (sinus lift, adiție de os), acestea vor trebuie plătite separat.

Estetica unui implant bine executat nu lasă loc de reproșuri, fără doar și poate. Însă cu priceperea unor specialiști în domeniu, chiar și puntea ceramică poate conferi naturalețe. Cu precădere în cazul zirconiului, criteriile de nuanță, luminozitate și saturație bifează toate cerințele unui dinte natural.

Durata de viață în ambele cazuri e îndelungată, însă implantul este lider la această categorie. Dacă implantul este corect instalat sunt șanse foarte mici să necesite înlocuire. In schimb, și puntea dentară este longevivă atât timp cât igiena orală e respectată iar pacientul efectuează vizite bianuale la dentist. Specialiștii Green Dental aproximează o durată de 10 ani pentru o punte întreținută corect.

Astfel, putem concluziona că decizia punte dentară vs. implant depinde de mai mulți factori, de la buget la timpul de care dispune pacientul. Indiferent de soluția pe care o alegi, specialiștii Green Dental sunt instruiți să utilizeze tehnologii moderne în realizarea cu succes a ambelor tratamente.