aparat dentar ceramic

Aparat dentar ceramic: estetic, accesibil și eficient


Un peștișor de aur care să ne îndeplinească 3 dorințe ar fi perfect… Ne-am tonifia fără să mergem la sală, ne-am detoxifia fără cură cu smoothies și ne-am perfecționa zâmbetul fără să apelăm la aparat dentar și/sau albire dentară.

Multă vreme, aparatul dentar a fost privit ca fiind acel instrument “de tortură”, care distruge zâmbetul unei persoane și care trebuie evitat cu orice preț. În ultimii ani, însă, percepția asupra beneficiilor pe care le oferă aparatul dentar s-a schimbat complet, el devenind soluția pentru a obține zâmbetul mult-visat, indiferent că vorbim de aparat dentar metalic, aparat ceramic sau Invisalign, ultima inovație în ortodonție.

Indiferent de tipul de aparat dentar ales, scopul este același: corectarea unor afecțiuni ortodontice sau anomalii dento-maxilare, precum:

• Îngresuirea dentară
• Spații interdentare mari
• Supraocluzia verticală (overbite)
• Ocluzia inversă (underbite) și ocluzia deschisă
• Macrodonția.

 

aparat dentar ceramic

Pentru că există mai multe tipuri de aparate dentare, medicul ortodont este cel care stabilește aparatul dentar potrivit în funcție de vârsta pacientului și afecțiunile ortodontice cu care acesta se confruntă.

Aparatul dentar ceramic – ce este și ce rol are

Aparatul ceramic este un aparat dentar fix, care se bazează, la fel ca cel metalic, pe folosirea brackeților pentru corectarea poziției dinților. Deosebirea este că elementele principale ale aparatului ceramic (brackeții) sunt realizați din ceramică, în culori similare dinților naturali, în timp ce brackeții folosiți la aparatele metalice sunt de culoare gri, metalică.

Componentele active ale aparatului, elasticele, pot fi și ele de culoarea dintelui, fie opace de culoare albă, fie transparente.

Mulți oameni optează pentru aparatul dentar ceramic, deoarece este mai puțin vizibil pe dinți decât cel metalic, fiind însă la fel de eficient. Acest fapt îl recomandă cu precădere celor care doresc să se bucure de rezultate impecabile, având avantajul estetic.

Trebuie menționat faptul că aparatul dentar ceramic poate fi utilizat în tratarea afecțiunilor ortodontice moderate și, mai rar, în cazurile severe. Durata tratamentului ortodontic cu aparat dentar ceramic variază de la 18 la 36 de luni, oferind un grad sporit de confort.

Avantajele aparatului dentar ceramic

Aparatele dentare din ceramică sunt recomandate atunci când procesul de apariție a dentiției permanente s-a încheiat, fiind evitat, astfel, riscul ca elasticile să se rupă în urma presiunii exercitate de repoziționarea dinților.

Am menționat deja că principalul avantaj al aparatului ceramic este unul estetic. Deoarece sunt de obicei de culoare albă sau culori asemănătoare dinților naturali, aparatele dentare ceramice sunt mai puțin vizibile, astfel că activitatea de zi cu zi nu va fi influențată major de purtarea lor.

Mai mult decât atât, aparatele dentare ceramice se armonizează perfect cu zâmbetul tău, nuanța acestuia putând fi customizată în funcție de nuanța dinților tăi.

Iată care sunt celelalte avantaje ale aparatului dentar ceramic:

    • Pot fi folosite atât de adulți, cât și de copii. Pe lângă avantajele de ordin vizual, acest aparat poate corecta atât malocluziile adulților, cât și pe cele diagnosticate de medicii ortodonții la copii
    • Îți poți alege culorile. Brackeții metalici au o singură culoare: gri (sau argintiu metalic lucios, dacă este disponibil). Elasticele pe care aparatul dentar din ceramică îi folosește sunt disponibile în aproape orice culoare.
    • Întreținere simplă. Spre deosebire de echivalentul metalic, aparatul ceramic este mai ușor de curătat și întreținut. Elasticul din jurul brackeților se schimbă lunar, fapt ce facilitează periajul dentar și igiena orală. În plus, este mai permisiv în utilizarea aței dentare și a periuței față de un aparat dentar metalic.
    • Nu favorizează depuneri de tartru. Brackeții sunt realizați din ceramică, un material care nu permite acumularea de tartru și placă bacteriană, fapt ce nu este valabil și pentru aparatele ortodontice metalice.
    • Rezultate performante în timp scurt. Acest aparat are un raport optim calitate-preț, durata de tratament fiind mai scurtă decât în cazul aparatelor metalice, deși prețul e mai ridicat.
    • Confort sporit. Aparatul dentar ceramic este mai confortabil de purtat decât cel metalic. Materialele de înaltă calitate nu sunt abrazive, astfel încât nu irită gingiile sau părțile laterale ale gurii la fel de tare cum o fac brackeții metalici.

      Aparat dentar ceramic – sfaturi pentru utilizare

      Pentru că nu este la fel de rezistent precum aparatul dentar metalic, în cazul optării pentru aparatul ceramic se recomandă o mai mare atenție la consumul de alimente tari sau crocante.

      De asemenea, este nevoie de atenție atunci când se consumă băuturi precum vin roșu, cafea, sucuri cu coloranți, deoarece brackeții ceramici se pot colora.

      Tot din cauza materialului, aparatele ceramice nu sunt utilizate pentru îndreptarea molarilor.

      Sperăm că aparatul dentar ceramic a primit un bine-meritat rebranding din partea echipei Green Dental. Desigur, pe lângă acest model de aparat ortodontic, oferim o gamă largă de opțiuni unde poți găsi potrivirea perfectă.