radiografie dentara

Radiografie Dentară: există motive să te îngrijorezi?


Valul consumerist al decadelor trecute a adus cu sine un adevărat asalt asupra organismului. Carbohidrați, zaharoză, aditivi și coloranți, colesterol, carii, și alte urmări nocive. De aceea, nu este de mirare că în era Organic, Bio, Raw, eco-friendly, toți pacienții își fac griji în legătură cu orice tratament care implică radiații; precum o radiografie dentara. De la procedeele de securitate în aeroport până la clasica radiografie medicală; oamenii își doresc să fie informați asupra tratamentelor la care sunt supuși. Însă tehnologia a evoluat galopant, iar motivele de nesiguranță legate de radiografia dentară au fost clar eliminate în urma studiilor complexe și îndelungate. În ceea ce ne privește pe noi, dorim să detaliem ce înseamnă o radiografie dentara și de ce nu există motiv de îngrijorare în acest sens.

radiografie dentara

Ce implică o radiografie dentara

Utilitatea acestor radiografii este variată pentru medicii stomatologi. Specialiștii pot identifica, cu ajutorul acestei tehnologii, structuri dentare ascunse, formațiuni benigne sau maligne, carii și alte defecte sau afecțiuni dentare.

O imagine radiografică este formată prin emiterea unui nivel controlat de iradiere care penetrează structurile orale la diferite nivele; în funcție de densitatea anatomică. Spre exemplu, dinții apar albi pe o radiografie deoarece radiațiile care ii penetrează sunt mai puțin intense. Însă cariile, infecțiile și celelalte schimbări în densitatea osoasă sau în peridonțiu, apar mai închise la culoare deoarece radiațiile pătrund cu ușurință aceste structuri mai puțin dense. Restaurările dentare pot apărea mai închise sau mai deschise la culoare, în funcție de densitatea materialului.

Doza de radiații primită de un pacient este de obicei mică. Aceasta putând fii echivalentul expunerii la radiații de mediu de câteva zile sau a dozei primite în cursul unui zbor de scurtă durată. Expunerea este redusă și mai mult prin utilizarea unui scut de plumb, a șorțului de plumb, uneori cu un guler tiroidian de plumb.

Beneficiile radiografiei dentare

Este posibil ca, în timpul unui examen clinic, să fie trecute cu vederea atât cariile dentare incipiente; cât și boala parodontală incipientă. Din acest motiv evaluarea radiografică a țesuturilor dentare și parodontale este o componentă esențială al examenului oral. Însă, probabil cel mai încurajator motiv ar fi cantitatea mică de radiații pe care un pacient le primește în timpul unei radiografii dentare; fapt ce face aceste radiografii sigure.
In plus, întrucat noi promovăm stomatologia verde, la clinica Green Dental, procedeul de developare al radiografiilor este 100% eco-friendly; nefolosindu-se produse chimice. Alte beneficii oferite de radiologia digitală Green Dental includ calitatea radiografiei; timpul redus necesar obținerii rezultatului investigației și posibilitatea transferului mult mai rapid al imaginilor. Radiografia panoramică oferă o perspectivă asupra întregii cavități orale. Procesul realizării acesteia durează aproximativ un minut, timpul de expunere la radiații variind între 8-20 secunde.

Sperăm că data viitoare când vei fi nevoit să faci o radiografie dentară, nu te vei mai gândi că îți rănești corpul. Din contră, o radiografie poate oferi medicului stomatolog informații prețioase cu privire la sănătatea dinților tăi și la cel mai bun tratament pentru tine. Știm că siguranța este pe primul plan, de aceea utilizăm tehnologii moderne, testate și eficiente. Green Dental prioritizează bunăstarea și siguranța ta!