parodontoza

Efectele bolii parodontale asupra organismului

Ultima modificare pe 30 iunie, 2020


Dacă ai fost diagnosticat cu gingivită, sau forma ei mai avansată denumită parodontoza, află că incidența acestui tip de afecțiune este destul de ridicată în rândul populației adulte. În Europa, conform unui studiu realizat de platforma Oral Health, peste 50%  din populație suferă de parodontoză și peste 10%  au dezvoltat o formă gravă a acesteia soldată cu căderea dinților.

De ce apare parodontoza?

În cavitatea bucală, în mod natural, se regăsesc mai multe tipuri de bacterii. Acumularea plăcii bacteriene, în timp, formează tartrul dentar. Acesta provoacă inflamarea și sângerarea gingiilor, afecțiune numită gingivită, cea mai ușoară formă de boală parodontală. Gingivita se tratează prin periaj zilnic, folosirea aței dentare și igienizarea periodică a gurii de către medicul dentist.

Ignorată, gingivita poate evolua în parodontoza. Gingiile se retrag, rădăcina dintelui rămâne descoperită și vulnerabilă în fața atacului bacteriilor dăunătoare, dintele devine instabil în os și în multe cazuri, poate fi pierdut.

Afecțiuni conexe ale bolii parodontale

Numeroase studii realizate de către Academia Americană de Parodontologie au demonstrat că boala parodontală este asociată și cu alte afecțiuni ale organismului. Dintre afecțiunile aflate în strânsă legătură cu parodontoza amintim:

1.Diabetul

Persoanele care suferă de diabet sunt mai predispuse să dezvolte boala parodontală, cu consecințe directe asupra creșterii glicemiei. Acest lucru se datorează predispoziției la infecții a diabeticilor și din acest motiv, persoanelor care suferă de boală parodontală gravă, le este foarte greu să controleze nivelul de zahăr din sânge.

2.Probleme cardiace

Studiile arată că boala parondală poate fi asociată cu afecțiunile cardiace. Deși, încă nu a fost demonstrată cauzalitatea dintre cele două, există un risc crescut de probleme cardiace în cazul persoanelor care suferă de parodontoză.

De asemenea, boala parodontală crește riscul unui atac cerebral. Studiile făcute pe pacienții care au suferit un atac cerebral ischemic acut au demonstrat că aceștia aveau mai multe infecții ale cavității orale față de pacienții fără probleme cardiace.

3.Afecțiuni respiratorii

Bacteriile din cavitatea orală aspirate în plămâni pot cauza afecțiuni respiratorii precum pneumonie.

4.Cancer

Conform studiilor efectuate de Academia Americană de Parodontologie, bărbații cu parodontoza sunt cu 49% mai predispuși să dezvolte cancer la ficat, 54% să dezvolte cancer pancreatic și 30% mai predispuși să dezvolte leucemie.

5.Naștere prematură

Între boala parodontală și nașterea prematură există o relație de reciprocitate. Femeile sunt mai susceptibile de inflamații și sângerări gingivale pe timpul sarcinii. Cele care suferă de parodontoză înainte de a rămâne însărcinate observă o agravare a bolii după ce sarcina se instalează. Vinovate de exacerbarea inflamațiilor gingivale și de modificările din biofilmul oral sunt schimbările hormonale suferite de organismul femeii însărcinate. Numeroase studii au analizat anticorpii mamei și ai fetusului îndreptați către patogenii orali iar concluzia finală arată că anumiți patogeni cresc riscul de naștere prematură.

Parodontoza – Tratamente recomandate

Cel mai bun tratament pentru parodontoza este prevenția, însă, odată cu instalarea bolii, principalul scop al tratamentului devine controlul infecției. Sterilizarea pungilor parodontale, cel mai avansat tratament al parodontozei, se realizează cu ajutorul laserului stomatologic cu acțiune locală, izolată. Acesta protejează țesuturile înconjurătoare sănătoase. Dacă prezinți simptome precum sângerări gingivale, respirație urât mirositoare, dinți sensibili și slăbiți sau gingii inflamate, nu mai amâna vizita la stomatolog. Tratamentele efectuate în stadii incipiente durează mai puţin, sunt mai simple şi au un cost redus.