boala parodontala

Prevenirea și tratamentul bolii parodontale în 5 pași


 “Succesul tratamentului pentru boala parodontala depinde în mare măsură de depistarea bolii într-un stadiu incipient. De asemenea, odată diagnosticată, implicarea pacienților în respectarea protocolului de tratament este vitală. Fiind o boală care afectează suportul osos și gingival al dinților, tratamentul este de lungă durată, de la 6 luni la 2 ani.” – Dr. Vanda Popa 

boala parodontala

Ce este boala parodontala?

Aceasta este supranumită și “boala dinților frumoși”, pentru că afectează persoanele cu dinți aparent sănătoși, care nu au carii. Boala parodontala prezintă simptome din cele mai obișnuite precum: sângerări gingivale, depuneri de tartru, respirație urât mirositoare, alungirea și spațierea dintilor, sensibilitatea dinților la cald și la rece, retragerea gingiilor etc. Din acest motiv, este tratată cu superficialitate de pacienți. Acestia deseori se prezintă la medic în stadiul avansat al bolii când pierderea dinților este ireversibilă și singura soluție de reabilitare dentară sunt implanturile dentare.

Deși este catalogată ca fiind o boală fără un remediu definitiv, în clinica noastră această afecțiune poate fi tratată prin soluții terapeutice individualizate pentru fiecare formă clinică. Dr. Vanda Popa, medic specialist în Parodontologie, are o experiență bogată în tratarea acesteia și o pregătire aprofundată prin Master și Doctorat în Parodontologie. Mai mult, participă în mod constant la cele mai importante Congrese de Parodontologie și cursuri susținute de profesori renumiți din Europa, fiind la curent cu cele mai moderne metode de tratament care încetinesc evoluția bolii parodontale.

Pașii de prevenire și de tratament ai bolii parodontale sunt următorii:

  1. Controlul de specialitate și radiografia panoramică sunt primul pas în stabilirea planului de tratament. Prin control și radiografie se poate diagnostica boala parodontala și se poate trece la stabilirea unui plan de tratament personalizat.
  2. Detartraj și surfasaj (root planning). Această etapă, nechirurgicală, presupune curățarea rădăcinilor cu anestezie și măsurarea adâncimilor parodontale. În funcție de această măsurătoare, se decide dacă se trece la terapia de menținere sau la cea chirurgicală.
  3. Terapia chirurgicală constă în funcție de caz în:
    1) Operație lambou – cu sau fără adiții de os și alte substanțe care ajută la regenerarea osoasă.
    2) Grefe de țesut moale. Intervenția se realizează sub anestezie locală sau analgo-sedare pentru confortul intraoperator al pacienților.
  4. Etapa de menținere și monitorizare. În această etapă, pacienții (indiferent dacă au trecut prin etapa chirurgicală sau nu) sunt programați o dată la 6 luni la un control de rutină la care se verifică evoluția pungilor parodontale. În plus se realizează detartraj sau unde este cazul și surfasaj.
  5. Menținerea igienei orale printr-un program corect de periaj și curățare în profunzime a dinților. În cazul pacienților cu boală parodontală, sunt foarte recomandate folosirea aței dentare, a apei de gură, a periuțelor interdentare și a dușului bucal.

Parerea specialistului:

“Fiind complex și de lungă durată, tratamentul acestei boli poate fi un factor extrem de stresant în viața pacienților. De aceea, abordarea cu încredere și consecvența situației este foarte importantă pentru oprirea evoluției bolii, cu atât mai mult cu cât bacteriile care în anumite condiții declanșează boala parodontală, pot trece în circulația generală și pot afecta inima și alte organe”, a adăugat dr. Vanda Popa.

Dacă aveți simptomele enumerate mai sus sau știți că suferiți de boală parodontală, vă așteptăm la clinică pentru o consultație la dr. Vanda Popa. Prin firea sa optimistă și experiența acumulată în tratarea acestei afecțiuni, dna. dr. vă va reda încrederea în reușita tratamentului.