carii dentare

Crește riscul de carii dentare la dinții cu tratament de canal?


femeie-dureri-masea-greendental

Diferența dintre un dinte sănătos și unul care a suferit un tratament de canal este absența nervului și vascularizării acestuia. Ca atare, dispare durerea la alimente și băuturi calde sau reci. Indiferent dacă este tratat sau sănătos, orice dinte poate fi predispus la carii dentare sau afecțiuni gingivale. Fără o îngrijire orală adecvată, oricare dintre aceste manifestări neplăcute poate conduce la pierderea dintelui și la necesitatea unor tratamente costisitoare, de lungă durată.
De altfel, percepția multor pacienți este aceea ca o lucrarea de reconstrucție dentară cu ajutorul coroanei dentare ascunde complet structura originală a dintelui, nepermițând cariilor sau altor afecțiuni să se instaleze.

Coroana dentară reprezintă o lucrare protetică realizată pe o structură naturală a dintelui, fiind conectată cu dintele și din acest motiv cariile dentare se pot dezvolta în jurul marginii de contact dintre coroana și gingie.
De aceea, este recomandată o igienă orală corespunzătoare cu periaj de cel puțin 2 ori pe zi și profilaxie obligatorie de 2 ori pe an. Astfel, va crește rata de succes a unui tratament de canal cu până la 100%. Este important de știut faptul că dinții pe care s-a intervenit endodontic au tendința de a deveni fragili și casanți. Coroana dentară (ceramică, din Zirconiu sau pe suport EMAX) îmbracă dintele și îi oferă rezistența de care are nevoie pentru a dura o viață întreagă și a-ți oferi zâmbetul încrezător de care ai nevoie … evident, cu îngrijirea zilnică adecvată.

Caria dentara este cea mai raspandita afectiune din lume! Conform Institutului National de Cercetare Dentara si Craniofaciala peste 92% dintre adultii cu varsta intre 20 si 64 de ani prezinta carii pe dintii permanenti.

Ce alți factori favorizează apariția de carii dentare?

  • Zaharul
  • Carbohidrații
  • Anumite bacterii precum Streptoccocus mutans

Caria dentară se poate dezvolta pe orice suprafață a dintelui, indiferent dacă este vital sau devital. Acordă o atenție crescută igienei orale! 3 minute de 2 ori pe zi pot face diferența dintre un zâmbet sănătos și un zâmbet incomplet. Programează o vizită la unul dintre specialiștii noștri pentru o evaluare completă a dinților tăi.