tartru dentar

Zirconiu sau ceramic… Cum să alegi tipul de coroane dentare potrivit pentru tine


Coroanele dentare reprezintă o soluție de reabilitare protetică extrem de eficientă atunci când avem un dinte deteriorat din cauza unei carii profunde sau a unui traumatism dentar.

Cu o coroană dentară din zirconiu sau o coroană dentară ceramică, zâmbetul nostru își poate recăpăta frumusețea și funcționalitatea. Coroanele dentare oferă un aspect plăcut, armonizează trăsăturile feței și imită structura dintelui natural.

coroane dentare zirconiu

3 avantaje estetice pentru care să alegi coroane dentare din zirconiu sau coroane dentare ceramice

Coroana dentară poate fi recomandată de medicul stomatolog pentru a restabili forma, dimensiunea și rezistența dintelui natural, dar și pentru a-i îmbunătăți aspectul estetic.

Principalele avantaje din punct de vedere estetic atunci când alegi coroane dentare din zirconiu sau coroane dentare ceramice sunt:

 • Restaurează complet zâmbetul
 • Armonizează trăsăturile feței
 • Nu vor fi observate de cei din jur pentru că imită perfect culoarea și textura dintelui natural

Restaurarea completă a zâmbetului

Coroane dentare din zirconiu

Atât coroanele dentare din zirconiu, cât și coroanele dentare ceramice sunt realizate astfel încât să imite culoarea dinților naturali.

Calitățile zirconiului (durabilitate, estetică, biocompatibilitate) au transformat acest tip de coroane dentare în alegerea numărul unu la nivel mondial în protetica dentară.

Un avantaj major al coroanelor dentare din zirconiu este aspectul natural al dinților din zirconiu, dat de natura translucidă a acestui tip de material. Spre deosebire de alte materiale dentare care prezintă nuanțe de gri sau galben, zirconiul este alb și imită perfect dintele natural.

Coroanele dentare din zirconiu sunt fabricate într-o mare varietate de nuanțe, ceea ce facilitează potrivirea cu exactitate a culorii lor cu cea dinților pacientului.

Coroane dentare ceramice

Coroanele dentare realizate integral din ceramică reprezintă un progres față de coroanele dentare din porțelan care sunt realizate în combinație cu metal. Principalul motiv al folosirii coroanelor dentare din ceramică este estetica.

Atunci când pacientul optează pentru o coroană dentară din porțelan există riscul apariției unei linii închise la culoare în cazul retracției gingivale, ceea ce nu se va întâmpla în cazul unei coroane dentare din ceramică.

Un alt avantaj estetic oferit de coroana dentară ceramică este modul în care aceasta este inserată. Ultimele tehnologii digitale permit medicilor stomatologi potrivirea perfectă a coroanei pe arcada dentară, dar și acoperirea dintelui deteriorat.

Este important să menționăm, însă, că o coroană dentară ceramică poate fi alegerea perfectă pentru dinții expuși atunci când zâmbim, însă pentru dinții și molarii din partea neexpusă a cavității orale, recomandarea medicilor stomatologi se va face în funcție de rezistența materialului, coroanele dentare din zirconiu câștigând la acest capitol.

Armonizează trăsăturile feței

Un alt avantaj al coroanelor dentare este armonizarea trăsăturilor faciale. Un zâmbet frumos poate fi obținut printr-o abordare multidisciplinară a pacientului, care include expertiza unor medici specializați în ortodonție, implantologie, terapie parodontală și estetica dentară.

În alegerea coroanelor dentare potrivite, medicul stomatolog trebuie să țină cont și de proporția corectă a dinților.

În timpul consultației, medicul specialist în estetică dentară va realiza un plan de tratament personalizat și poți alege cea mai bună opțiune pentru tratarea afecțiunii dentare.

Tipuri de coroane dentare – care sunt diferențele și cum să faci alegerea potrivită pentru tine

Coroanele dentare pot fi realizate din mai multe tipuri de materiale. Există coroane din zirconiu, coroane ceramice, coroane din porțelan și coroane metalo-ceramice.

În ceea ce privește duritatea și rezistența, coroanele dentare din zirconiu reprezintă un tip de coroane dentare care rezistă la presiuni mari, fiind folosit în special pentru refacerea dinților pe care se exercită cele mai mari forțe masticatorii.

Potrivit unui studiu publicat în Journal of Dentistry, coroanele din zirconiu s-au dovedit a fi la fel de durabile precum cele pe bază de metal într-un interval de cercetare de cinci ani.

Coroanele dentare din ceramică oferă un aspect plăcut zâmbetului dar nu sunt la fel de rezistente, acestea fiind recomandate mai ales pentru reabilitările orale pe incisivii centrali și laterali. Nu sunt recomandate pentru dinții laterali (premolari sau molari) deoarece presiunea din procesul de masticație este mai mare pe acești dinți și poate afecta calitatea estetica si funcțională a lucrării.

Bucură-te de un zâmbet perfect, fără griji!

Menține-ți zâmbetul pe termen lung!
Este necesar să ai o igienă orală corespunzătoare după aplicarea coroanelor dentare, iar medicii îți recomandă să ai o îngrijire zilnică, cu un periaj de minim două ori pe zi:

   • Evită rănirea gingiei din jurul coroanei dentare
   • Folosește o periuță de dinti cu perii moi
   • Pentru a-ți proteja coroanele, nu apăsa în timpul periajului

Echipa profesionistă de medici specialiști în estetică dentară din cadrul clinicii îți pot oferi zâmbetul mult dorit! Programează-te acum la o consultație și bucură-te de beneficiile estetice și funcționale ale tratamentului de coroane dentare!