coroana dentara zirconiu

Coroana dentară zirconiu vs. ceramică – care e alegerea potrivită?

Ultima modificare pe 23 iunie, 2022


Coroana zirconiu sau coroana ceramică? Citeste și alege informat

Netratarea cariilor dentare, fie că sunt superficiale, fie că sunt profunde, poate complica tratamentul ulterior al acestora. Necesitatea unei coroane dentare apare în momentul în care modificările suferite de suprafața dentară sunt prea mari pentru a putea fi reparate cu ajutorul unei obturații (plombe).

Coroanele dentare sunt lucrări protetice folosite pentru a acoperi un dinte afectat de carii sau traumatisme dentare, dar și în implantologie, pentru a oferi funcționalitatea și estetica unui dinte natural.

Coroanele dentare pot fi realizate din mai multe tipuri de materiale, durabilitatea acestora depinzând de calitatea materialului.

Există, astfel, coroane din zirconiu, coroane ceramice, coroane din porțelan și coroane metalo-ceramice.

Ce este zirconiul?

Zirconiul este, de fapt, o ceramică extrem de rezistentă, compatibilă cu structura osoasă a cavității bucale (biocompatibilitate ridicată) și care prezintă un risc mai scăzut de infecții bacteriene.

Coroana zirconiu a început să fie folosită de la începutul anilor 2000, iar datorită calităților enumerate mai sus a devenit disponibilă și pentru stomatologia pediatrică începând cu anul 2010

Atunci când vorbim de coroane din zirconiu, principalul avantaj este reprezentat de transluciditatea similară cu cea a dinților naturali, motiv pentru care zirconiul este folosit cu precădere în realizarea lucrărilor protetice.

Avantaje coroane zirconiu

Alegerea coroanei dentare din zirconiu în defavoarea metalului se bazează în primul rând pe considerente estetice. Deși metalul de culoare gri închis se opacifiază și apoi se plachează cu ceramic; acesta nu poate reda culoarea și transluciditatea pe care un suport de zirconiu o oferă.

Transluciditate

Zirconiul alb poate fi redat în mai multe nuanțe, ceea ce conferă adaptabilitate coroanelor din zirconiu în funcție de culoarea naturală a dinților pacientului.

Odată cu trecerea timpului, există posibilitatea ca gingiile să se retragă ușor. În cazul coroanelor pe suport metalic, legătura dintre dinte-gingie va dezvălui colereta metalică a coroanei, dând un aspect nenatural și inestetic. De asemenea, în cazul unei gingii subțiri, culoarea închisă poate să transpară sau gingia se poate impregna cu oxizi metalici din capa metalica, având efecte estetice negative. Deși ambele materialele sunt sigure și biocompatibile, există totuși cazuri rare de alergii la utilizarea metalului ca suport.

Rezistență

Duritatea și rezistența zirconiului este un alt avantaj oferit de acest tip de material atunci când vorbim de coroane dentare. Rezistă impecabil la presiuni mari, fiind folosit cu predilecție pe dinții care exercită cele mai mari forțe masticatorii.

De asemenea, pentru că zirconiul este durabil, medicul stomatolog nu va avea nevoie de pregătiri suplimentare pentru realizarea lucrării protetice.

Durabilitate

Potrivit unui studiu publicat în Journal of Dentistry, în 2017, coroanele din zirconiu s-au dovedit a fi la fel de durabile precum cele pe bază de metal într-un interval de cercetare de cinci ani.

Coroana ceramica

Coroana ceramică sau de porțelan se bucură de o popularitate ridicată, mai ales datorită prețului accesibil. Aceste coroane ceramice sunt asemănătoare la culoare cu dinții naturali, însă nu sunt la fel de durabile precum cele din zirconiu.

Pentru a înțelege diferența între coroane dentare din zirconiu și coroane ceramice, trebuie menționat faptul că acestea din urmă pot fi realizate din următoarele tipuri de mase ceramice dentare: ceramică feldspatică, ceramică aluminoasă și ceramică sticloasă (vetroceramică).

De asemenea, coroanele ceramice pot fi realizate din sisteme integral ceramice sau sisteme metalo-ceramice.

Beneficii coroane ceramice

Din 1958, când a fost creat primul tip de masă ceramică cu utilizare în medicina dentară, tehnicile și sistemele ceramice s-au dezvolatat rapid, apârand modificări importante în compoziția și tehnologia de lucru.

Astfel, ceramica modernă a revoluționat ceramica dentară datorită numeroaselor beneficii:

  • rezistența crescută a materialului
  • riscul de fracturare redus datorită unei elasticități mai mari
  • precizie sporită
  • transluciditate deosebită
  • avantaj economic

Indiferent de tipul de coroane dentare pentru care optează un pacient, este important să știm că o lucrare de calitate depinde nu doar de materialul ales, ci mai ales de experiența echipei medicale (medic stomatolog și tehnician dentar) și de calitatea serviciilor oferite de clinica stomatologică.

Astfel, indiferent de alegerea ta, echipa Green Dental îți stă la dispoziție pentru orice tratament dentarRealizează o programare acum!