bont protetic

Anatomia unui implant dentar: de la bont protetic la coroană

Ultima modificare pe 11 iulie, 2022


În domeniul medical, foarte mulți termeni de specialitate sunt înconjurați de o nebuloasă pe care adesea nici internetul nu o poate clarifica în totalitate. Confortul și siguranța pacienților depind de înțelegerea și procesarea completă de către pacient a intervențiilor medicale, fie ele stomatologice sau de oricare alt fel. Din acest motiv, specialiștii Green Dental și-au propus să descifreze în limbaj comun anumite terminologii complicate sau terminologii simple care ascund în spatele lor alte terminologii complicate și procedee complexe și greu de înțeles. Termenul pe care îl vom radiografia astăzi este implantul dentar, pornind de la componența sa (bont protetic, coroană dentară ș.a.) până la întreținerea acestuia.

bont protetic

Etapele unui implant dentar

  • Prima etapă: consultul de specialitate
    Acest consult de specialitate se realizează pe baza rezultatelor analizelor de sânge și radiografiilor și determină tipul de implant de care pacientul are nevoie. De la felul implantului la materialul necesar (zirconiu integral, zirconiu-ceramica sau metalo-ceramica), toate aceste detalii sunt puse la punct în această etapă. Totodată, în urma acestui consult se stabilește cel mai potrivit plan de tratament în funcție de nevoile pacientului.
  • A Doua etapă: extracția, dacă este cazul
    Dacă dintele nu mai poate fi salvat, atunci o intervenție chirurgicală de extracție este absolut necesară.
  • A treia etapă: inserarea implantului
    Prin această etapă chirurgicală, implantul se atașează de os. Durata intervenției este de aproximativ o oră, în funcție de specialist și de gravitatea cazului.
  • A patra etapă: realizarea coroanelor temporare
    După inserția implanturilor, coroana provizorie din acrilat urmează să fie cimentată. Acești dinți provizorii contribuie enorm la procesul de vindecare inițial. Dinții permanenți vor fi alcătuiți din alte materiale precum ceramica sau zirconiul.
  • A cincea etapă: realizarea coroanelor definitive
  • Ultima etapă: întreținerea
    Este important de menționat că implanturile dentare moderne arată și se comportă ca dantura naturală. În combinație cu o igienă orală riguroasă si vizite regulate la stomatolog, implantul poate rezista peste 10 ani.

Alcătuirea implantului dentar: bont protetic, capa de vindecare și surub

Exista 2 metode de realizare a implanturilor dentare:

  • Metoda tradițională de implantare, cu încărcare tardivă, prelungește durata tratamentul la 3-6 luni.
  • Metoda cu încărcare imediată este la fel de eficientă ca cea cu încărcare tardivă, diferența dintre cele două fiind durata lor. Prin procedura cu încărcare imediată, implantul se construiește într-o singură ședință, fără a afecta procesul de osteointegrare.

Hai sa discutăm despre implanturile cu încărcare imediată.

Ce este implantul dentar cu încărcare imediată?

Implantul dentar este compus din 3 elemente: șurub, bont protetic și coroană. Șurubul este inserat în os și actionează precum o rădăcină artificială a dintelui, oferind baza ce va susține unul sau mai mulți dinți artificiali, numiți coroane. Bontul protetic este elementul de legătură dintre șurub și coroana dentară. Coroana este dintele artificial, realizat la comandă pentru a se integra ca formă, culoare și estetică cu dinții naturali.

Sperăm că aceste detalii despre anatomia unui implant dentar au adus mai multe justificări legate de prețul lor și durata lor de viață. Pentru mai multe informații despre implanturi sau pentru programări la clinica Green Dental, echipa noastră iti stă la dispoziție.