Ce este malocluzia dentară și ce trebuie să știi despre această afecțiune?


Malocluzia dentară este o problemă de aliniere a dinților, respectiv o aliniere incorectă care conduce la o mușcătură greșită, cu efecte negative asupra sănătății dentare și digestive.

Cu toții ne dorim un zâmbet perfect și o sănătate dentară bună, însă dinții strâmbi, înghesuiți sau cu spații mari între ei reprezintă, din păcate, o problemă cu care se confruntă multe persoane.

Potrivit literaturii de specialitate, una din cinci persoane are o formă de malocluzie sau contact neregulat între dinții superiori și cei inferiori.

(studiu publicat în Science Daily)

 

Malocluzia dentară – cauze și tipuri

Malocluzia este de obicei cauzată de probleme cu forma sau dimensiunea maxilarului sau a dinților, care țin de genetică, însă unele obiceiuri din copilărie pot conduce la apariția acestei afecțiuni.

 

Principalele cauze ale apariției malocluziei dentare

Cauza principală poate fi o diferență de mărime între maxilarul superior și cel inferior. Există însă anumite afecțiuni sau obiceiuri vicioase care pot modifica structura maxilarului:

 • îngrijirea orală deficitară care duce la fixarea necorespunzătoare a aparatului dentar sau a coroanelor dentare
 • suptul degetului mare în copilăria timpurie
 • utilizarea frecventă a suzetei după vârsta de 3 ani
 • folosirea prelungită a biberonului pentru alimentația copilului
 • un defect congenital al gurii – cum ar fi buza despicată sau fanta palatului

 

Tipuri de malocluzii dentare

Ținând cont de faptul că problemele pot apărea încă din copilărie, vizita la medicul stomatolog, de cel puțin două ori pe an, este cu atât mai importantă. Acesta poate observa dacă există probleme legate de poziționarea dinților sau maxilarului și recomandă o consultație de specialitate la medicul ortodont. Asociația Americană a Ortodonților recomandă ca primul control la medicul ortodont să fie realizat în jurul vârstei de 7 ani.

Există trei tipuri de clase de malocluzie:

Clasa I: În acest tip, mușcătura este normală, nu există decalaje între mandibulă și maxilar, dar dinții pot fi înghesuiți sau cu spații mai mari între ei.

Clasa II: Malocluziile de clasa a II-a se manifestă atunci când mandibula se situează mai în spate față de maxilar, dinții de sus fiind mult ieșiți în afară.

Clasa III: În acest caz, maxilarul inferior este poziționat mai în față decât maxilarul superior, fiind și cea mai greu de tratat formă a malocluziei.

 

Malocluzia dentară – identificare și tratament

Problemele cauzate de malocluziune diferă în funcție de clasificare, unele putând fi mai ușoare, altele mai severe:

 • alinierea nepotrivită a dinților
 • modificarea aspectului feței
 • mușcături frecvente ale obrajilor și limbii
 • disconfort la masticație
 • probleme de vorbire

Depistarea precoce a dinților strâmbi sau înghesuiți și corectarea poziționării acestora, cu ajutorul unui aparat dentar, contribuie la menținerea unei bune sănătăți dentare, dar și digestive.

Modul în care o persoană mestecă mâncarea are un impact direct asupra sănătății digestive. Dinții aliniați au o capacitate mai mare de a mesteca, ceea ce ajută organele digestive la descompunerea alimentelor și distribuirea nutrienților către alte părți ale corpului.

Pe de altă parte, dinții înghesuiți îngreunează procesul de masticație, iar alimentele nu mai pot fi descompuse în bucăți digerabile. În consecință, persoanele cu malocluzie se pot confunta cu crize de diaree și alte probleme de digestie.

(Dinții înghesuiți pot fi cauza durerilor tale de stomac”, articol publicat pe site-ul www.glowdental.co.uk)

În plus, dinții care nu se aliniază corect sunt mai greu de curățat, deoarece perii periuței de dinți și ața dentară nu pot curăța spațiile dintre dinți, astfel că există riscul apariției cariilor dentare și a bolilor gingivale.

Aparatul dentar – o soluție optimă pentru a trata malocluzia

Medicul ortodont are expertiza necesară pentru a identifica și corecta anomaliile dentare, precum dinți strâmbi, înghesuiți, cu spații mari între ei sau mușcatura incorectă.

Aparatul dentar reprezintă soluția optimă pentru corectarea poziției dinților, de la cele mai fragede vârste.

Cu ajutorul tratamentului ortodontic (cu aparat dentar), medicul poate corecta modul în care se aliniază dinții pe arcadele dentare, ceea ce va influența în bine atât estetica feței, cât și evitarea apariției altor afecțiuni.

Medicul decide tratamentul în mod individual în funcție de mai mulți factori, inclusiv vârsta pacientului, starea generală de sănătate, istoricul medical, dar și gravitatea afecțiunii.

În funcție de severitatea cazului, medicul ortodont poate recomanda și proceduri adiționale pentru a asigura succesul tratamentului pe termen lung, iar opțiunile de tratament pentru malocluzii sunt mai convenabile ca niciodată odată cu inovațiile în ortodonție.

Dacă v-ați hotărât să urmați un tratament ortodontic, medicul va recomanda tipul de aparat dentar potrivit dumneavoastră. Aparatele dentare pot fi fixe (cu sârmă și brackeți) sau mobile, de tip gutieră.

 

Aparatele dentare disponibile în clinica Green Dental:

 • aparat dentar ceramic
 • aparat dentar safir
 • aparat dentar Invisalign (gutieră invizibilă)
 • aparat dentar lingual Incognito

Aparatul dentar Invisalign poate reprezenta o soluție optimă de tratament ortodontic atât pentru pacienții adolescenți, cât și pentru adulți.  Este vorba despre un aparat dentar invizibil, tip gutieră mobilă, care este, în acest moment, cel mai confortabil mod prin care pacientul își poate redobândi estetica și funcționalitatea zâmbetului.

Unul dintre avantajele majore ale aparatului dental Invisalign este faptul că, pe tot parcursul tratamentului, pacientul își schimbă singur gutierele, fiind însă monitorizat în permanență de medicul ortodont.

În plus, un astfel de aparat dentar scurtează durata de tratament și sunt extrem de estetice în timpul purtării, fiind la fel de eficiente ca aparatele dentare cu brackets.