Sfaturile medicului stomatolog pentru femeia însărcinată

Ultima modificare pe 11 iulie, 2022


Un stil de viață sănătos înseamnă și o igienă orală bună, iar acest lucru este valabil și pentru femeile însărcinate.

Multe femei însărcinate se întreabă dacă vizita la medicul stomatolog în timpul sarcinii este sigură. Iar răspunsul este unul simplu: da.

Sfaturile medicului stomatolog pentru femeia însărcinată vizează, pe de o parte, pașii ce trebuie urmați pentru o igienă dentară corespunzătoare și, pe de altă parte, investigațiile și medicamentele recomandate în timpul sarcinii.

De ce este importantă îngrijirea dentară în timpul sarcinii?

Schimbările hormonale din timpul sarcinii determină creșterea sensibilității gingiilor la placa bacteriană, o afecțiune numită gingivită (gingiile devin roșii, sensibile și pot sângera ușor).

În plus, o dietă bogată în carbohidrați și zaharuri, cum este cea din timpul sarcinii, înseamnă și un risc mai mare privind apariția cariilor.

Este important astfel ca femeile însărcinate să respecte sfatul medicului stomatolog privind perierea corectă a dinților și folosirea aței dentare de cel puțin două ori pe zi.

În plus, dinții fătului încep să se dezvolte între a treia și a șasea lună de sarcină, iar alimentația mamei are un rol important în formarea corectă a acestora.

Tratamentul dentar în timpul sarcinii

Potrivit specialiștilor, tratamentul dentar se poate face oricând în timpul sarcinii. Cu toate acestea, cel mai bun moment pentru efectuarea tratamentului dentar în timpul sarcinii este în al doilea trimestru, în săptămânile 14-20.

Nu există indicații că femeia însărcinată ar trebui să amâne tratamentele dentare simple până după sarcină. De fapt, unii experți consideră că ar putea exista o legătură între bolile parodontale și complicațiile apărute la naștere, cum ar fi nașterea prematură sau preeclampsia (hipertensiune arterială și prezența de proteine în exces în urină).

Un studiu din 2011, publicat în jurnalul Societății germane pentru ginecologie și obstetrică, a constatat că parodontita a reprezentat un factor de risc care determină travaliul prematur sau o greutate redusă la naștere.

Igienizarea dentară profesională (profilaxia) pentru îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului este o modalitate bună de a preveni și reduce această problemă.

În ceea ce privește procedurile stomatologice mai complexe, cum ar fi o intervenție chirurgicală, sfatul medicului stomatolog este ca acestea să fie realizate doar dacă sunt importante pentru sănătatea generală a femeii însărcinate.

Ce anestezice sunt sigure pentru femeia însărcinată

Deopotrivă, anestezia locală folosită în majoritatea tratamentelor dentare și medicamentele administrate mamei pot fi transferate la făt, într-o anumită măsură.

Medicii stomatologi pot folosi anestezice locale precum bupivacaina, lidocaina și mepivacaina, care sunt sigure în timpul sarcinii.

(Studiul “Utilizarea anestezicelor locale pentru tratamentul dentar în timpul sarcinii; siguranță pentru pacient”)

Dacă medicul stomatolog consideră că este necesar un anestezic mai puternic, atunci trebuie discutat în prealabil cu specialistul în obstretică și ginecologie.

Radiografia dentară este sigură în timpul sarcinii?

Unele femei însărcinate se feresc să se expună la doze mici de radiații, chiar dacă poartă echipament de protecție.

Însă, radiografia digitală modernă folosită în stomatologie implică expunerea unei părți a corpului la o doză mică de radiații ionizante, care nu pun în pericol sănătatea organismului. În consecință, razele X pentru diagnosticarea afecțiunilor dentare în timpul sarcinii prezintă un risc foarte mic pentru făt.

Colegiul American de Obstetrică și Ginecologie susține că radiografiile dentare (cu protejarea abdomenului și glandei tiroide) sunt sigure în timpul sarcinii.

Este important, totuși, să îi comunicați medicului dentist că sunteți însărcinată înainte de efectuarea radiografiei, pentru a primi echipamentul special de protecție.

În ceea ce privește medicamentele ce pot fi administrate unei femei însărcinate pentru a preveni sau trata o infecție dentară, medicii consideră că penicilina și amoxicilina sunt alegeri sigure în timpul sarcinii, la fel ca și cefalosporinele, cum ar fi cefalexina. În schimb, femeile însărcinate ar fi bine să evite tetraciclina, deoarece poate provoca colorarea dinților la făt.

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul, nu sunt recomandate în timpul sarcinii.

Sfatul medicului stomatolog pentru femeia însărcinată: mergeți la cabinet

Sfatul medicului stomatolog pentru femeia însărcinată este unul simplu: vizita la cabinet trebuie să fie un obicei în timpul sarcinii. Femeile însărcinate pot primi același tratament – inclusiv radiografia dentară – ca orice alt pacient, cu o atenție specială în ceea ce privește folosirea anestezicelor.

Întârzierea tratamentului dentar nu este nici necesară, nici recomandată pentru femeiele însărcinate sănătoase. Acest lucru este valabil pentru orice tip de tratament dentar, inclusiv extracții sau tratament parodontologic.