Ultima modificare pe 11 iulie, 2022
Care este durata de viață a implantului dentar. Cât rezistă de fapt un implant
Cuprins
Un implant dentar reprezintă o opțiune sigură și eficientă pentru a înlocui un dinte sau mai mulți dinți lipsă, fiind conceput astfel încât să redea în proporție de 98-99% funcționalitatea și estetica unui dinte natural.
Dezvoltarea și utilizarea implanturilor dentare reprezintă unul dintre cele mai mari progrese în medicina dentară din ultimii 40 de ani. Realizate din materiale precum titan sau ceramică, compatibile cu corpul uman, implanturile sunt o soluție excelentă pe termen lung pentru a reda zâmbetul mult-dorit.
Ce este implantul dentar și care sunt etapele tratamentului
Tratamentul cu implant dentar este o procedură prin care este plasat chirugical în maxilarul superior sau inferior un șurub din metal sau zirconiu ce va înlocui rădăcina dintelui lipsă.
În cazul în care pacientul are deficit de os, medicul implantolog va recomanda adiția de os, pentru a crea o bază solidă pentru implant. Există mai multe materiale ce pot fi folosite pentru adiția osoasă: o grefă de os de la pacient sau o grefă osoasă sintetică.
După intervenție, se poate trece la atașarea bontului de vindecare și a lucrării protetice.
Modul în care se efectuează intervenția chirurgicală depinde de tipul implantului și de starea osului maxilarului.
În general, există trei etape pentru tratamentul cu implant dentar:
- În primul rând, medicul plasează chirurgical implantul în osul maxilarului. După intervenție, pacientului i se recomandă o dietă specială pentru a grăbi procesul de vindecare.
- Apoi, osul din jurul implantului se vindecă într-un proces numit osteointegrare. Acest proces este cel care asigură de fapt rata de succes a implantului, durata de vindecare fiind între 8-10 săptămâni și 7-9 luni de la intervenție, în funcție de tipul de implant și de materialul genetic al pacientului.
- În final, chirurgul și medicul protetician vor lucra împreună pentru atașarea coroanei dentare permanente, realizată astfel încât să imite dinții naturali.
Tratamentul cu implant dentar reprezintă o alternativă la protezele sau punțile dentare.
Despre durata de viață a implantului dentar
Implantul dentar reprezintă o soluție pe termen lung pentru înlocuirea permanentă a dinților, fiind conceput pentru a rezista mult timp. Însă, cât rezistă de fapt un implant dentar?
Potrivit literaturii de specialitate, durata de viață a implanturilor dentare este influențată de mai mulți factori:
- o igienă orală corespunzătoare: implantul dentar trebuie îngrijit la fel ca dinții naturali, respectiv periaj de cel puțin două ori pe zi și folosirea aței dentare
- efectuarea de controale regulate și profilaxii dentare la 6 luni sau chiar mai des, în funcție de recomandarea medicului stomatolog
- experiența medicului implantolog: experții în implantologie sunt cei în măsură să evalueze gradul de osteointegrare și să trateze orice afecțiuni apar pe parcursul procesului de vindecare (inflamații sau sângerări, disconfort și durere, probleme de masticație și deglutiție)
- evitarea alimentelor dure (bomboane, gheață) sau folosirea dinților pentru a deschide obiecte
- stilul de viață: unele vicii, precum fumatul sau consumul de alcool, pot influența rata de respingere a unui implant sau apariția unor complicații. Numeroase studii raportează o rată de eșec a implanturilor la fumători comparativ cu pacienții care nu fumează ce variază de la 6,5 % la 20%.
- starea generală de sănătate: există anumite afecțiuni care pot influența durata de viață a unui implant dentar. Este vorba despre diabet, alte boli cronice, bruxism, boli parodontale sau alergii.
Cât rezistă de fapt un implant dentar
În ceea ce privește durata de viață a unui implant dentar, există studii de specialitate care urmăresc cazuri de pacienți cu implant dentar pe perioade cuprinse între câteva luni, 5 ani, 10 ani sau chiar 20 de ani.
O analiză publicată în 2008, în Journal of Oral Rehabilitation – “Durata de viață a dinților și a implanturilor – O analiză sistematică” – studiază rezultatele a șapte studii, realizate între 1996 și 2005, ce au vizat un număr total de 1460 de implanturi dentare efectuate la un număr de 476 de pacienți.
Vârsta pacienților analizați în cele șapte studii variază de la 18 la 80 de ani, iar perioada de timp pentru care s-au făcut măsurători a fost de 10 ani (în 6 studii) și de 20 de ani, într-unul dintre studii.
Potrivit analizei, rata de pierdere (eșec) a implanturilor a variat între:
- 1% – cea mai mică rată de eșec (în studiul care a urmărit timp de 20 de ani 47 de pacienți afectați de pierderea dinților și care a fost publicat în 2003) și
- 18% – cea mai mare rată de eșec (într-un studiu care a urmărit timp de 10 ani 32 de pacienți și care a fost publicat în anul 2004)
În alte două studii (2004 și 2005), rata de eșec a fost mai mică de 5%, în timp ce în celelalte patru studii analizate rata de eșec a fost cuprinsă între 7 și 10%.
Cercetătorii nu au oferit prea multe date privind cauza pierderii implanturilor, în schimb perioada în care s-a pierdut un implant a fost atent descrisă. Astfel, în două dintre studii, pierderea implanturilor s-a produs în proporție de 100% în stadii incipiente (înainte de aplicarea lucrării protetice), această proporție variind între 55 și 75% în alte patru studii dintre cele analizate.
În doar unul dintre studii, implanturile au fost pierdute în stadii incipiente în proporție de doar 9%. Este vorba despre un studiu pe 156 de implanturi efectuate la un număr de 52 de subiecți (cu vârsta de 56 de ani) și care au fost urmăriți timp de 10 ani.
În concluzie, este important ca, înainte de a lua o decizie privind tratamentul cu implant dentar, medicul implantolog și cel protetician să examineze starea generală de sănătate a pacientului și sănătatea orală, astfel încât implantul dumneavoastră să se înscrie în rata de succes de peste 95% calculată la 10 ani, certificată de Asociația Americană de Endodonție (AAE).