placa bacteriana

Placa bacteriană – Cum ne afectează și cum o ținem sub control?


Placa bacteriană este o peliculă aproape transparentă alcătuită din bacterii și microorganisme care se formează pe dinți. Aceasta este înlăturată prin periajul zilnic, însă, fără o igienizare se află într-o continuă dezvoltare; iar neîndepărtarea ei pentru mai un număr de zile îndelungat duce la întărirea acesteia formându-se tartrul. Placa bacteriană este și cauza pentru apariția cariilor, bolilor parodontale. De aceea este foarte important ca aceasta să fie îndepărtată prin mijloace recomandate de igienizare a dinților și gingiilor.

placa bacteriana

Cum eliminăm placa bacteriană?

Cel mai eficient lucru pe care îl poți face este să adopți un ritual de igienă corect pentru dinții tăi. Cum arată un plan de igienă dentară și ce presupune acest lucru?

Un periaj dentar care este efectuat de minim două ori pe zi, nu mai puțin de 3 minute, și care împiedică dezvoltarea plăcii bacteriene. Cu toate că periajul dentar este important, la fel de importantă este și tehnica de periere care trebuie să fie realizată folosind tehnicile corecte de periaj. Pacientul nu trebuie să lase suprafețe ale dinților necurățate. Pentru a afla cum se execută un periaj corect, consultă medicii stomatologi din clinica Green Dental. Te invităm să optezi pentru o periuță specială pentru dinții și gingiile tale, dar și pentru o pastă de dinți potrivită. În periaj trebuie să fie incluse și interiorul obrajilor dar și limba.

Controale la medicul stomatolog care nu trebuie să fie făcute doar în cazurile grave de dureri sau afecțiuni. Placa bacteriană se acumulează și sub gingii, loc unde este destul de dificil să ajungi folosind o periuță obișnuită. Îți recomandăm ca regulat sau cel puțin de două ori pe an să optezi pentru o ședința de profilaxie în care vei avea parte de un periaj profesional, un detartraj și un air-flow

Eliminarea tartrului prin ședințe de profilaxie

Ședința de profilaxie este o etapă extrem de importantă.

Detartrajul este realizat cu ajutorul unui instrument cu ultrasunete care poate elimina orice depunere de tartru. Principiul de funcționare este prin vibrații, datorită cărora, tartrul este dislocat de pe suprafața dinților.

Air flow-ul este o etapă de curățare a gingiilor folosind un jet destul de puternic cu apa, bicarbonat de sodiu și aer. Datorită acestui proces, cariile interdentare sunt prevenite, dar ajută și la eliminarea colorațiilor exogene(datorită acțiunii factorilor externi:diverși pigmenți impregnate pe suprafața dintelui) apărute de obicei în cazul fumătorilor.

Periajul dentar va încheia ședința de Profilaxie. La acest periaj profesional se va folosi o pastă cu un grad de abrazivitate mai mare, dar și o periuță rotativă care atinge o viteză mai mare decât o periuță obișnuită.

În concluzie, placă bacteriană poate fi ținută sub control dacă pacientul adopta un stil de viață sănătos atât pentru dantură, cât și pentru întregul organism.

Dacă îți dorești să te programezi pentru o ședință de Profilaxie Dentară, nu ezita să ne contactezi folosind următorul link.