profilaxie dentară

Importanţa şedinţei de profilaxie dentară periodică în cabinet


detartraj

Sănătatea orală, alături de cea generală, este esenţială pentru o calitate bună a vieţii. Infecţiile dentare sunt însoţite de durere şi pot conduce la afecţiuni parodontale, pierderea dinţilor sau chiar cancer oral şi limitează posibilitatea unei persoane de a se alimenta corect, de a vorbi sau a zâmbi. În plus, dau o stare de disconfort general. Pentru prevenirea acestor probleme programați-vă pentru un detartraj sau o ședință de profilaxie completă.

Conform studiilor, 46% dintre persoanele cu vârsta de peste 30 ani prezintă semne de afecţiune gingivală, cauza majoră a pierderii dinţilor în rândul adulţilor, în timp ce 15-20% dintre cei cu vârsta între 35-44 de ani suferă de afecţiuni parodontale severe.

Pe lângă ritualul zilnic de igienizare orală acasă, şedinţa periodică de profilaxie în cabinet (periaj, detartraj, air-flow, fluorizare) are un rol vital în prevenţia afecţiunilor dentare, gingivale şi ale ţesuturilor de susţinere.

Rolul şi importanţa şedinţei periodice de profilaxie în cabinet:

  • Specialistul în profilaxie dentară îndepărtează placa bacteriană şi tartrul dentar cu instrumentar profesional; oricât de riguroasă ar fi igienizarea acasă, cu ajutorul instrumentelor uzuale placa bacteriană nu poate fi îndepărtată complet.
  • O dată cu vizita periodică pentru profilaxie, se pot observa problemele dentare sau gingivale apărute în ultimele luni şi se poate interveni din timp, cât acestea încă nu sunt complicate. Tratamentul va fi mai simplu, mai scurt şi mai puţin costisitor.

Etapele tratamentului de profilaxie dentară:

  1. Îndepărtarea plăcii bacteriene şi a tartrului de pe suprafeţele dentare.
  2. Îndepărtarea tartrului subgingival. Această etapă este foarte importantă, în special pentru pacienţii care suferă de afecţiuni gingivale. Odată depus, tartrul distanţează gingia de dinte şi înaintează înspre rădăcină. În timp, acesta afectează stabilitatea dentară şi poate duce la pierderea dintelui.
  3. Curăţarea suprafeţelor dentare de diferite pete şi coloraţii (alimentare) cu ajutorul unui jet fin de particule de bicarbonat de sodiu şi apă (Air-flow).
  4. Îndepărtarea celor mai fine particule aderente de pe suprafeţele şi din şanţurile dentare cu ajutorul periajului profesional. Se folosesc periuţe speciale şi paste de dinţi abrazive.

Cât de des trebuie să vin la şedinţa de profilaxie (periaj, detartraj, air-flow, fluorizare)?

Asociaţia Americană de Stomatologie recomandă că vizita la medicul dentist să aibă loc cel puţin o dată pe an, iar la specialistul în profilaxie dentară de două ori pe an.

Pentru a preveni reapariţia infecţiilor, pacienţii care suferă de afecţiuni parodontale ar trebui să beneficieze de profilaxie mai des, o dată la 3-4 luni. De asemenea, pacienţii cu boli cronice cum ar fi diabetul sau afecţiunile cardiace trebuie să viziteze dentistul mai des.

Este important de menţionat faptul că sedinta de detartraj nu afectează structura smalţului! Din contră, placa bacteriană aderentă şi tartrul deja format atacă smalţul şi favorizează apariţia cariilor dentare şi a afecţiunilor gingivale.

Până la următoarea vizită în cabinet pentru un detartraj, fii sigur că respecţi sfaturile noastre. Nu doar că te vei bucura de un zâmbet frumos, dar vei fi şi mult mai sănătos:

  • redu cosumul de zahăr şi consumă alimente cât mai sănătoase
  • încearcă să fumezi cât mai puţin (preferabil deloc) şi să consumi cât mai puţin alcool
  • respectă rutina zilnică de igienizare acasă. Aceasta implica periajul efectuat cel puţin de două ori pe zi, folosirea aţei dentare seara şi a apei de gură. Înlocuieşte periuţa o dată la 3 luni, sau imediat după o perioadă în care ai fost răcit.
  • bea cât mai multă apă!

Cu toţii ne dorim să vizităm dentistul rar, să petrecem puţin timp în cabinet şi să avem tratamente cât mai simple. Toate acestea pot fi obţinute dacă ne prezentăm la fiecare 6 luni la programarea pentru detartraj.


Înscrie-te în programul Dental RECARE și beneficiezi de 25% reducere pentru ședința completă de profilaxie! Astfel, achiți 210 RON în loc de 280 RON pentru ședința de igienizare profesională dacă vii de 2 ori pe an.

detartraj