Cum avem grijă de sănătatea zâmbetului după o extracție dentară


Green Dental – extracție dentară București

Am ajuns la stomatolog și, după o evaluare completă a zâmbetului cu radiografii digitale de diagnostic incluse, medicul ne recomandă, pentru sănătatea dentară pe termen lung, extracție dentară!

Ce facem după recomandarea de extracție dentară?

Asemenea oricărui alt tip de intervenție chirurgicală, menținerea unei igiene adecvate a zonei tratate este deosebit de importantă pentru reușita procedurii. De aceea, igiena orală după o extracție dentară este vitală pentru prevenirea infecțiilor la nivel local, reducerea sângerării și accelerarea procesului de vindecare.

Urmarea cu strictețe a recomandărilor medicului dentist privind îngrijirea orală în primele 24 de ore joacă cel mai important rol în procesul de vindecare a pacientului.

Indicații medicale în primele 24 de ore de la extracție

Controlul sângerării post-extracție:

Adesea, în urma unei intervenții chirurgicale orale, pacienții se confruntă cu sângerări cu periodicidate diferită. De aceea, în majoritatea situațiilor, sângerarea poate fi controlată și oprită. Acest lucru se face prin plasarea unei comprese sterile deasupra zonei din care a fost extras dintele și menținerea unei presiuni locale printr-o mușcătură fermă și corectă pentru aproximativ 40-60 de minute. Dacă după efectuarea acestei acțiuni sângerarea încă nu s-a oprit, puteți repeta. În cazul în care după 2 repetări încă sângerați abundent, este indicat să vă adresați medicului dentist curant. De asemenea, este indicat ca în primele 12 ore de la intervenție, să țineți capul ridicat, să evitați aplecările, iar în cazul somnului este indicat să utilizați perne pentru a menține capul într-o poziție ridicată.

Protejarea cheagului de sânge format

Formarea cheagului de sânge și menținerea acestuia în alveola dentară reprezintă cel de-al doilea pas important în îngrijirea din primele 24 de ore de la o extractie dentara Bucuresti și de aceea trebuie să ne asigurăm că nu va fi exercitat niciun factor extern care să-i modifice poziția naturală de fixare.

Pentru a proteja zona în care a fost realizată extracția, în primele 24 de ore, trebuie să evităm:

  • Clătirea excesivă a zonei afectate
  • Băuturile sau alimentele calde, întrucât acestea pot dizolva cheagul format
  • Acumularea aerului rece în cavitatea bucală prin deschiderea frecventă a gurii sau prin vorbitul excesiv
  • Evitarea utilizării paiului pentru consumul băuturilor

Durere dupa extracție dentară? Iată cum o ameliorăm!

În primele 24 de ore de la intervenție, mulți pacienți se confruntă cu durere locală și cu inflamarea zonei afectate. Pentru a reduce stările de disconfort, medicul poate recomanda pacientului utilizarea unor medicamente cu rol antiinflmator sau analgezic încă din primele ore post-intervenție. De obicei, există o perioadă de timp de câteva ore în care pacientul urmărește evoluția simptomatică după extracție. Dacă se instalează durere sau inflamație pe o perioadă mai lungă de timp este indicat să vizităm medicul dentist.

Evită fumatul!

Este recomandat pacientului ca în primele 24 de ore să evite fumatul, întrucat acest obicei poate afecta pe termen lung vindecarea zonei tratate.

Atenție la efortul fizic!

Există o serie de activități fizice (fitness, box etc.) care, prin practicare, pot crea probleme în procesul de recuperare a pacientului: lovirea involuntară a zonei, presiunea exercitată asupra mușchilor faciali, extra salivația etc.

Consumul de băuturi și alimentația

În prima zi după extracție este important să acordăm o atenție deosebită alimentelor și băuturilor pe care le consumăm, existând posibilitatea, ca în cazul consumului de hrană solidă, să ne rănim sau să afectăm cheagul de sânge format în alveola dentară. Pe parcursul primelor 24 de ore te poți hidrata cu sucuri naturale, neacidulate și apă. De asemenea, atenție la gradul de încălzire al alimentelor, acestea trebuie să aibă temperatura mediului ambient, nici prea fierbinți, nici prea reci.

În condiții normale, după cele 24 de ore post-extracție, pacientul poate reveni la dieta obișnuită. Menționam insă că cei care prezintă o sensibilitate mai mare își vor amâna cu câteva zile vechile obiceiuri alimentare.

Menține o igienă orală corectă!

În primele 12 ore de la intervenție se recomandă evitarea periajului dentar. În următoarele 12 ore puteți realiza cu atenție periajul dentar. Dacă în mod obișnuit ar trebui să acordăm o atenție deosebită tehnicilor de igienizare orală zilnică, în situația unei extracții trebuie să ne asigurăm atât de o curățare adecvată a zonei, pentru îndepărtarea bacteriilor, cât și de faptul că nu vom răni sau atinge în niciun fel zona în care s-a format cheagul de sânge necesar vindecării.

Vindecarea după o extractie dentara Bucuresti are loc la câteva săptămâni de la intervenție. În mod obișnuit țesuturile gingivale se vindecă în 3-4 săptămâni. Vindecarea osului are loc într-un interval de până la 6 luni calendaristice. Menționam insă că procesul de vindecare este diferit de la un pacient la altul. Acesta depinde de gradul de dificultate al intervenției chirurgicale și de cel de regenerare a organismului.

Alege acum clinica Green Dental pentru o extracție dentară Bucuresti!