sanatatea orala

Sănătatea orală și miturile legate de îngrijirea dinților

Ultima modificare pe 19 mai, 2022


Miturile despre sănătatea orală se intersectează, frecvent, cu informații nedocumentate care împreună duc la o educație dentară incorectă. În prezent, datorită digitalizării și faptului că suntem foarte conectați la internet ajungem, instinctiv, să căutăm soluții la o problemă medicală în online și în grupurile de prieteni. Din păcate, medicul specialist pierde teren din acest motiv. Astfel, când vine vorba despre sângerări gingivale, dureri de dinți, înlocuirea unui dinte lipsă sau recâștigarea esteticii dinților, ajungem în cabinetul medicului când este prea târziu.

Care sunt aceste mituri despre sănătatea orală și care este atitudinea corectă pe care ar trebui să o avem atunci când observăm că este ceva în neregulă cu zâmbetul nostru? Continuă să citești articolul pentru a afla mai multe!

sanatatea orala

Doar în copilărie poți purta aparat dentar

Mitul potrivit căruia aparatul dentar nu mai poate fi purtat dacă pacientul a depășit vârsta copilăriei provine din faptul că se recomandă ca tratamentul cu aparat dentar să fie efectuat la vârste cât mai fragede deoarece eficiența este mai mare. Acest lucru nu este adevărat. Datorită tehnologiei și a tipurilor moderne de aparate dentare vizibile și invizibile; în clinica Green Dental putem oferi rezultate optime pentru pacienții de toate vârstele.

Un periaj agresiv este un periaj mai eficient pentru sănătatea orală

Un periaj agresiv, sau cu viteză crescută ori cu o presiune mare aplicată periuței, nu este un periaj care curăță mai multă placă bacteriană, din contră, este un periaj care afectează gingiile și smalțul dentar.

Consumul de dulciuri este principalul factor care duce la formarea cariilor

În principiu, consumul excesiv de dulciuri și zaharuri poate duce la formarea cariilor dentare. Însă principala problemă este lipsa igienei orale; responsabil pentru carii fiind timpul îndelungat pe care zahărul îl petrece pe dinții noștri. Important este ca, după consumul de alimente dulci să ne asigurăm că igienizăm dinții. Recomandarea medicilor stomatologi ar fi să mâncăm o dată pe zi o cantitate suficientă de dulciuri; apoi să curățăm bine dinții.

Dacă nu mă dor dinții, înseamnă că sunt sănătoși

De obicei, cele mai multe afecțiuni dentare nu au un început dureros, iar când durerile își fac apariția, este prea târziu și pacientul va trebui să urmeze un tratament mult mai costisitor. Cariile dentare nu vor provoca dureri decât când vor ajunge în centrul dinților, acolo unde se află nervul.

Cum putem evita agravarea unor afecțiuni de care este posibil să suferim?
Să respectăm vizitele periodice la medicul stomatolog.