Ce e de făcut în cazul unui dinte rupt?


Fii sincer, de câte ori ai spus: nu mi se poate întâmpla mie asta? Poate atunci când ai scăpat telefonul pe jos și ai spart ecranul chiar în ziua în care ai spus că vei cumpăra folie de protecție? Sau atunci când ai încurcat datele de zbor deși le-ai verificat de cel puțin 10 ori înainte? Mulți dintre pacienții noștri au avut aceeași mentalitate atunci când au suferit fracturi dentare. Nu credeau că tocmai lor li s-ar putea întâmpla acest lucru. Însă medicii Green Dental doresc să avertizeze pacienții că neatenția este cauza nr. 1 pentru un dinte rupt.

dinte rupt

Cele mai întâlnite cauze pentru un dinte rupt

Într-adevăr, dinții noștri sunt organe dure și foarte rezistente însă aceștia se pot ciobi sau chiar fractura în următoarele cazuri:

  • Consumul alimentelor dure
  • Traumatism facial
  • Accidente sportive
  • Carii netratate

Un dinte ciobit cu siguranță nu este aspectul estetic pe care ți l-ai dori, chiar dacă acesta nu e dureros și nu prezintă probleme. Green Dental vă recomandă reparații de netezire a marginilor sau de inserare a unei plombe pentru a proteja limba și buzele de eventualele răni.

Dinţii cu fracturi grave nu pot fi tratați superficial, mai ales având în vedere că motivul rupturii poate fi o carie. Această carie, dacă nu este tratată, va deveni foarte dureroasă. De asemenea, probabil nici nu mai e nevoie să vă repetăm riscul de a dezvolta infecții dentare la care vă supuneți dacă nu tratați cariile. În plus, fracturile dentare, prin expunerea terminaţiilor nervoase, sensibilizează dinții la alimente calde sau reci sau în contact cu aerul.

Vestea bună este că tratamentul canalului radicular nu este întotdeauna necesar. Fisurile pot fi cimentate sau acoperite de coroană, în funcție de gravitatea cazului. Doar în ultima instanță în care dintele este fracturat irevocabil, medicul stomatolog vă recomandă îndepărtarea dintelui afectat.

Cum să reacționezi în cazul unui dinte fracturat

Un dinte fracturat poate avea șanse mult mai ridicate de supraviețuire dacă urmezi acești pași înainte de vizita la dentist:

  • Clătiţi gura cu apă caldă
  • Opriți sângerarea cu o bucată de tifon, sau în cazul în care acesta nu e disponibil, cu un plic umed de ceai
  • Reduceți tumefierea cu o pungă de gheață pe zona afectată
  • Apelați la calmante doar în cazul în care fractura este dureroasă
  • Evitați dintele afectat atunci când vă periați dintele
  • Stabiliți o programare la stomatolog cat mai curând

Specialiștii noștri menționează că durerea nu este o condiție esențială a dintelui rupt sau crăpat, însă, doar pentru că nu resimți durere, nu înseamnă ca dintele nu e afectat. Indiferent cat de minoră ar părea afecțiunea, nu ignorați posibilitatea unui dinte rupt sau ciobit și programați o vizită la stomatolog pentru a vă asigura că problema nu este mai gravă decât pare.