Extractie masea – Sfaturi pentru o vindecare rapida


În conștiința colectivă, extracția de măsea se soldează de cele mai multe ori cu un maxilar inflamat și roșu și imposibilitatea de a vorbi pentru câteva zile. Însă specialiștii Green Dental doresc să accentueze faptul că recuperarea postoperatorie și posibilele complicații depind de atenția pacientului. Scopul echipei noastre de profesioniști este aceea de a menține sănătatea danturii tale cât mai mult timp și de a preveni pierderea dinților. Însă, în cazul în care o extractie masea devine necesară, iată ce reguli trebuie urmate pentru a te asigura că vindecarea va fi rapidă:

Reguli pentru o vindecare rapidă după extractie masea

  • Poate părea de la sine înțeles, dar noi dorim să fim precauți și să menționăm această regulă. Încearcă să nu atingi zona afectată în niciun fel în prima zi postoperatorie.
  • Sângerările nedorite pot fi evitate astfel: trebuie să ai grijă la pansament și să-l menții pe rană pentru a ajuta la formarea unui cheag de sânge care va proteja locul dureros.
  • Pentru a evita infecțiile și complicațiile, te sfătuim să nu consumi niciun aliment sau băutură timp de câteva ore după extractie masea.
  • De asemenea, ai grijă la periajul dinților, mai ales în zona afectată.
  • Aveți grijă la medicamentele pe care le folosiți post-extracție. În această perioadă puteți ameliora disconfortul cu anumite analgezice (Nurofen, Ibuprofen, ș.a.), administrate la recomandarea medicului dentist Green Dental. Acesta vă va prescrie medicamente ce trebuie administrate pe o perioadă de 2-3 zile. În cazul în care vă sunt prescrise și antibiotice, acestea trebuie administrate doar conform recomandărilor specialistului.
  • Aveți deosebită grijă în primele 12 ore de la extracție. Pentru a evita apariția unui edem, puteți ține o pungă de gheață sau un prosop rece peste zona afectată în primele 12–24 de ore. Specialiștii Green Dental vă recomandă să alternați compresele reci cu 10-20 de minute pauză.
  • Nu vă forțați să reluați imediat activitățile cotidiene. Întrucât primele ore după intervenție sunt cruciale pentru succesul acesteia, vă recomandăm să reduceți activitățile pentru a nu agrava sângerarea. Mai exact, evitați să vă aplecați sau să ridicați greutăți în perioada imediată post-extracției.

Ce poti și nu poți mânca după o extracție dentară

Dacă alimentele și băutura nu pot fi consumate imediat după extracție, vă recomandăm o gustare ușoară înainte de programare, pentru a vă asigura că rezistați pe durata efectului anestezic. De asemenea, recomandăm ca alimentele dure, fierbinți sau reci să fie eliminate din meniul post-extracție.

Dacă te încăpățânezi să fumezi sau să bei alcool după extracție, poți încetini vindecarea. Ba chiar mai mult, fumatul poate cauza sângerări și infecții dentare nedorite, iar alcoolul poate declanșa sau spori hemoragia, fiind un bine-cunoscut vasodilatator.
Pentru primele zile, vă recomandăm o dietă cu mâncăruri ușoare, care nu necesită efort în masticație. În plus, hidratarea între mese este foarte importantă în procesul de refacere.

Sperăm că procesul de vindecare post-extracție va decurge fără niciun incident nedorit. În cazul în care apar complicații, vă sfătuim să apelați cât mai repede la ajutor specializat. Gravitatea complicațiilor este redusă dacă stomatologul intervine din timp. Nu mai așteptați, programați-vă acum!