Periute interdentare, dus bucal, apa de gura – Sunt necesare toate?


Deși igiena orală a cunoscut numeroase schimbări pozitive în ultimele decenii, există accesorii complementare periajului dentar care încă nu sunt adoptate în totalitate de publicul larg. Dacă periajul dentar este unanim acceptat ca fiind esențial pentru sănătatea danturii, nu putem spune același lucru despre periute interdentare, dus bucal și apa de gura. Specialiștii Green Dental doresc să accentueze faptul că periajul dentar, deși aduce schimbări observabile, nu este suficient. Contrar părerilor neavizate, pofilaxia dentară însumează mai mult decât simplul periaj dentar. Acest articol dorește să confirme importanța unei rutine de igienizare formată din mai mulți pași, nu doar din unul singur.

periute interdentare

De ce trebuie să folosești periute interdentare in rutina ta

Întrucât 40% din suprafețele dentare se află în spațiul interdentar, periajul obișnuit nu poate atinge acele zone care favorizează apariția cariilor. În plus, regiunea interdentară este adesea declanșatoarea afecțiunilor gingivo-parodontale. Pentru a preveni inflamațiile și infecțiile osoase, este necesar să incluzi periuța interdentară potrivită ție în regimul de curățare a dinților:

1.Periuța unitufă – formată dintr-un sigur smoc și utilă atât în spațiile interdentare cât și pentru molarii de minte
2.Periuța cilindrică – formată din mai multe tufe mici înșiruite pe o tijă
3.Periuța conică – îngustată la vârf

Când e indicată folosirea de periute interdentare:

  • Pentru curățarea suprafețelor greu accesibile din cauza brackeților ortodontici
  • Pentru curățarea suprafeței dintre corpul de punte și gingie
  • Pentru curățarea implanturilor
  • În urma intervențiilor chirurgicale
  • Pentru îndepărtarea plăcii bacteriene în locurile greu accesibile

Cu toate acestea, este bine de reținut că specialiștii Green Dental nu recomandă aceste periuțe în cazul în care dantura prezintă înghesuiri sau atunci când e lipsită de spațiul interdentar.

De ce e necesară apa de gura pentru igiena orală

Apa de gură previne apariția cariilor, protejând cavitatea bucală de depuneri bacteriene, și oferă o respirație plăcut mirositoare pe timp îndelungat. Dacă nici periuța normală, nici cea interdentară nu pot accesa o suprafață, atunci cu siguranță apa de gură o va face. Însă, probabil că nu-ți imaginai că există mai multe categorii de apa de gură:

1.Apa de gura cosmetică – inamicul halitozei. Aceasta maschează mirosurile neplăcute și împrospătează respirația.
2.Apa antiseptică – are efect bivalent, atât de împrospătare cât și de acționare împotriva cariilor.
3.Apa cu fluor – aceasta se adresează unei categorii speciale de pacienți și nu trebuie utilizată fără recomandarea stomatologului.

Specialiștii Green Dental garantează că igiena dentară și stima de sine vor fi îmbunătățite semnificativ în urma utilizării apei de gură zilnic. Nu se ingerează și nici nu se clătește dantura în urma folosirii acesteia.

Care sunt beneficiile unui dus bucal?

Irigatoarele bucale nu sunt invenții recente ale stomatologiei, acestea având o eficiență dovedită încă din anii 60. Cu ajutorul unui flux de apă, irigatorul sau dusul bucal înlătură placa dentară și te scapă de acele reziduri alimentare păcătoase.

În concluzie, trebuie să specificăm că niciunul din accesoriile igienei dentare complete (periute interdentare, apa de gura, irigatoare) nu reprezintă un substitut pentru periajul dinților. Acesta, însă va fi ajutat enorm de aceste practici adiționale. Deci, pentru a te menține departe de tartru, carii, infecții bacteriene, e recomandat să aplici zicala better to be safe than sorry. Nu fii zgârcit cu metodele de profilaxie, din contra. Vei vedea apoi că dantura ta te va răsplăti.