Tartru Dentar – Remedii homemade sau o vizită la dentist?


O simplă căutare pe google care să includă cuvintele tartru dentar îți va returna sute de articole despre remediile naturale care te vor scăpa de aceste depuneri neprietenoase. Însă eficiența leacurilor homemade este mai mult efectul placebo decât realitate. Desigur, vei deprinde și un obicei prin introducerea acelui leac homemade în rutina zilnică, iar acest obicei va aduce cu sine anumite schimbări: normal că dantura ta va părea mai curată dacă vei respecta cu strictețe un program de spălat pe dinți, program ce nu exista înainte. Dar acest lucru nu înseamnă că bicarbonatul e eficient sau că nu mai ai nicio urmă de tartru dentar. Pur și simplu acorzi mai multă atenție igienei orale, fapt pe care specialiștii Green Dental îl încurajează. Însă medicii stomatologi nu pot încuraja ingrediente miraculoase precum bicarbonatul de sodiu sau sucul de lămâie drept inamicii tartrului. Specialiștii Green Dental au compus acest articol tocmai pentru a reduce din gloria acestor leacuri și a lămuri care sunt soluțiile optime de îndepărtare a tartrului.

Despre acest subiect am scris și în trecut, însă complexitatea lui nu poate fi epuizată ușor. Pentru noțiuni de bază despre tartru dentar, puteți consulta acest articol.

tartru dentar

Efectele nocive cauzate de tartru dentar

Tartrul dentar lăsat să se depună nestingherit pe suprafața dinților nu va conduce la nimic benefic, ci din contră. Pe lângă culoarea sa inestetică, această depunere galbenă-maronie va conduce la gingivită, ale cărei simptome includ umflarea, înroșirea și sângerarea gingiei. Netratată, gingivita conduce la complicații precum retragerea gingiei și apariția cariilor.

Pe de altă parte, tartrul dentar poate îmbolnăvi și osul retroalveolar, retrăgându-l și destabilizând dinții. Aceștia, prin consecință, vor deveni mobili și în final vor cădea. Prin urmare, dantura ghinionistă afectată de tartru va fi nevoită să suporte efectul distrugător al parodontozei.

Modalități eficiente de eliminare tartru dentar

Cea mai eficientă metodă de îndepărtare a tartrului este prin detartrajul profesional realizat de către stomatolog într-un cabinet dentar. Această metodă constă în eliminarea tartrului cu ajutorul ultrasunetelor într-un mod complet nedureros și non-invaziv. Însă detartrajul, la fel ca albirea dentară nu durează o veșnicie ci trebuie reîmprospătat. În cazul nefumătorilor, îl recomandăm de 2 ori pe an, iar în cazul fumătorilor cel puțin o dată la 3 luni.

Detartrajul dentar profesional este atât manual cât și ultrasonic. Prima variantă utilizează evident instrumente acționate manual, iar a doua, utilizează instrumente cu ultrasunete. Prin vibrații ușoare, instrumentele ultrasonice elimină tartrul fără a răni gingia sau cavitatea bucală. De asemenea, în timpul detartrajului ultrasonic, un jet de apă va fi folosit pentru a împiedica dintele să se supraîncălzească.

În încheiere, trebuie să reiterăm mantra noastră clasică despre igiena corespunzătoare: Dantura sănătoasă începe de acasă, prin periajul dinților, utilizarea aței dentare și a apei de gură. Însă întreținerea nu este completă fără ajutor specializat. Este echivalentul utilizării șamponului pe păr fără a-l tunde vreodată. Pentru a scăpa de tartrul dentar, poți face o programare acum la clinica Green Dental. Te așteptăm!