tratament carii dentare

Tratament carii dentare: mai eficient decât ai crede

Ultima modificare pe 11 iulie, 2022


Dacă ești (ne)fericitul posesor al unor carii dentare, medicii Green Dental au un mesaj pentru tine: nu le lăsa netratate. Deși aparent inocente și inofensive cu mici excepții (încurajarea halitozei și al aspectului neplăcut), cariile pot conduce la probleme grave de sănătate dacă nu sunt tratate la timp. Dacă ai avea un articol vestimentar găurit sau cu mici pete, nu l-ai da la curățătorie sau, de ce nu, repara chiar tu? Cu siguranță prețuiești aspectul estetic al hainelor tale și nu ai purta o haină imperfectă. Aceeași strategie trebuie aplicată și în cazul apariției cariilor; imediat ce detectezi un astfel de intrus, prezintă-te la un medic stomatolog pentru un tratament carii dentare.

tratament carii dentare

Factori ce favorizează apariția cariilor

Nu există o cauză-mamă a cariilor a cărei evitare rezultă într-un zâmbet perfect sănătos toată viața. Cariile pot avea diferite cauze; de la bacterii şi acizii din cavitatea bucală la alimentația nesănătoasă (gustările și băuturile dulci şi acidulate), completate desigur de o igienă orală precară.

In stadiul incipient, caria se prezintă ca o pată nu foarte închisă la culoare. Apoi aceasta evoluează într-o cavitate care progresează în timp până la dentină şi apoi la nerv. Caria pornește de la stratul exterior al dintelui (smalţ) şi, cu cât se adâncește mai mult, cavitatea ajunge la stratul interior moale al dintelui (dentină).

Alimentația necorespunzătoare, invitația în plic a cariilor

Carbohidrații din cartofii prăjiți, pâine, etc vor favoriza înmulţirea bacteriilor, urmând să fie dizolvați în acizi. Aceeași transformare o întâlnim şi la contactul prelungit al dinţilor cu murăturile în oţet (acid acetic) sau cu alimentele acre (acizii au gust acru). Specialiștii Green Dental recomandă limitarea sau porționarea cu strictețe a băuturilor acidulate. Desigur, pe lângă conţinutul ridicat de zahăr, aciditatea acestora (datorată acidului carbonic, citric etc) este un alt factor care favorizează apariţia cariilor. Dacă primele semne deja s-au instalat atunci apelați la medicul stomatolog pentru un tratament carii dentare.

Genetica, altă cauză a cariilor

Unii oameni pot fi predispuși formării cariilor din cauza bagajului genetic. Smalțul este un aspect transmisibil din generație în generație iar acesta poate fi de bună sau slabă calitate; de la persoane la persoană. De asemenea, alimentaţia şi bolile mamei din timpul sarcinii pot influența aspectul smalțului, deoarece dinţii de lapte încep să se formeze încă din viaţa intrauterină. Chiar și dieta sau starea de sănătate nefavorabilă în copilărie poate lăsa semne pe termen lung. Îmbolnăvirile frecvente în copilărie şi carenţele alimentare îngrijorătoare pot distruge smalţul dinţilor permanenţi.

Dispunerea dinților, de asemenea importantă

Spațiile intradentare inexistente pe care le putem denumi înghesuiri dentare nu permit eficiența periuţei dentare şi a aţei dentare pentru curăţarea dinţilor în toate zonele şi astfel bacteriile adăpostite în aceste spații foarte mici creează cariile. Tratamentul ortodontic cu aparat dentar devine obligatoriu pentru a preveni efectele pe termen lung ale cariilor (abcese, infecții, chiar și pierderea dinților)
Dinţii înghesuiţi sunt gazda perfectă pentru placa dentară. Pe aceeași listă, medicii Green Dental adaugă și muşcătura incorectă care determină erodarea smalţului și expunerea dentinei. Pentru a preveni vulnerabilizarea dentinei, trebuie prioritizată alinierea dinților și asigurarea unei mușcături corecte.

Cel mai prielnic leac pentru carii este, indubitabil, prevenția: o igienă orală corespunzătoare. Dacă, însă, dantura dumneavoastră prezintă oricare din semnele de mai sus, atunci apelați de urgență la un medic stomatolog pentru un tratament carii dentare. Nici timpul, nici cariile nu vor avea răbdare cu dantura dumneavoastră!