Infectie dentara: cum apare și ce o îndepărtează?


În vocabularul nostru, există cuvinte cu o conotație pozitivă și o conotație negativă, indiferent de context. Cuvântul infecție se va înscrie întotdeauna în categoria sens negativ, fie că vorbim despre boli infecțioase, fie că vorbim metaforic de o persoană infectată de invidie . Infecția dentară poate fi foarte periculoasă pentru organism și refuzul de a o trata poate conduce la complicații grave. Când vine vorba despre o infectie dentara, mulți aleg să o ignore până trece de la sine, neconștientizând că acestea se pot extinde și pot cauza probleme de sănătate generale. Care este cel mai bun tratament pentru o infectie dentara recomandat de specialiștii Green Dental din București și ce determină apariția infecțiilor? Continuă să citești acest articol și vei afla.

infectie dentara

Diferite cauze pentru o infectie dentara

Există mai multe motive care pot cauza o infectie dentara, cele mai des întâlnite fiind:

1. Bine-cunoscuta și evitata carie – fără tratament corespunzător, bacteriile care au cauzat caria vor continua sa își facă loc în materialul dintelui până vor ajunge la nerv.

2. Plombele prea adânci – greu de crezut dar adevărat, obturațiile adânci încurajează formarea infecțiilor. Intre plombă și nerv se rămâne un spațiu îngust de material dentar. Dacă presiunea este prea puternica, nervul poate fi afectat și poate apărea astfel o infecție.

3. Traumele dentare – orice lovitură poate afecta nervul, cele mai grave din acestea provocându-i moartea. În acest caz, nervul trebuie sa îndepărtat. Persoanele care scrâșnesc din dinți (bruxism) au un risc crescut, precum și cei ai căror dispunere a danturii solicită excesiv în timpul masticației, anumiți dinți.

Tratamentul indicat de specialiștii Green Dental București

Ca întotdeauna, gravitatea afecțiunii influențează parcursul tratamentului. Un abces mic poate fi eliminat de un medic dentist fără ca dintele să fie lezat. Dacă abcesul este însă foarte mare, poate fi nevoie de o incizie la nivelul zonei tumefiate. In cazul in care a fost afectata zona interioara a dintelui, medicul stomatolog va fi nevoit sa trateze canalul dintelui pentru a scoate țesutul infectat. In situațiile in care infecția a distrus foarte mult pulpa dentara, dentistul va fi nevoit să extragă dintele întâi și apoi să dreneze infecția.
Pentru ambele cazuri, dentistul poate alege să-ți prescrie antibiotice pentru a se asigura că infecția nu se răspândește în corp.

Prevenția infecțiilor dentare

Cea mai bună prevenție este, fără doar și poate, igiena orală corespunzătoare. 99% dintre afecțiunile dentare pot fi evitate dacă igiena orală respectă recomandările specialistului.

  • Curățarea dinților de cel puțin două ori pe zi cu o pastă fluorizată timp de 2 minute la fiecare periere
  • Clătirea cavitații bucale cu apă de gură
  • Utilizează ață dentară cel puțin o dată pe zi pentru a te asigura că spațiile interdentare nu adăpostesc bacterii
  • Evită băuturile zaharoase înainte de culcare

Sperăm că acest articol a avut impactul suficient ca igiena ta orală să devină o prioritate. În cazul în care simți că s-a instalat deja o infectie dentara în cavitatea ta bucală, recomandăm să apelezi urgent la un medic Green Dental și să ne faci o vizită în sediul din București pentru a evita complicații viitoare.