abces dentar

Abcesul dentar

Ultima modificare pe 25 iulie, 2022


La prima vedere, o simplă căutare pe Google pare că ar putea soluționa problema ta cu un abces dentar. Doar Echinacea și alte remedii naturiste sunt mai bune decât orice alt tratament chimic, nu? În conștiința colectivă, încă există concepții greșite cu privire la abcesele dentare și gravitatea lor. Acestea nu sunt doar rezultatul unui os de pește sau unei floricele de porumb care au rănit gingia. Și nu, abcesele nu pot fi tratate doar cu o compresă rece aplicată pe zona afectată. Întrucât abcesul este produsul unei bacterii, cea mai potrivită acțiune de înlăturare a acestuia nu este așteptatul, nici ignoratul prezenței acestuia. Specialiștii Green Dental din București doresc să vă explice de ce abcesul este un pericol deghizat și de ce apelarea la un stomatolog este cea mai sigură metodă de a vindeca abcesul dentar.

abces dentar

Ce este un abces dentar?

Cu toții știm să identificăm un abces atunci când apare, dar câți cunosc de ce apare acesta? Un abces dentar este cel mai bine descris ca un buzunar de puroi cauzat de o bacterie infecțioasă. Pe lângă acea durere pulsatilă asociată abcesului, celelalte simptome sunt:

  • dureri de gât, urechi sau maxilar (localizate în zona dintelui afectat)
  • dureri în timpul masticației, la atingerea dintelui, în contact cu alimente sau băuturi calde
  • halitoză însoțită de un gust neplăcut în gură
  • dificultăți la masticație și/sau la înghițirea alimentelor
  • acumularea unei colecții de puroi sub forma unei umflături în dreptul dintelui afectat (fie în zona obrazului sau a cerului gurii)
  • gingia înroșită și tumefiată
  • discolorarea dintelui
  • mobilitatea dintelui

Tipuri de abces dentar

Specialiștii Green Dental din București doresc să stabilească de la început faptul că nu există un singur tip universal de abces care afectează pe toată lumea în același mod. Aceste formațiuni se pot afla în diferite zone ale gurii din diferite motive.

Abcesul gingival sau periodontal este cauzat de o infecție în spațiul dintre gingie și dinte. Cauzele sunt bacteriile din placa dentară de la nivelul marginii gingivale sau resturile alimentare rămase între gingie și dinte. Festinul cu floricele, semințe, porumb intră la categoria aceasta, cel mai probabil.
Abcesul periapical este cauzat de o infecție din interiorul dintelui. Punctul de plecare sunt microbii din cariile dentare. Un abces periapical poate necesita o obturație pentru a înlătura infecția. Dintele poate fi salvat în multe cazuri, dar un abces mare lăsat netratat mult timp poate conduce la extracția dintelui ca ultimă soluție. Reiterăm că desconsiderarea gravității abceselor pe termen lung poate conduce la complicații ce periclitează chiar viața pacienților.

Tratamentul indicat e o vizită la stomatolog

Medicul de familie vă poate ajuta doar în cazul în care necesitați medicamente analgezice. Pentru a soluționa un abces dentar, trebuie să consultați cât mai repede un medic stomatolog. Lăsând ca abcesul să se vindece de la sine, riscați să provocați complicații în zonele învecinate.

Dacă aveți un abces dentar care vă incomodează de câteva zile, prezentați-vă de urgență la cabinetul dentar. Prețul netratării unei infecții dentare este prea ridicat pentru a amâna soluționarea ei.