Tehnica dentara: migală, răbdare și atenție la detalii


Medicii stomatologi sunt deja componenta arhicunoscută a echipei restauratorilor de zâmbete. Ca în cazul unei producții TV de anvergură, protagoniștii și succesul lor la scenă largă depind, pe lângă munca proprie, și de eficiența celor din backstage. Într-un cabinet stomatologic, zona de backstage e rezervată muncii de tehnica dentara: deși nu rezidă în lumina reflectoarelor, aceasta este vitală pentru succesul a numeroase tratamente. În cabinetul Green Dental din București, apreciem fiecare skill și task îndeplinit cu succes, de la priceperea medicilor noștri stomatologi, până la perfecționismul tehnicienilor dentari. Așa că astăzi întoarcem camerele de filmat și reflectoarele spre cei care susțin activitatea cabinetului dentar din umbră: tehnicienii dentari.

tehnica dentara

Ce cunoștințe implică tehnica dentara?

Munca de tehnician dentar, deși este mai izolată decât activitatea unui medic stomatolog, se bazează pe aplicarea unor reguli precise deprinse în urma studiilor de specialitate. Fiind o meserie ce implică expertiză tehnică, profesia de tehnician dentar este reglementată de o lege care acordă dreptul de practică doar absolvenților unei facultăți de tehnica dentara și celor care aparțin Ordinului Tehnicienilor Dentari Români, asociația reprezentativă a acestei bresle.

La capitolul confecționare aparate ortodontice, Green Dental se bucură de o colaborare strânsă cu laboratorul dentar propriu al Dent Estet, cunoscut ca Aspen. Printre lucrările finalizate acolo se numără coroane, implanturi, punți și fațete dentare realizate din materiale premium, biocompatibile, personalizate în funcție de fiecare pacient.

Ce trebuie să știi despre munca unui tehnician dentar

1. Un tehnician face mai mult decât să modeleze proteze dentare și atât
Tehnicianul dentar nu este doar modelatorul unei proteze dentare, ci este preocupat să redea pacientului funcțiile cele mai importante, precum cele de masticație, înghițire și fonetică. Din acest motiv, coordonarea cu medicul dentist este vitală, pe lângă acuratețea și priceperea tehnicianului. Pentru o restaurare dentară orice milimetru este important, altfel ocluzia poate fi afectată pe viitor.

2. Tehnica dentara este interdependentă de stomatologie
Ambele se realizează printr-un volum impresionant de studii de specialitate. Însă activitatea stomatologului nu ar putea fi realizată fără iscusința tehnicianului dentar care îi furnizează lucrările, cum nici munca tehnicianului nu ar fi suficientă în tratarea problemelor dentare.

3. Este o muncă asemănătoare lucrărilor de artă
Redarea zâmbetului perfect poate fi considerată o artă. Munca unui tehnician dentar necesită aceeași migală, atenție și simț estetic pe care și sculpturile brâncușiene le impun. Această meserie o putem plasa la hotar de inginerie și artă.

4. Nu există două lucrări identice
Amprenta dentară este unică, la fel ca lucrările tehnicienilor. Acestea se bazează pe măsurători exacte cu ajutorul cărora tehnicianul reușește să construiască punți și coroane personalizate.

5. Munca sa este majoritar manuală
Aproximativ 4000 de dinți lucrați într-un an, aceasta este cifra de activitate în jurul căreia se învârte efortul unui tehnician. Iar calitatea lucrărilor sale se ridică atunci când acestea sunt realizate manual. În era tehnologiilor digitale, calitatea lucrului manual nu poate fi înlocuită. Aparatura modernă contribuie enorm la proiectare și calcule, însă perfecțiunea zâmbetului se naște din mâinile pricepute ale tehnicianului.

Deși nu am epuizat toate informațiile legate de tehnica dentară, sperăm că acest articol a reflectat importanța și efortul unui tehnician dentar. Specialiștii Green Dental din București apreciază strânsa legătură dintre stomatologie și tehnica dentara și impun standarde înalte în colaborările cu tehnicienii dentari.

happy hour green dental