Urgențe stomatologice: cum să acționezi corect și rapid


Urgențele nu sunt preferatele nimănui, fie că este vorba de un deadline neprevăzut sau de un șofer grăbit în trafic. Cu atât mai neplăcute și alarmante sunt urgențele medicale. Durerea de dinți este, potrivit multor pacienți, una din cele mai intense dureri pe care le-au experimentat vreodată. Astfel, în caz de urgente stomatologice, intervenția trebuie să fie promptă. Atunci când apare durerea, aceasta semnalează o leziune care poate evolua și cauza probleme severe. Aceste probleme nu vizează doar dantura cât și zonele învecinate cavității bucale și starea generală.

urgente stomatologice

Categorii de urgente stomatologice

Cele mai comune afecțiuni care necesită intervenția stomatologului sunt următoarele:

  • Durerea acută a dinților sau maxilarelor
  • Durere acută resimțită în timpul masticației sau la trecerea de la cald la rece
  • Tumefierea feței, a gingiei sau a altor zone din cavitatea bucală
  • Fractura dentară
  • Sângerarea gingivală abundentă
  • Un dinte care își schimbă culoarea din cauza unei traume
  • Inflamațiile gingivale
  • Un dinte cu mobilitate anormală, dureros la atingere

Sfatul specialiștilor în confruntarea cu urgente stomatologice

Adesea, durerea dentară nu vine singură ci însoțită de febră și durere de cap. Din acest motiv, e important să vă păstrați calmul și să încercați să identificați posibila cauză a simptomelor. Fracturarea unui dinte, spre exemplu, se poate întâmpla în urma unei mușcături puternice dintr-un aliment dur, a unei lovituri sau căzături, sau, în cazuri mai rare, din cauza bruxismului. În această situație, se recomandă clătirea gurii și găsirea sau păstrarea fragmentului rupt pentru a-l prezenta medicului dentist.
În cazul unui abces, cauzat cel mai probabil de o bacterie localizată la rădăcina unui dinte sau în spațiul ce unește gingia de dinte, vă sfătuim să nu zăboviți prea mult fără consultația unui dentist. Medicul stomatolog cunoaște cea mai corectă metodă de curățare a zonei și poate recomanda tratamentul cu antibiotice potrivit, indiferent de tipul de abces.
În cazul în care un corp străin este blocat în spațiile interdentare, trebuie utilizată ața dentară pentru îndepărtare și nu obiecte ascuțite care pot răni gingia și agrava problema.

Prin urmare, cea mai sigură soluție pentru o urgenta stomatologica este apelarea la serviciile unui cabinet stomatologic. Desigur, nu recomandăm niciodată remediile făcute acasă pentru ameliorarea durerilor, ci vizita promptă la un specialist.