sensibilitate dentara

Sensibilitate dentară? Iată tot ce trebuie să știi despre acest fenomen


Vară, temperaturi ridicate, piele însetată și o înghețată. Iarnă, -10 grade Celsius, bezele topite într-o cană fierbinte de ciocolată caldă. Ți s-a întâmplat vreodată să regreți înfruptarea din unul dintre cele două alimente din cauza durerii dentare? Atunci este foarte probabil să fi experimentat fenomenul de sensibilitate dentara. Dinții sensibili reprezintă afecțiunea de care pacienții întreabă cel mai des atunci când ajung pe scaunul stomatologului. Echipa Green Dental și-a propus să pună la microscop această afecțiune prin acest articol și să accentueze importanța igienei orale în combaterea sensibilității dentare. Un organism puternic este acela hrănit, hidratat și tratat corespunzător. Același lucru este valabil și în cazul dinților tăi. Nu te aștepta să poți sorbi cu ușurință un ceai cald dacă faci periajul dinților în grabă iar la dentist nu te prezinți decât în momentul în care ești copleșit de durere.

sensibilitate dentara

Ce cauzează senzația de sensibilitate dentara?

Factorul genetic este principalul determinant al sensibilității dentare însă există și factori care agravează sensibilitatea dinților. În schimb, iată câteva posibile cauze care pot modifica pragul de sensibilitate al danturii tale:

  • Igiena orală precară: ar fi bine să regândești rutina de periaj dentar dacă ești o persoană care, în grabă, preferă un periaj agresiv în 15 secunde și sare peste ața dentară. Este recomandat să realizezi periajul dentar cel puțin două ori pe zi. Timpul de periaj diferă în funcție de tipul de periuță dentară folosită. Periuțele dentare electrice sunt mai eficiente în îndepărtarea tartrului dentar iar un periaj corect durează 2 minute. Dacă folosești periuță dentară clasică îți recomandăm să periezi dinții între 3 și 5 minute.
  • Retracția gingivală: Întorcându-ne la igiena dentară necorespunzatoare, aceasta poate conduce la retracția gingivală, adică descoperirea rădăcinii dintelui. De asemenea, consecința fiziologică ce apare o dată cu înaintarea în vârstă sau traumele ocluzale pot fi cauze ale retracție gingivale. Patru din cinci oameni peste 65 ani suferă de retracție gingivală. Sensibilitatea vine din faptul că smalţul dentar protejează doar partea văzută a dinţilor, nu şi rădăcina. De aceea dacă ai rădăcinile vizibile ai sensibilitate dentara.
  • Obiceiuri dăunătoare dinţilor: acel scrâșnit involuntar al dinților cunoscut drept bruxism poate fi cauza sensibilității tale dentare. Prin forța pe care o exerciți involuntar are loc măcinarea dinților și implicit pierderea smalțului dentar.
  • Anumite produse de igienizare: pastele de dinți cu particule abrazive, paste de albire, bicarbonatul de sodiu, toate acestea pot fi dăunătoare. Folosirea excesivă a diferitelor substanțe fără atenta supraveghere a medicului (exemplu benzile pentru albirea dinților acasă) poate ataca smalțul dinților.
  • Consumul exagerat de alimente acide sau bauturi carbogazoase poate de asemenea, în timp, să cauzeze sensibilitate dentară prin atacul constant al substanțelor asupra smalțului dentar.

Cum să previi sensibilitatea dentară?

Poate părea evident dar merită reiterat: igiena orală este vitală în prevenirea sensibilității dentare. Fluorizarea în cabinet a medicului dentist, periajul, utilizarea aței dentare și a apei de gură după cum îți recomandă dentistul tău sunt cheia către reducerea sensibilității. De asemenea, o dietă fără consum exagerat de alimente acide contribuie masiv. Ce trebuie să accentuăm: NU ignora simptomele sensibilității dentare, deoarece te poate face vulnerabil cariilor și problemelor gingivale.

Ce să faci dacă suferi deja de sensibilitate dentara?

Cel mai bun sfat este un tratament personalizat de către un medic specialist. Echipa Green Dental îți stă la dispoziție pentru orice informații ai nevoie. Este posibil ca dentistul tău să-ți recomande alte produse de igienizare, cum ar fi o pastă de dinți minim abrazivă (pentru desensibilizare) sau o pastă de dinți cu un nivel ridicat de fluor fabricată special pentru a conferi extra protecție împotriva cariilor. Pentru cel mai bun rezultat, apelează la un medic stomatolog

Sperăm că ți-am oferit impulsul de care ai nevoie pentru a consulta un specialist în legătură cu sensibilitatea ta dentară. Cu toții merităm să ne bucurăm de o limonadă cu gheață sau un ceai cald cu miere, așa că de ce să lași o astfel de afecțiune să te priveze de micile plăceri.