Tot ce trebuie să știi despre parodontologie


Stomatologie, endodonție, odontologie, parodontologie … de multe nici nu ai auzit până acum iar singura ta certitudine este că te doare măseaua și ai nevoie de ajutor. Însă, în ciuda părerilor numeroase, medicul dentist nu se ocupă doar cu albirea dinților și tratarea cariilor în regim de urgență. Medicul stomatolog nu are doar rol de reparator, ci se ocupă de asemenea cu prevenția afecțiunilor dentare și îmbunătățirea igienei orale cu ajutorul tehnologiilor moderne. Statistic, România nu se situează pe o poziție foarte bună în ceea ce privește educația dentară și nu respectă vizitele bi-anuale cu aceeași rigurozitate precum alte popoare ale lumii. În cazul parodontologiei, aceasta reprezintă studiul structurilor dentare cât și a bolilor care le afectează. La capitolul parodontologie Bucuresti, ne mândrim cu un număr însemnat de pacienți mulțumiți de serviciile noastre medicale.

parodontologie

Definiția parodontologie

Studiul parodonțiului se raportează mai exact la gingii, osul alveolar, ligamentul parodontal și cementul radicular.  Aceste patru țesuturi au un rol foarte important, formând parodonțiul, “organul” vital al danturii dale:

  • Realizează fixarea dinţilor la nivelul oaselor maxilare şi asigură integritatea mucoasei masticatorii orale
  • Datorită acestuia, dinții pot să suporte forţele generate asupra lor în timpul masticaţiei
  • Este străbătut de receptori și nervi ce detectează mişcările funcţionale ale dinţilor
  • Joacă un rol adaptativ esenţial prin depunerea continuă de os care va compensa uzura fiziologică a coroanei dentare.
  • Vascularizarea parodonţiului asigură nutrienții necesari la nivelul cementului radicular şi  osului alveolar. Sunt hrănite astfel celulele de care depinde fiziologia aparatului de susţinere şi adaptare a dinţilor dar și celulele cu rol de apărare.
  • Face posibil tratamentul de aliniere a dinților. Legăturile strânse dintre țesuturi creează adaptabilitatea parodonțiului, fapt ce este important în utilizarea aparatelor dentare.

Bolile parodontale

Un parodonțiu sănătos depinde în primul rând de o igienă orală corespunzătoare. În caz contrar, tesuturile de sustinere a dintilor se vor inflama și vor cauza parodontita, o leziune ireversibilă, care poate conduce treptat la pierderea dintilor. Dacă ții la dantura ta, este important să acorzi atenție tuturor semnelor. Bolile parodontale sunt cunoscute ca boli silențioase, care se dezvoltă în timp fără ca pacientul să le sesizeze. Dacă vei continua să ignori simptomele incipiente precum sângerarea gingivală, s-ar putea să regreți mai târziu. Bolile parodontale sunt numeroase si pot fi impartite in: gingivitopatii, parodontite agresive, parodontite cronice, parodontite ca manifestari sistemice, necrotice, abcese, etc.

Profilaxia parodontală

La capitolul profilaxie, am prefera să ne limităm la acele procedeee neinvazive, cu scopul prevenirii bolii. Însă trebuie să recunoaștem că, în funcție de gravitatea cazurilor, se poate ajunge la intervenții chirurgicale parodontale.

Pentru prevenire, accentuăm:

  • Detectarea și înlăturarea plăcii microbiene (rezultatul igienei orale superficiale)
  • Detartrajul si periajul profesional pentru curățarea responsabilă a dintilor si îndepărtarea plăcii microbiene. In cele mai fericite cazuri,aceste metode de igienizare antemenționate conduc la vindecarea bolii parodontale.
  • Reconstrucţia lucrărilor protetice uzate care pot deveni în timp focare microbiene favorizând astfel apariția parodontitei
  • Alinierea dinților cu ajutorul aparatelor ordontice: dinții nealiniați și inestetici sunt mai predispuși să acumuleze placă bacteriană, de aceea ar trebui să consideri investiția într-un aparat dentar potrivit nevoilor tale

Nu lăsa parodontoza și alte afectiuni dentare să te împiedice să zâmbești în fiecare zi. Știm că viteza cotidiană își pune amprenta în viețile noastre, chiar și asupra igienei orale, însă considerăm că sănătatea dentară nu trebuie sacrificată pentru nimic. Mai bine aloci acum timpul corespunzător periajului dentar și detartrajului decât să experimentezi mai târziu durerile și efectele unei boli parodontale avansate.