Ocluzie dentara incorectă: cauze și tratament


Ce înseamnă estetica unui zâmbet? Pe lângă nuanța danturii și sănătatea gingivală, nu trebuie să uităm de mușcătura corectă. Mușcătura, cunoscută ca ocluzie dentara, este redată de alinierea dinților sau, altfel spus, de relația dintre dintii superiori și cei inferiori. Intr-o ocluzie corectă, cei superiori se suprapun puțin in fața inferiorilor. Cei cu o mușcătură perfectă se pot considera norocoși: puțini sunt cei care se pot lăuda cu așa ceva. Intrucât nu toți pacienții cunosc semnele unei malocluzii și nici factorii care conduc la acest defect, articolul de azi va explica diferența intre ocluzia dentara corectă și cea incorectă, cât și cele mai potrivite metode de tratament.

ocluzie dentara

Cum identificăm o ocluzie dentara corectă

Ocluzia dentara corecta are un rol foarte important pentru sănătatea noastră orală, determinând o reacție în lanț în cazul în care suprapunerea între arcade nu e corectă. Specialiștii Green Dental din București definesc astfel o ocluzie dentara corectă:

  • În primul rând, un număr cât mai mare de contacte intre dinți;
  • Masticația, intonația și fizionomia satisfăcătoare;
  • Lipsa cariilor sau a afecțiunilor gingivale;
  • Articulația mandibulară sănătoasă;

Ce factori favorizează apariția malocluziei

Dacă nu te numeri printre norocoșii care au bifat criteriile de mai sus, sunt șanse mari să suferi de malocluzie. Poți identifica acest defect al danturii urmărind următoarele caracteristici:

Maxilar și dinți disproporționați
Mai exact, un maxilar de dimensiuni mici poate determina eruperea unor dinți înghesuiți. De asemenea, la pol opus, un spațiu considerabil pe maxilar sau mandibulă determină spațierea dinților sau alinierea lor incorectă.

Extracții dentare
Pierderea unui dinte va dezechilibra întreg aliniamentul, ceea ce poate ulterior conduce la înghesuirea dinților și la malocluzie.
Sfatul Green Dental București este să așteptați momentul potrivit pentru extragerea dinților de lapte ai copilului dumneavoastră. Extrâgându-i timpuriu veți determina inchiderea breșei formate iar in momentul apariției dintelui permanent spațiul necesar de formare va fi inexistent.

Disproportia maxilarului și a mandibulei
Această disproporție poate conduce la ceea ce englezii numesc overbite, adică “supramuscatură”.
Daca mandibula are dimensiuni mai mari, dinții inferiori se vor plasa in fața dinților superiori, favorizând mușcătura inversă.

Obiceiurile vicioase
Bruxismul (scrâșnitul din dinți), utilizarea suzetei, respiratul pe gură, toate acestea pot determina incă din copilărie defecte ale ocluziei dentare.

Ce trebuie să știți despre tratamentul malocluziei

Tratamentul diferă bineînțeles de la pacient la pacient, în funcție de tipul afecțiunii sale. Însă trebuie luată în calcul o durată destul de mare pentru soluționarea unei malocluzii (aproximativ 2 ani), mai ales în cazul adulților. De asemenea, aparatul de contenție pe care medicul dentist poate alege să vi-l recomande va trebui purtat pe o perioadă îndelugată.

În concluzie, cel mai bun sfat al specialiștilor este să oferiți copilului dumneavoastră șansa unui consult stomatologic în cabinetul Green Dental din București încă de la 1 an. Cu cât mai devreme, cu atât mai bine – tratamentul va fi mai eficient, mai rapid, iar costurile mai accesibile.

aparat dentar transparent