Periuta de dinti: de la scobitori antice până în prezent


Un obiect care a devenit sinonim cu zâmbetele sănătoase, periuta de dinti are un istoric complicat și mai îndepărtat decât ai crede. Pentru că dorim să subliniem înțelepciunea strămoșilor noștri și importanța igienei orale din cele mai vechi timpuri; astăzi vom discuta despre istoricul periuței de dinți. Dacă sumerienii aveau grijă să țină cariile la distanță, atunci tu nu mai ai alte scuze. Iată care este trecutul îndepărtat al acestui dispozitiv atât de promovat de medicii Green Dental din București.

periuta de dinti

Prima periuta de dinti a apărut în Mesopotamia

Primul dispozitiv pe care oamenii l-au folosit pentru a curăța dinții și a îndepărta resturile de mâncare a fost scobitoarea. Arheologii au descoperit pe teritoriul Mesopotamiei scobitori fabricate din aur și întrebuințate de sumerieni din 3 000 i.Hr.

Prima periuta de dinti primitivă a fost de fapt o ramură de copac pe care chinezii o mestecau pentru a curăța suprafețele dentare. Literatura chineză le consemnează încă din jurul anului 1600 i.Hr. Adepții religioși erau obligați să mestece doar ramurile arborelui Salvadora Persica; care, zdobite la un capăt, permiteau descoperirea fibrelor, cu care se puteau curăța atât dinții, cât și partea dorsală a limbii. Întrucât această practică culturală este atât de bine înrădăcinată în istoricul omenirii; chiar și azi există multe popoare din Asia (în jurul Golfului Persic) sau Africa care folosesc astfel de ramuri pentru a-și curăța dinții.

Există chiar și un document istoric, Papirus Ebers, datând aproximativ din anul 4 000 i.H., care menționează boala parodontală, dar și substanțe similare ca scop apei de gură.

De asemenea,  Hipocrat (300 i.H) descrie incidențe de gingivită și preocuparea sa de a analiza ceea ce noi cunoaștem azi ca fiind tartru.

Periuțele de dinți chinezești cu păr se apropiau de varianta modernă

Prima periuta de dinti cu păr a fost descoperită pe teritoriu chinezesc în timpul Dinastiei Tang (618–907). Departe de forma periuței contemporane, versiunea chinezească venea sub forma unei pensule, iar firele de păr proveneau de la gâtul porcilor și erau legate de oase sau bețișoare din bambus.

Periuțele de dinți moderne încep să fie fabricate în Anglia abia în secolul XVIII, de către William Affis. Acesta fabrica periuțe prevăzute cu mâner de aur, fildeș sau lemn care puteau fi completate cu diverse filamente.

Cine a patentat periuta de dinti?

Părintele periuței de dinți moderne este americanul H.N. Wadsworth care a patentat acest dispozitiv la mijlocul secolului XIX. Tot în S.U.A. , în 1789, Isaac Greenwood revoluționează igiena dentară prin periuta de dinti cu două capete; unul pentru perierea dentară obișnuită și cel de-al doilea pentru partea dorsală a dinților.

Periuța electrică a apărut abia în Elveția în jurul anului 1954, când doctorul Philippe-Guy Woog a inventat “Broxodent”; iar dispozitivul necesita o sursă de curent cu fir în locul bateriilor de azi.

Dacă strămoșii noștri au avut astfel de preocupări de ordin estetic, medicii Green Dental din București consideră atunci că pacienții de astăzi, bucurându-se de medicina modernă, nu mai au scuze. Luând în calcul popularitatea periuței electrice care înjumătățește timpul de periaj și reduce din minutele petrecute deasupra chiuvetei, acum e mai ușor ca niciodată. Chiar și periajul cu o periuță manuală este ușor de realizat și eficient dacă se respectă marja de 4-5 minute. Cu o periuță electrică durează intre 2-3 minute să cureți corect dantura.

Periaj dentar corect

Potrivit medicilor Green Dental Bucuresti, un periaj dentar corect efectuat se realizează prin mișcări blânde repetate timp de câteva minute. Un periaj agresiv efectuat în 30 de secunde nu înseamnă că ai curățat corespunzător suprafața dentară. Apasă aici dacă vrei sa vezi un video detaliat despre îngrijirea dinților, realizat chiar de clinica Green Dental Bucuresti!

Fiecare arcadă este periată separat cu mișcări sus-jos pornind de la gingie. De asemenea, o atenție deosebită trebuie acordată suprafețelor dentare invizibile: spatele dinților, zona interdentară. Acestea pot fi curățate corespunzător cu ață dentară și apă de gură. Nici igiena limbii nu trebuie neglijată întrucât aceasta poate conduce la apariția halitozei. Pentru a evita o respirație neplăcută, curăță suprafața limbii cu partea dorsală a periuței de dinți care, în mod normal, e prevăzută cu striații.

Consultația stomatologică este de asemenea mult mai eficientă și rapidă datorită tehnologiilor inovatoare din cabinetul nostru. Așa că, dacă amâni acea vizită periodică la dentist, acum ai cea mai bună ocazie de a face o programare! Rapid, eficient și fără timp de așteptare, nu trebuie decât să ne contactezi iar noi ne vom îngriji ca tu să ai parte de cel mai bun tratament.