Ultima modificare pe 25 iulie, 2022
Aditie de os pe înțelesul tuturor
Cuprins
Aditie de os sau de ce trebuie să-ți formezi disciplina igienei orale încă din copilărie. Zicala niciodată nu e prea târziu din păcate nu se aplică în cazul adiției osoase. Intervenția cunoscută ca aditie de os se numără printre intervențiile de tip ultimă-soluție. Această procedură specifică implantologiei se referă la refacerea cantității de os necesară inserării unui implant. În articolul de azi vom discuta despre etapele adiției osoase și despre modalitățile de prevenire a unei astfel de soluții.
Cum pot ajunge sa am nevoie de o astfel de intervenție?
Există mai multe cauze ale acestui rezultat nefericit, însă motivul principal îl reprezintă pierderea dinților. Mai exact, atunci când pierzi un dinte din diferite motive, osul maxilar se resoarbe și se remodelează. Dintele și rădăcina sa au un rol foarte important în a menține volumul și densitatea osoasă adecvată, iar lipsa acestora va avea rezultatul opus.
De asemenea, în situația în care pacientul pierde mai mulți dinți și nu îi înlocuiește imediat, maxilarul poate începe să se retragă spre interior iar șanțurile din jurul buzelor și nasului se vor adânci. Rezultatul acestei resorbții va fi o îmbătrânire prematură care poate fi prevenită doar dacă implantul dentar se realizează imediat după pierderea dinților.
Tipuri de grefe
Osul necesar pentru adiție poartă numele de grefă și poate fi obținută în mai multe moduri:
Grefa autologă (Autogrefa)
Se traduce prin os prelevat din propriul organism și reprezintă metoda de elecție atunci când pierderea osoasa este semnificativă. Se poate preleva de la nivelul ramului mandibular.
Grefa de la un donator (Alogrefa)
Spre deosebire de grefa prelevată din propriul corp, în cazul alogrefei osul este obținut de la o altă persoană (banca de organe).
Grefa artificială (Aloplastica)
Reprezintă, după cum o sugerează și numele, o grefă fabricată în laborator dintr-o pulbere osoasă artificială.
Grefa de origine animală (Xenogrefa)
Această formă de aditie de os se realizează cu o grefă obținută prin deproteinizarea și prelucrarea osului animal (de obicei de origine bovină).
Etape pentru o aditie de os de succes
Procedura se realizează sub anestezie locală și precede în majoritatea cazurilor intervenția de inserare a implantului cu 5 – 9 luni. Când deficitul osos este mic se poate opta pentru practicarea ambelor proceduri în aceeași ședință.
La capitolul aditie de os, clinica Green Dental din Bucuresti, este expertă. Și a acumulat suficientă experiență și training pentru a avea o rată de succes de 100% la această procedură.
Ce se intampla după intervenția de aditie de os?
Se recomanda un regim alimentar care să prevină traumatismul local la nivelul grefei și o igienă orală riguroasă. Tratamentul antibiotic (pentru prevenirea infecției), antialgic (împotriva durerii) și antiinflamator (contra umflaturii) se va urma pentru o bună evoluție postoperatorie și pentru asigurarea confortului dumneavoastră. Activitățile socio-profesionale pot fi reluate a doua zi după intervenție sau după o scurtă pauză, în funcție de caz.
Garantăm că specialiștii noștri în aditie de os din clinica Green Dental Bucuresti pot reface cu succes osul pierdut în vederea inserării implantului și obținerii zâmbetului mult dorit. Pentru metodele corecte de profilaxie, îți sugerăm să citești articolele noastre anterioare pe această temă: tratament profilaxie dentară.