medic implantolog

Medic implantolog: cum se diferențiază de un dentist general

Ultima modificare pe 18 mai, 2022


Merg la dentist – cea mai des întâlnită formulă de anunțare a planurilor pentru un control stomatologic. Deși conștiința colectivă asociază întreaga sferă a stomatologiei cu medicul dentist; de fapt terminologia de dentist general diferă de un medic implantolog. Într-o lume lipsită de carii și placă bacteriană, cetățenii ar merge la control stomatologic de cel puțin două ori pe an pentru igienizarea danturii. Însă, în lumea reală mai puțin ideală, obturațiile, extracțiile și implanturile se numără printre procedurile cel mai des întâlnite în agenda unui medic stomatolog.

Cu cât tratamentul necesar este mai avansat, cu atât e mai multă nevoie de un specialist în domeniu care aprofundează o anumită arie stomatologică. Expertul în implanturi dentare se numește un medic implantolog iar calificările și pregătirile necesare pentru această profesie sunt adăugate celor necesare stomatologiei generale. În articolul de astăzi vom clarifica diferențele dintre implantolog și dentist general, sumarizând și operația de implant dentar.

medic implantolog

Care este pregătirea necesară unui medic implantolog

Un implantolog necesită training specializat în domeniul implantologiei, iar noi recomandăm să apelați doar la experți acreditați. Printre cerințele obținerii unei competențe în implantologie se numără:

  • 300 de ore de educație relevantă pentru domeniul implantologiei; sau un certificat de absolvire al unui program de chirurgie maxilofacială, periodontală/orală
  • Experiență chirurgicală în aplicarea implanturilor
  • Dovada susținerii și promovării examenelor de specialitate

Detalii despre procedura de implantare

Implanturile dentare sunt baza pentru înlocuirea unei danturi defectuoase. Un implant constă într-un șurub de metal care trebuie să fie introdus chirurgical în mandibulă sau maxilar și acoperit cu țesut osos și gingival sănătos. Mai apoi acesta o să fie finisat cu o coroană dentară. Un implant poate implica un singur dinte sau chiar mai mulți, cu ajutorul sistemelor de tip all-on-4 sau all-on-6, nu promovam puntile. Deși sunt o variantă mai costisitoare decât proteza dentară; implanturile sunt fixe și nu prezintă riscul deplasării în timpul masticației și a vorbirii.

Inserarea implantului este un procedeu chirurgical complex și delicat care necesită training de specialitate. Un dentist general poate avea calificările necesare unei astfel de operații sau te poate recomanda mai departe la un medic implantolog.

Următorul pas este verificarea stării ginigiilor și a osului dentar de către specialist pentru a deduce certitudinea că pacientul poate suporta implanturi. După finalizarea tratamentului cu implant dentar, pacientul trebuie să respecte o disciplină riguroasă de igienizare a dinților.

Vindecarea rapidă a implanturilor depinde de grija pe care pacientul o acordă igienei orale.

Dr. Vasile Brănici, medic implantolog Green Dental București, specializat în Implantologie, Endodonție și Stomatologie Generală are un palmares bogat de implanturi realizate cu succes și se numără printre dentiștii clinicii cu o prezență constantă la colocvii și conferințe de specialitate. Sănătatea ta orală se află pe mâini bune atunci când te programezi la clinica Green Dental din București.