Gingii sanatoase: cum ne ferim de problemele gingivale


Când vine vorba despre estetică dentară, punctul de interes al multor pacienți îi reprezintă nuanța cât mai albă a dinților. Însă aspectul gingiilor nu este de neglijat întrucât acesta poate trăda probleme serioase de sănătate. Din păcate, problemele gingivale sunt foarte înșelătoare deoarece nu provoacă nicio durere. Dacă observați orice depunere pe suprafața dinților, șansele sunt ca aceasta să fie placă bacteriană, ceea ce semnalează începutul bolii gingivale. Despre secretele menținerii unor gingii sanatoase vă vom povesti astăzi pe blogul Green Dental.

gingii sanatoase

Ce boli trebuie evitate pentru a avea gingii sanatoase

Cele două boli gingivale de care trebuie să ne ferim sunt următoarele:

  • Gingivita – “debutul” bolii gingivale este marcat de gingii inflamate, roșii care sângerează ușor.
  • Parodontita – odată ce incipitul bolii gingivale s-a manifestat, urmează stadiul avansat, adică parodontita: gingii vineții, sensibile la atingere și franjurate, care încep să se desprindă de dantură.

Oricât de înspăimântător sună, din fericire, parodontita se poate vindeca în proporție de 100% cu tratamentul potrivit.

Ce trebuie să știi despre gingivită

O gingie sănătoasă are o culoare roz deschis, însă primul semn al gingivitei este schimbarea acestei culori în roșu aprins, chiar violaceu. Sensibilitatea exagerată a gingiei se traduce prin faptul că aceasta sângerează la orice atingere. În plus, un alt indicator al gingivitei este halena.

Pentru a preveni această boală dentară, medicii Green Dental din București recomandă tratarea periajului dentar cu seriozitatea necesară, în funcție de suprafețele dentare și de bagajul genetic al fiecărui pacient. Unii pacienți cu un  fundament bun de săruri minerale, calciu, care reprezintă o barieră împotriva cariilor, au suprafețe dentare lucioase și sănătoase dar sunt și pacienți care au o structură mai slabă calitativ din acest punct de vedere și care reprezintă o poartă de intrare foarte ușoară pentru caria dentară.

Recomandări Green Dental pentru gingii sanatoase

1. Nu sări peste periajul dentar, oricât de obosit sau grăbit ai fi

E de ajuns să ignori periajul dentar câteva nopți la rând ca primele depuneri de placă bacteriană să preia controlul. Un periaj profesional și/sau detartraj trebuie cuplate cu o igienă orală sănătoasă acasă.

2. Folosește ața dentară o dată pe zi

Pentru spațiile interdentare nu acordăm la fel de multă atenție ca pentru suprafețele vizibile și ușor accesibile. Această atitudine favorizează de fapt apariția cariilor.

3. Include apa de gură în rutina ta

Apa de gură este importantă pentru a accesa zonele interdentare și pentru a elimina halitoza.

4. Renunță la zahăr

Zahărul nu te hrănește doar pe tine, ci hrănește și bacteriile care la rândul lor vor pune stăpânire pe dantura ta. Totul trebuie consumat în moderație, dar mai ales zahărul.

5. Mergi de cel puțin 2 ori pe an la stomatolog

Este de preferat să previi decât să vindeci. Prin programări bi-anuale la cabinetul nostru vei fi asigurat de sănătatea dinților tăi.

Specialiștii Green Dental din București recomandă distribuirea atenției în mod egal între aspectul dinților și al gingiilor. Dinții imaculați au nevoie de gingii sănătoase pentru a fi valorificați. Evită regretele tardive acordând atenției igienei orale la timpul potrivit!