Ultima modificare pe 23 iunie, 2022
Gutiera – De ce este necesară în urma tratamentului ortodontic
Cuprins
Purtarea unui aparat dentar poate fi, în funcție de severitatea malpoziționării dinților, un proces îndelungat și presărat cu mici sacrificii. De la renunțarea la anumite alimente, la prelungirea timpului petrecut curățând dantura, toate aceste sacrificii pălesc însă în fața rezultatului odată ce aparatul dentar e îndepărtat.
Însă, pentru a asigura permanența rezultatului, medicii Green Dental din București recomandă utilizarea unor aparate de contenție. Este foarte important de reținut că etapa de contenție a rezultatului este la fel de importantă ca și perioada de purtare efectivă a aparatului dentar întrucât gutiera maximizează și menține rezultatul timp îndelungat.
Gutiera transparentă, retainerul fix: ce să alegi
Retainerele cele mai des recomandate de medicii dentiști sunt fie gutiera transparentă, care se mulează pe dinți și respectiv retainerele fixe, confecționate din plastic și sârmă.
Aparatul fix de contenție se aplică imediat după ce a fost îndepărtat aparatul dentar, în spatele dinților frontali. Aparatul fix de contenție este compus dintr-o sârmuliță fină care, contrar aparențelor, nu creeaza niciun disconfort pe termen lung.
În primele zile de la montarea aparatului de contenție, pacientul ar putea simți un anumit grad de disconfort sau chiar durere. În anumite situații, medicul ortodont poate interveni pentru ajustarea aparatului și potrivirea acestuia.
Principiile contenției
- Contenția trebuie realizată imediat după îndepărtarea brakeților.
- Contenția trebuie să fie o continuare a forței exercitate de arcul aparatului ortodontic.
- Contenția este un procedeu care se realizează pe timp îndelungat până se obține un echilibru muscular și ocluzal.
Modificările care apar în urma contenției determină:
- Hipersalivația – iritarea glandelor salivare de către un corp străin;
- Modificări ale discursului – până când pacientul se obișnuiește cu aparatul, discursul poate fi afectat temporar;
- Modificări ale activităților sportive – nu recomandăm să faci sport purtând aparatul de contenție pentru că există riscul să îl deteriorezi astfel;
- Igienizarea retainer-ului – rutina de igienă dentară obișnuită se va prelungi.
Cum se întreţine aparatul de contenție?
Specialiștii Green Dental din București suștin că retainerul necesită o ședință de igienizare profesională cel puțin o dată la 6 luni.
Rutina clasică de curățare a dinților va suferi anumite modificări. Aparatul de contenție trebuie îndepărtat și păstrat în recipientul său special pe durata periajului. De fiecare dată când periezi dinții, și aparatul de contenție trebuie periat, dar fără utilizarea pastei de dinți.
Medicii Green Dental vă pot explica care este procedeul corect de igienizare a gutierei. Vă recomandăm să nu ignorați acest aparat de contenție ca urmare a tratamentului ortodontic întrucât rezultatele finale pot fi diminuate fără mentenanța obligatorie. Pentru programări sau sfaturi, vă așteptăm la cabinetul Green Dental din București.