Afte Bucale – Cauze, Tratament, Prevenție


Afte bucale – informatii de specialitate

Ce înseamnă afte bucale? Aftele bucale se prezintă ca mici ulcerații care apar de obicei pe gingii, buze sau pe interiorul obrazului. Simptomele acestor afte bucale se fac foarte rapid simțite prin disconfortul și jena din timpul unei mese (în timpul procesului masticator) sau chiar la consumul băuturilor atât reci, cât și calde. Dacă nu sunt tratate corespunzător, aftele bucale pot recidiva.

Frecvent, apariția aftelor bucale este un semn că ar trebui să ai mai multă grijă de sănătatea dinților tăi. Nu uita să respecți un regim de igienă adecvat dinților tăi incluzând și controalele regulate la cabinetul stomatologului.

Cauze și metode de prevenție pentru afte bucale

Cauza principală pentru afte bucale nu este încă pe deplin cunoscută; însă există câteva cauze care pot crește riscurile apariției acestei afecțiuni.

Igiena orala necorespunzătoare caracterizată prin lipsa periajului dentar regulat, cel puțin de 2 ori, dimineata si seara; dar si lipsa profilaxiilor dentare si controalelor periodice la medicul dentist sau chiar obiceiul vicios precum acela de a mușca interiorul obrazului pot duce la apariția aftelor bucale

Persoanele sensibile la anumite alimente cum ar fi, căpșunile, ouăle, nucile, ciocolata sau alimentele acide ori picante pot dezvolta astfel de afecțiuni.

Cum prevenim aftele bucale?

Dacă ești o persoană cu o sensibilitate dentară crescută în ceea ce privește alimentele reci sau fierbinți; acestea ar trebui eliminate din dieta ta zilnică.

Poate cel mai important lucru pe care ar trebui să îl faci este să adopți un regim de igienă orală corespunzător care să includă periajul de două ori pe zi (dimineața și seară). Pentru o igienizare dentară corectă la domiciliu, medicii dentiști recomandă utilizarea aței dentare, după fiecare periaj. De asemenea, poate fi folosită și apa de gură la recomandarea stomatologului curant. Este important de reținut faptul că igienizarea orală acasă nu este suficientă pentru a elimina tartrul și placa bacteriană la nivel profund. De aceea, este foarte important ca pacienții să știe că trebuie să programeze o dată la 6 luni o ședință de profilaxie la cabinetul stomatologic. Această ședința de profilaxie reprezintă o curățare profesională realizată de medicul dentist sau de asistentul medical igienist. Ședința constă în detartraj, periaj profesional și air-flow și nu ar trebui să dureze mai puțin de 40 de minute.

Băuturile acidulate, fumatul sau excesul de alcool sunt și ele obiceiuri pe care ar trebui să le evităm.
Aftele bucale pot apărea și dacă pacientul este predispus genetic la această afecțiune. Informează-te înainte de a alege o clinică stomatologica sau un medic stomatolog.

Cine dezvoltă afte bucale?

De regulă, aftele bucale pot apărea la orice persoană. Cele mai predispuse la aceste afecțiuni sunt persoanele tinere, copiii și adulții de până în 40 de ani.

Dacă întâmpini probleme cu aftele bucale sau vindecarea este foarte greoaie, îți recomandăm să faci și o vizită la medicul stomatolog pentru un control specializat.

Medicul stomatolog îți va prescrie un tratament eficient sau în funcție de examinarea clinică, îți și poate recomanda chiar să faci un set de analize. Pentru un control profesional te așteptăm în clinica Green Dental din București!

happy hour green dental