Dinți din porțelan – Avantaje și dezavantaje


Deteriorarea avansată a unui dinte duce în cele din urmă la o vizită către medicul stomatolog. De obicei, dinții care sunt afectați de carii profunde sau din alte cauze pot fi reabilitați funcțional și estetic prin obturații dentare simple sau obturații de canal cu ajutorul microscopului dentar. De asemenea li se pot aplica lucrări protetice din ceramică (coroane dentare); care dau acel aspect de dinți din porțelan, dinți perfecți.

Acest tip de soluție estetică și funcțională poate fi oferită ca tratament dentar pentru dinții afectați de carii profunde, ciobiți, care prezintă ușoare spațieri interdentare, care au o nuanță gălbuie sau ușor cenușie; (ca urmare a unor tratamente medicamentoase luate timp îndelungat).

Ceramica este folosită atât în realizarea coroanelor cât și a fațetelor dentare. Acest lucru se datorează calităților pe care le oferă acest material. Acesta permite obținerea, de către tehnicianul dentar, a unor lucrări cu aspect similar dintelui natural, cu rezistență ridicată și în nuanța de alb dorită de pacient.

dinti din portelan

Dinți din porțelan – Ce sunt?

Prin definiție, dinții din porțelan sunt lucrari protetice ce rezultă din colaborarea medicului stomatolog și a tehnicianului dentar. O lucrare protetică este o însumare a tuturor elementelor protetice care au ca scop înlocuirea unui dinte pierdut. Avantajul acestor coroane ceramice este că pot fi susținute și de rădăcinile naturale ale unui fost dinte sau de un implant dentar. Coroana are rol de înveliș al implantului.

Coroanele din porțelan se atașează printr-o procedură de cimentare. Longevitatea acestora, dar mai ales rezultatul final depind foarte mult de capacitățile și experiența medicului specialist, dar nu numai. Pacientului îi revin anumite obligații și anume în ceea ce privește igiena dentară la domiciliu, profilaxia periodică, dar și anumite restricții alimentare, dacă există.

Dinți din porțelan – Avantaje

1. Durata de viață

Un tratament de înlocuire al unuia sau a mai multor dinți afectați cu coroane dentare ceramice făcut în clinica Green Dental din București poate să îți ofere o viață echilibrată pentru o durată de până la 10 ani. Referindu-ne separat atât la fațete cât și la coroane, coroanele dentare finalizează procesul de reabilitare protetică a unui dinte care a suferit un traumatism dentar sau care a fost profund afectat de o carie. Pe de altă parte, fațeta dentară are ca obiectiv redobândirea esteticii dinților, dar și a zâmbetului.

2. Culoare stabilă

Acești dinți din porțelan nu își vor schimba culoarea și nici nu nu vor suferi colorații ulterioare pe suprafața dintelui. Aceștia nu își schimbă culoarea de suprafață, dar profilaxia este un obicei care trebuie să devină obligatoriu pentru a menține sănătatea dinților, pentru a elimina tartrul și placa bacteriană. Numai prin aceste metode putem păstra dintele de sub lucrarea protetică, dar și gingiile sănătoase.

3. Disconfort minim, acomodare imediată

Datorită tehnologiei eficiente atât de măsurare a amprentelor digitale cât și de modelare a coroanelor, dar și datorită materialelor biocompatibile cu organismul, acestea se integrează foarte bine în sistemul dentar. Lucrările protetice sunt simțite de către pacient la fel ca textură și cu aceeași funcționalitate cu cele ale dintelui natural. Astfel, acomodarea este imediată și disconfortul este aproape inexistent. Mai mult decât atât, acestea nu vor avea nevoie de produse speciale sau îngrijire diferită față de restul danturii.

Variațiile de temperatură nu vor mai fi resimțite la nivelul pulpei dentare deoarece porțelanul protejează împotriva acestora. Acest lucru înseamnă că sensibilitatea la consumul alimentelor calde sau reci dispare.

Dezavantaje dinți din porțelan

Factorul principal care provoacă oarecare rețineri clienților este cantitatea de țesut dentar care trebuie șlefuită pentru a putea atașa coroanele ceramice. Dezavantajul este că în comparație cu alte proceduri care necesită cantități șlefuite mai reduse, în cazul coroanelor ceramice, este irosit mai mult țesut dentar. Cu toate acestea, în clinica noastră se poate opta pentru fațete dentare de tip No-Prep care nu au nevoie de preparație sau șlefuirea dintelui, fațete care pot fi aplicate direct pe dinte.

Încă un inconvenient al acestor coroane ceramice este faptul că datorită durității care dovedește randamentul de lungă durată; pacientul ar putea resimți mici momente de disconfort la dinții care sunt în contact cu porțelanul. Lucru care va dispărea odată cu procesul de acomodare. Acest lucru se poate întâmpla sau nu, depinde de pacient. De obicei, indiferent de senzație, acestea se rezolvă în maxim 48 de ore, dacă lucrarea a fost corect realizată.

În concluzie, dinții pe care au fost realizate tratamente de estetică dentară cu ajutorul coroanelor ceramice rezistă mai mult, nu prezintă diferențe estetice; din contră, este cel mai mare avantaj și se integrează foarte repede și eficient în sistemul dentar al pacientului.

Ai nevoie de un astfel de tratament? Fă-ți o programare în clinica noastră!

happy hour green dental