Tratament endodontic: De ce e important și cum se desfășoară


Endodonție, altă terminologie complicată care se raportează la sănătatea dentară, mai exact a pulpei dentare. Da, pulpa nu este strict un termen rezervat picioarelor și sucurilor de fructe, ci poate descrie acel țesut conjunctiv, de consistență moale ce asigura sensibilitatea și apărarea dintelui. Pe cât sună de complicat, pe atât este de important. Endon=interior, odontos=dinte, în limba elenă. Astfel, ca un sumar introductiv, putem spune că tratamentul endodontic reprezintă eliminarea infecțiilor pulpei dentare și a oricăror altor complicații survenite în țesutul dentar. Dacă îți dorești să îți conservi dantura naturală cât mai mult timp, atunci acordă atenție igienei orale sau, dacă prezinți deja simptome de infecții dentare, apelează la un specialist care să-ți ofere un tratament endodontic.

tratament endodontic

Ce înseamnă tratament endodontic?

Tratamentul endodontic este cea mai populară intervenție stomatologică, absolut necesară salvării dinților în cazuri extreme de infecție. Acesta constituie într-o succesiune de proceduri terapeutice cu scopul de a elimina infecția de la nivelul pulpei dentare si protejarea acesteia de alți microbi. Tratamentul endodontic poate face diferența între pierderea și păstrarea unui dinte. Așadar, dacă se respectă indicațiile medicului și dacă tratamentul este realizat corect, dintele va fi salvat. Acest lucru înseamnă mai puține vizite la dentist și implicit costuri mai mici pe termen lung.

Etapele premergătoare unui tratament endodontic

Indiferent de natura agentului dăunător (microbian, termic, chimic etc), pulpa dentara se va apăra împotriva acestuia printr-o reacție de apărare a țesutului numită inflamație. Inflamatiile pulpare rezultă într-o presiune foarte mare asupra nervului, fapt ce poate duce la apariția unor dureri de intensitate ridicată.
Pe de altă parte, infecția dentară reprezintă eșecul tesutului de a se auto-proteja, fapt semnalat de către pătrunderea agenților agresori (bacterii, virusi, ciuperci, paraziti) in tesuturile gazdă. Aceste infecții pulpare sunt cauzate,în mod complet nesurprinzător, de bacteriile de la nivelul cariilor dentare netratate. Procesul de igienizare te poate salva de la multă suferință.

Simptome care necesită atenția ta

Acum că ai aflat ce este un tratament endodontic, cum știi dacă ai sau nu nevoie de o intervenție? Dacă experimentezi oricare din simptomele de mai jos, îți recomandăm să te adresezi medicului tău stomatolog:

  • Apariția bruscă a durerii
  • Sensibilitate prelungită la cald sau rece
  • Modificarea culorii dintelui
  • Sensibilitatea și modificarea formei țesuturilor moi din vecinătatea dintelui
  • Apariția unei fistule din care curge puroi
  • Mobilitatea anormală a unui dinte, durere la mușcătură etc.

Beneficiile unui tratament endodontic

Este de la sine înțeles că un tratament endodontic reprezintă salvarea danturii tale. Pe lângă componenta estetică, te salvează și de la senzația de durere și scăderea calității vieții de zi cu zi. Nu îți dorim să fii pus în situația în care trebuie să finalizezi o săptămână de muncă cu o durere extremă la nivelul dintelui. De asemenea, un tratament endodontic executat la timp, te ajută să economisești costurile care ar putea surveni din complicații.
Doctorii Green Dental îți pot oferi calitatea indubitabilă a unui tratament endodontic precis, minim invaziv, cu rezultate optime datorate microscopului electronic Zeiss. Folosirea microscopului presupune o durată de tratament redusă și, datorită gradului sporit de precizie, elimină costurile suplimentare cauzate de repetarea intervenției sau a complicațiilor.

“Mai bine mai târziu decât niciodată” nu se aplică în cazul unui tratament endodontic. Cu cât aștepți mai mult, cu atât situația se poate agrava. Prioritizează sănătatea ta dentară și solicită un consult la clinica stomatologică Green Dental din București, unde vei fi ingrijit de medici profesioniști care utilizează tehnologii de ultimă oră.