tratament endodontic

Tratament endodontic: De ce e important și cum se desfășoară


Tratamentul endodontic, cunoscut și ca tratament de canal sau „scoaterea nervului”, este cea mai populară intervenție stomatologică, absolut necesară salvării dinților în cazuri extreme de infecție.

Endodonția („Endo” – „interior” și „odont” – „dinte”) este ramura stomatologiei care se ocupă cu studiul și tratarea afecțiunilor pulpei dentare și ale țesuturilor care înconjoară rădăcinile unui dinte (parodonțiului apical).

Pentru a înțelege de ce este important un tratament endodontic, este necesar să aflăm ce este, de fapt, pulpa dentară. În interiorul fiecărui dinte, sub smalț și dentină, se găsește pulpa dentară, un țesut conjunctiv de consistență moale,  alcătuit din celule, fibre și substanță fundamentală, vase sanguine și limfatice, precum și fibre nervoase.

Pulpa dentară are numeroase funcții complexe, precum funcția de formare a dentinei, funcția nutritivă necesară vitalității dintelui, funcția de protecție (trimiterea de stimuli) și funcția de apărare (inflamația), astfel că tratarea interiorului dintelui este vitală pentru sănătatea noastră orală.

tratament endodontic

De ce este important tratamentul endodontic?

Un tratament endodontic poate face diferența între pierderea și păstrarea unui dinte. Este recunoscut faptul că medicul endodont este numit și “Salvatorul dinților naturali”, deoarece misiunea acestuia este de a salva dintele și de a te ajuta să te bucuri de un zâmbet natural toată viața.

Medicii stomatologi specializați în endodonție recomandă un tratament endodontic atunci când este nevoie de eliminarea infecțiilor pulpei dentare și a oricăror altor complicații survenite în țesutul dentar.

Pentru a evita pierderea prematură a dinților, medicul endodont va stabili cele  mai optime soluții de tratamente endodontice, dar și alte intervenții chirurgicale.

Când este nevoie de un tratament endodontic

Mulți dintre noi amânăm vizita la medicul dentist de teamă sau din alte motive și ajungem în cabinetul stomatologic doar atunci când apare durerea acută. Este important, astfel, să acordăm o importanță deosebită simptomelor care pot anunța o problemă dentară ce necesită un tratament endodontic au de altă natură.

Dacă experimentezi oricare din simptomele de mai jos, îți recomandăm să te adresezi medicului dentist:

 • Apariția bruscă a durerii
 • Sensibilitate prelungită la cald sau rece
 • Modificarea culorii dintelui
 • Sensibilitatea și modificarea formei țesuturilor moi din vecinătatea dintelui
 • Apariția unei fistule din care curge puroi
 • Mobilitatea anormală a unui dinte, durere la mușcătură etc.

Indiferent de natura agentului dăunător (microbian, termic, chimic), pulpa dentară se va apăra împotriva acestuia printr-o reacție de apărare a țesutului numită inflamație (pulpita dentară).

Pulpita dentară apare atunci când straturile de protecție ale dinților, smalțul și dentina, sunt compromise, ceea ce permite bacteriilor să intre în pulpă, provocând inflamarea. Pulpa rămâne prinsă în pereții dintelui, astfel încât umflarea provoacă presiune și durere, precum și infecție.

Smalțul și dentina pot fi deteriorate din mai multe cauze:

 • cariile dentare care provoacă eroziunea smalțului
 • traumatismele dentare
 • alinierea incorectă a maxilarului
 • bruxismul

Așadar, dacă dorești să îți păstrezi dantura naturală cât mai mult timp și să eviți orice tratament endodontic pentru salvarea dinților, este nevoie să acorzi o atenție deosebită igienei orale sau, dacă prezinți deja simptome de infecții dentare, să apelezi la un specialist endodont.

Cum se desfășoară un tratament endodontic

Un tratament endodontic reprezintă, de fapt, o succesiune de proceduri terapeutice cu scopul de a elimina complet infecția de la nivelul pulpei dentare, de a curăța și decontamina zona și de a obtura canalele radiculare, pentru a proteja dintele de microbi sau alte microorganisme.

Un tratament endodontic se poate realiza în una sau mai multe ședințe, în funcție de complexitatea cazului.

Etapele unui tratament endodontic:

 1. Îndepărtarea pulpei dentare din camera pulpară și canalele radiculare
 2. Curățarea și dezinfecția camerei pulpare și a canalelor radiculare. Canalele rădăcinii sunt curățate cu o soluție specială compatibilă cu materialul biologic al pacienților și apoi medicul realizează laborioasa activitate de curățare a fiecărui canal cu multă precizie și cu ajutorul microscopului.
 3. Obturația de canal este ultima etapă a tratamentului endodontic. Este o procedură extrem de precisă care trebuie realizată într-un mediu fără bacterii. Aceasta procedură presupune sigilarea canalelor radiculare cu materiale de obturație specifice.

Beneficiile unui tratament endodontic

Este de la sine înțeles că un tratament endodontic reprezintă salvarea danturii tale. Pe lângă componenta estetică, te salvează și de la senzația de durere și scăderea calității vieții de zi cu zi. Nu îți dorim să fii pus în situația în care trebuie să finalizezi o săptămână de muncă cu o durere extremă la nivelul dintelui. De asemenea, un tratament endodontic executat la timp, te ajută să economisești costurile care ar putea surveni din complicații.
Doctorii Green Dental îți pot oferi calitatea indubitabilă a unui tratament endodontic precis, minim invaziv, cu rezultate optime datorate microscopului electronic Zeiss. Folosirea microscopului presupune o durată de tratament redusă și, datorită gradului sporit de precizie, elimină costurile suplimentare cauzate de repetarea intervenției sau a complicațiilor.

“Mai bine mai târziu decât niciodată” nu se aplică în cazul unui tratament endodontic. Cu cât aștepți mai mult, cu atât situația se poate agrava. Prioritizează sănătatea ta dentară și solicită un consult la clinica stomatologică Green Dental din București, unde vei fi ingrijit de medici profesioniști care utilizează tehnologii de ultimă oră.