Trismus: definiție, cauze, simptome și tratament

Ultima modificare pe 11 august, 2022


Trismus este termenul medical care desemnează o contractură involuntară, de durată, dar reversibilă, a mușchilor ridicători masticatori ai mandibulei. Patologia are un impact semnificativ asupra sănătății generale, deoarece poate să afecteze procese esențiale, de la vorbit la mâncat, înghițit ori spălat pe dinți. În general, trismusul este gestionat prin tratarea cauzei, dar, în unele cazuri, se poate ajunge la intervenția chirurgicală. Iată mai jos care este definiția exactă a trismusului, care sunt cauzele și simptomele acestei patologii și ce metode de tratament există.

Cuprins:

  • Ce este trismusul
  • Care sunt cauzele trismusului
  • Ce simptome prezintă trismusul
  • Cum este diagnosticat trismusul
  • Cum se tratează trismusul
  • Cât durează trismusul
  • Ce boli pot fi asociate cu trismus? Complicatiile trismusului

Ce este trismusul 

Termenul “trismus” vine din greacă, unde “trismos” înseamnă “a măcina”. Trismusul se referă la dificultatea sau imposibilitatea de a deschide gura complet. Contractura musculară este involuntară, poate fi de durată, dar, din fericire, este tratabilă. Contractura este, în schimb, dureroasă și modifică expresia feței. 

Trismusul este o afecțiune diferită de construcția mandibulei, care nu este reversibilă și poate fi cauzată, de obicei, de  anchiloza temporo-mandibulară. 

Care sunt cauzele trismusului

Trismusul poate avea o cauză generală sau locală. 

Trismus – Cauze generale 

Printre cauzele generale ale producerii trismusului se numără infecții precum tetanosul, boli, ca rujeola, rabia, diabetul (în coma hipoglicemică), sau consumul de droguri, de exemplu, amfetamine.

Tetanosul

Această infecție acută gravă apare la persoanele care nu au fost vaccinate sau care nu au primit doze de rapel. În cazul producerii unei răni, bacteria Clostridium tetani poate pătrunde în organism, eliberând o neurotoxină. Aceasta, la rândul ei, poate provoca spasme și contracții involuntare în partea superioară a corpului, mai ales la persoanele nevaccinate. Trismusul este, de obicei, primul simptom al tetanosului, fiind urmat de probleme respiratorii cauzate de paralizia laringelui și faringelui. Infecția necesară spitalizarea de urgență.

Trismus – cauze locale

Din acest punct de vedere, cel mai frecvent, printre trismus cauze se numără afecțiuni dentare și orofaringiene. Orice infecție dentară poate provoca trismusul. 

Trismus dentar – trismus după extracție

După intervenții chirurgicale orofaringiene, de exemplu, extracția molarilor de minte, pot apărea complicații, printre care și trismusul. Un trismus după extracție poate apărea deoarece, în timpul intervenției, mușchii și ligamentele din zona gurii sunt întinse. 

De asemenea, după intervenția chirurgicală, se poate forma un hematom, care are ca rezultat umflarea gingiilor și blocarea maxilarului. 

 Alveolita, care se poate manifesta la câteva zile sau săptămâni de la o intervenție prin trismus dentar, asociat cu febră, asimetrie facială și uneori prezența puroiului, este o altă complicație posibilă. 

Trismus după un blocaj fizic al maxilarului

Uneori, maxilarul poate rămâne blocat din cauza unei măsele de minte care a erupt într-o  direcție greșită. Un abces dentar, o tumoare sau o inflamație locală puternică, de exemplu, flegmonul amigdalian, pot să se mai numere printre posibilele cauze ale unui trismus. 

Trismus după traumatisme ori fracturi

În cazul unui traumatism cranio-facial ori la nivelul maxilarului sau chiar al unei fracturi, poate apărea un trismus. 

Trismus după radioterapie, tratament medicamentos sau anestezie

În cazul radioterapiei folosite pentru gestionarea cancerului capului sau gâtului, țesutul din jurul tumorii vizate este ars, ceea ce poate duce la o problemă de cicatrizare numită fibroză. Mușchii masticatori pot deveni din ce în ce mai rigizi din cauza fibrozei, până la instalarea trismusului. 

Trismusul mai poate apărea ca efect secundar al unor medicamente, de exemplu, tratamente neuroleptice.  

Ce simptome prezintă trismusul

Principalul simptom al unui trismus este deschiderea limitată a gurii. Deschiderea normală a gurii este de trei până la patru degete între incisivii superiori și inferiori. O deschidere de mai puțin de două degete poate fi considerată un trismus. 

Durerea este celălalt simptom care trebuie să fie luat în considerare. În cazul unui trismus netratat, durerea va împiedica pacientul să vorbească inteligibil, să mestece și să înghită alimentele, dar și să se ocupe de igiena danturii. Nu în ultimul rând, durerea poate împiedica bolnavul să se odihnească și să doarmă, iar acest fapt poate duce la alte boli.

Cum este diagnosticat trismusul?

Medicul va evalua gradul de deschidere al gurii și, luând în considerare istoricul medical, acesta va stabili dacă este vorba despre un trismus. De asemenea, acesta îți poate spune dacă trismusul este tratabil rapid sau se va agrava și va propune un plan de gestionare a acestei boli. 

Cum se tratează trismusul

Cel mai evident mod de a gestiona trismusul este tratarea cauzei, care trebuie să fie descoperită. În majoritatea cazurilor, descoperirea și eliminarea cauzei – infecție, fractură, inflamație, tumoare – este suficientă pentru a face ca trismusul să dispară, într-un interval anumit de timp.

De exemplu, în cazul celui apărut după o intervenție chirurgicală stomatologică, acesta poate dispărea spontan, uneori fără niciun tratament trismus. 

În cazul trismusului apărut din cauza unor tratamente neuroleptice – care acționează prin blocarea anumitor receptori nervoși -, acesta poate dispărea după oprirea administrării medicației. 

Pe de altă parte, în cazul fibrozei care poate apărea după radioterapie, pacientul trebuie să ia măsuri imediat ce simte că se instalează rigiditatea la nivelul mușchilor, pentru a limita efectele. Medicul este cel care poate oferi recomandări în acest sens, cu prescrierea unor tratamente și îndrumarea către programe de reabilitare fizică.

Dacă trismusul nu dispare, pot fi folosite anumite terapii mecanice (masaj), termice (comprese calde), dar și de relaxare și de reabilitare (exerciții care să forțeze deschiderea gurii treptat), necesare pentru a elimina rigiditatea mușchilor. Există anumite dispozitive care pot fi folosite pentru exerciții trismus, respectiv pentru întinderea mușchilor maxilarului. 

Durerea și spasmele sunt, de obicei, gestionate cu medicație – relaxante musculare, antiinflamatoare nesteroidiene, calmante etc. – recomandată de un specialist. 

În cazul unui trismus grav, permanent, pentru care nu au funcționat metodele prezentate mai sus, medicul poate propune pacientului intervenția chirurgicală, de exemplu, dezinserție musculară, în caz de fibroză, coronoidectomie, pentru blocaj osos, sau instalarea unei proteze articulare. 

Cât durează trismusul 

Dacă te întrebi cât durează trismusul, răspunsul este acela că, de obicei, cauza care a provocat apariția lui este cea care arată cât va dura acesta. Dacă afecțiunea este cauzată de o problemă din sfera orală – intervenție chirurgicală, inflamație etc. -, trismusul poate dura una – două săptămâni. 

Dacă trismusul este cauzat de o afecțiune cronică subiacentă, durata simptomelor poate fi mai lungă, în funcție de cât de eficient este tratată cauza de bază.  

Ce boli pot fi asociate cu trismus? Complicatiile trismusului

Trismusul se dezvoltă lent și se agravează, în general, cu trecerea timpului. Trismusul poate deveni o problemă de sănătate pe termen lung. Dacă problema persistă, persoana afectată poate ajunge să sufere de malnutriție și deshidratare. 

Pentru că procesul de vorbire poate fi afectat de un trismus prelungit, este posibil ca pacientul să aibă nevoie de un specialist logoped.

De asemenea, pentru că igiena orală în aceste condiții poate fi deficitară, este recomandat consultul stomatologic. Medicul va putea depista astfel din timp eventualele probleme care pot apărea în sfera orală. 

Boala poate afecta pacientul și la nivel psihic, viața socială a acestuia putând avea de suferit.  De asemenea, unele persoane pot suferi de atacuri de panică, senzația fiind similară înecului sau claustrofobiei. Practicarea exercițiilor de respirație, a unor tehnici de relaxare sau chiar un consult de specialitate pot fi utile în acest sens.

Trismusul este o condiție medicală care, dacă nu este tratată corespunzător, poate deveni o problemă de sănătate pe termen lung. Dacă suferi de această boală, programează-ți urgent un consult la medicul dentist, pentru a o putea trata sau a-i încetini evoluția și, la nivel general, a-ți ameliora calitatea vieții.

 

Sursa foto: Freepik

 

Resurse:

https://www.healthline.com/health/trismus

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493203/

https://www.mskcc.org/cancer-care/patient-education/trismus

https://oralcancerfoundation.org/complications/trismus/