Ultima modificare pe 12 mai, 2023
Gutiera de bruxism: Ce este si cum se foloseste
Cuprins
Multe persoane suferă de bruxism, din cauza stresului sau anxietății. Scrâșnitul involuntar al dinților poate avea numeroase consecințe, de la dureri musculare și de cap la deteriorarea danturii. În această situație, este recomandat să consulți medicul dentist cât se poate de curând, pentru a-ți oferi un plan de tratament. Una dintre recomandările medicului stomatolog pentru a-ți proteja dinții în cazul în care suferi de bruxism este să porți o gutieră dentară specială. Iată mai jos tot ce trebuie să știi despre gutiera de bruxism, cum se alege și ce complicații pot apărea în absența acesteia.
Cuprins:
- Ce este bruxismul și care sunt consecințele acestei boli
- Simptomele bruxismului
- Tratamentul bruxismului
- Ce este o gutieră dentară
- Tipuri de gutieră dentară
- Gutiera bruxism
- Gutieră bruxism: de ce este recomandat să o faci la comandă
- Cum se realizează o gutieră bruxism
- Gutiera de bruxism: durata de viață
- Preț gutieră bruxism
- Gutieră pentru bruxism: dinții de sus sau de jos?
- Gutiera antibruxism: zi sau noapte?
- Gutieră de bruxism: cât durează tratamentul?
- Gutieră antibruxism: măsuri de întreținere
Ce este bruxismul și care sunt consecințele acestei boli
Bruxismul înseamnă scrâșnirea involuntară a dinților, iar această boală este de obicei de origine nervoasă. Sistemul limbic, sub efectul unei surse de stres, stimulează în exces mușchii maxilarului, care fie se vor strânge puternic (static), fie se vor deplasa înainte și înapoi sau în lateral (dinamic).
Simptomele bruxismului
Unul dintre primele simptome ale bruxismului este hipersensibilitatea dentară, în special la frig sau căldură, pentru că boala duce în timp la distrugerea smalțului și a dentinei. Dacă boala nu este gestionată corespunzător, dinții se pot crăpa, rupe sau micșora în dimensiune. Printre alte simptome ale bruxismului se numără:
- Îngălbenirea dinților
- Retracția gingiilor, cu expunerea dinților la un nivel mai mare de bacterii
- Necroza, dacă nervul și pulpa dentară sunt afectate
- Agravarea bolii parodontale, dacă există
- Artroza la nivelul articulației temporomandibulare
- Hipertrofia mușchilor masticatori
- Cefalee de tensiune și migrene.
Dinții afectați grav de bruxism nu mai pot fi protejați nici cu proteze sau coroane pentru că nu mai formează o bază rezistentă pentru acestea.
Tratamentul bruxismului
În cazul bruxismului, nu există un tratament medicamentos, decât în măsura în care durerile au apărut din cauza deteriorării dinților, caz în care se recomandă medicamentele antiinflamatoare. De asemenea, în funcție de gravitatea cazului, medicul poate prescrie un relaxant muscular.
Medicii recomandă, în schimb, purtarea unor gutiere nocturne pentru a opri contactul ocluzal. Aceasta este cea mai eficientă metodă de a preveni deteriorarea și mai gravă a dinților.
Totodată, pentru reducerea spasmelor musculare și limitarea scrâșnirii dinților, dar și pentru relaxare, se recomandă diverse terapii comportamentale, de exemplu, metode de relaxare, yoga etc., precum și/sau evitarea substanțelor stimulatoare.
Ce este o gutieră dentară
O gutieră dentară este un dispozitiv protetic detașabil, care se plasează pe dinți. Este realizat pe baza unui mulaj din ghips al dinților pacientului.
Tipuri de gutiere dentare
Există patru tipuri de gutiere dentare:
- Gutiera dentară ocluzală: acest dispozitiv ajută la corectarea afecțiunilor maxilarului și a tulburărilor articulației temporomandibulare asociate încordării involuntare a mușchilor. Acest tip de gutieră este folosit în gestionarea bruxismului.
- Gutiera ortodontică: este folosită pentru corectarea poziției dinților. Este discretă și se întreține mai ușor decât un aparat dentar clasic, dar nu este recomandată în toate tratamentele ortodontice.
- Gutiera pentru albire: este folosită în tratamentele de albire efectuate acasă, fiind dispozitivul în care se pune gelul pentru decolorarea dinților. Se poartă timp de șase – șapte ore zilnic, în funcție de tratamentul de albire folosit.
- Gutiera pentru fluorizare: ca și în cazul celei folosite pentru tratamentele de albire, are rol de suport al gelului hiperfluorurat.
Gutiera bruxism
Gutiera bruxism este un dispozitiv transparent, personalizat, care se aplică pe dinți și se poartă mai ales în timpul nopții, dar nu este exclusă purtarea pe timpul zilei. Gutiera se poartă fie pe dinții de jos, opțiune mai frecventă, ori, mai rar, pe cei de sus, niciodată pe ambele rânduri.
Purtarea unei gutiere dentare nu provoacă durere. Dispozitivul protetic este realizat dintr-un material special, o rășină mai moale sau mai dură, este eficient și confortabil, durabil, ușor de curățat și nu restricționează vorbitul sau respirația.
Funcția unei gutiere bruxism este de:
- a regla contactul dintre dinți la închiderea maxilarului
- a absorbi șocul și presiunea exercitate de șcrâșnitul dinților
- a proteja dinții și gingiile
- a proteja implanturile și coroanele deja existente
- a reduce durerile musculare
Gutierele antibruxism nu tratează această boală, dar permit limitarea consecințelor ei.
Gutieră bruxism: de ce este recomandat să o faci la comandă
Gutierele de bruxism pot fi cumpărate și din magazinele online, însă se recomandă ca, dacă suferi din cauza acestei probleme, să porți una personalizată, adaptată morfologiei propriului maxilar.
Cum se realizează o gutieră bruxism
Se recomandă ca, înainte de a purta o gutieră bruxism, să fie tratați dinții care au fost deja afectați de acest obicei. Astfel, medicul specialist în endodonție va examina dinții și gura și va identifica eventualele probleme provocate de uzura prematură a dinților, în primul rând pentru a confirma diagnosticul și în al doilea rând pentru a pune la punct un plan de tratament. Pe lângă sfaturi legate de igiena dentară și comportament, acesta va recomanda purtarea unei gutiere antibruxism personalizate. În vederea realizării acestei gutiere bruxism, medicul ortodont va face un mulaj din ghips al dinților, pe care îl va trimite tehnicianului dentar.
În timpul consultației următoare, medicul va testa gutiera dinti, va sugera reglaje, dacă sunt necesare, și va face recomandări privind folosirea și curățarea dispozitivului.
Ulterior, o dată pe an sau mai frecvent, în funcție de recomandări, medicul va face noi ajustări, prin realizarea unui nou mulaj, respectiv a unei noi gutiere dentare. Medicul stomatolog va verifica regulat dacă dinții sunt protejați corespunzător.
Gutiera de bruxism: durata de viață
Durata de viață a unei gutiere antibruxism depinde de măsurile de igienă și de întreținere luate și de gradul de uzură. În momentul în care gutiera este uzată, trebuie să fie schimbată.
Preț gutieră bruxism
În ceea ce privește preț gutiera bruxism, acesta depinde foarte mult de materialul și de tehnicile folosite. În general, costurile unei gutiere pot fi considerate o investiție în sănătatea ta dentară.
Gutieră pentru bruxism: dinții de sus sau de jos?
După cum am menționat mai sus, gutiera se poartă doar pe una dintre cele două arcade, niciodată pe ambele. Cum se face alegerea? Totul va depinde de mai mulți factori, de la tipologia feței la forma dinților, tipul de ocluzie, vârstă etc. Medicul este cel mai în măsură să decidă pe ce rând de dinți va fi purtată gutiera dentară.
Gutiera antibruxism: de zi sau de noapte?
Dispozitivul se poartă de obicei doar noaptea, pentru că atunci se manifestă acest obicei. Gutiera se plasează pe dinți înainte de a merge la culcare și se scoate dimineața.
Gutieră de bruxism: cât durează tratamentul
Durata tratamentului depinde de pacient, unii având nevoie de un astfel de dispozitiv mai mulți ani. De obicei, se recomandă purtarea gutierei minimum 3 până la 6 luni.
Gutiere antibruxism: măsuri de întreținere
În timp, gutiera se poate dilata și poate deveni o sursă de captare a bacteriilor, dacă nu sunt respectate metodele de întreținere corecte. Gutiera se spală zilnic, dimineața și seara, cu o perie, cu puțin săpun. Pe timpul zilei se păstrează într-un recipient sigilat, cu soluție bacteriostatică. Săptămânal, gutiere bruxism se lasă timp de câteva minute într-o soluție specială pentru curățare, de exemplu, apă de gură amestecată cu apă călduță.
Bruxismul este o problemă dentară care poate fi dificil de gestionat, pentru că, de cele mai multe ori, cauza este de origine nervoasă. Gutiera antibruxism te poate ajuta să reduci sau să elimini complicațiile provocate de acest obicei, protejând dinții și gingiile de distrugere și inflamații. De asemenea, gutiera bruxism este utilă în reducerea durerilor asociate, mai ales la nivelul mușchilor feței și gâtului.
Sursa foto: Freepik
Resurse:
https://www.bruxism.org.uk/shop/teeth_grinding/sleepright.php
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bruxism/symptoms-causes/syc-20356095#:~:text=Bruxism%20(BRUK%2Dsiz%2Dum,a%20sleep%2Drelated%20movement%20disorder.
https://www.webmd.com/oral-health/guide/teeth-grinding-bruxism