igiena orala aparat dentar

Igiena orală pentru persoanele care poartă aparat dentar

Ultima modificare pe 6 iulie, 2022


O bună igienă orală este esențială încă de la apariția primilor dinți și pe tot parcursul vieții. Aceasta este, de asemenea, o componentă importantă a unui tratament ortodontic de succes. Iată mai jos tot ceea ce trebuie să știi despre îngrijirea orală dacă porți aparat dentar, pentru a-ți menține sănătatea dinților. 

Cuprins

 • Ce este și la ce ajută un aparat ortodontic
 • De ce este atât de importantă igiena dentară atunci când porți un aparat dentar?
 • Ce trebuie să conțină un kit curățare aparat dentar – ce produse să folosești dacă porți aparat dentar fix
 • Curățare aparat dentar mobil
 • Când să te speli pe dinți dacă porți aparat dentar?
 • Riscurile unei igiene incorecte atunci când porți aparat dentar
 • Sfaturi suplimentare de îngrijire în cazul purtării aparatului ortodontic

Ce este și la ce ajută un aparat ortodontic

Scopul unui aparat dentar (ortodontic) este de a alinia corect dinții, pentru a îmbunătăți confortul în timpul masticației, dar și aspectul estetic. Acest dispozitiv dentar este montat de un medic specialist ortodont, în perioada adolescenței, dar și la vârsta adultă. Principiul este acela de a aștepta până când dinții sunt suficient maturizați pentru a putea folosi acest tip de dispozitiv, el nefiind recomandat pentru dinții de lapte.

Un aparat dentar este necesar în caz de anomalii ori malpoziții dentare, atunci când nu există suficient spațiu între dinți, când ei se suprapun sau în cazul diastemei (strungăreață). În afară de alinierea dinților din punct de vedere estetic, aparatul dentar poate să asigure buna funcționare a acestora, de exemplu, în cazul malocluziei sau supramușcăturii. 

Tipuri de aparate dentare

tipuri de aparate dentare

Aparatele dentare pot fi fixe sau mobile. Cele fixe sunt de mai multe tipuri – metalice, ceramice, din safir și invizibile -, fiecare cu avantajele și dezavantajele sale. Aparatele dentare fixe sunt alcătuite din brackeți care se cimentează pe dinți si un arc (“sârmă”) care trece prin mijlocul acestora și este prins cu module elastice. Cel mai frecvent tip de brackeți utilizat este cel din metal, dar există și versiuni mai discrete, transparente sau într-o nuanță apropiată de cea a dinților. 

Aparatele dentare mobile sunt compuse dintr-o placă de material acrilat și elemente metalice. Folosite pentru cazuri mai puțin complexe, avantajul acestora este că pot fi îndepărtate la ora mesei și în timpul spălatului pe dinți. 

De ce este atât de importantă igiena dentară atunci când porți un aparat dentar?

După cum am menționat mai sus, igiena orală corectă este importantă pe tot parcursul vieții. Dar, dacă urmezi un tratament ortodontic, trebuie să știi că vei avea nevoie de mult mai mult timp alocat igienei orale decât de obicei. Motivul este acela că riscul de carii, gingivite și de boli parodontale și alte infecții orale este mult mai mare, din cauza dificultăților de acces și a faptului că dispozitivul favorizează depunerea unei cantități mai mari de placă bacteriană, sursa multor infecții dentare.

Ce este placa bacteriană

De fiecare dată după ce mănânci ceva, pe dinți și pe gingii se depune o peliculă albă lipicioasă, numită placă bacteriană. Depunerea ei este favorizată mai ales de alimente și băuturi bogate în zahăr. Placa bacteriană, formată din reziduuri alimentare, proteine din salivă și bacterii dăunătoare, arată inițial ca un film, iar, dacă nu este eliminată corect zilnic, se va îngroșa și se va mineraliza, transformându-se în tartru. Acizii pe care îi generează placa bacteriană atacă dinții și gingiile din exterior, dar pot să ajungă și în profunzime, provocând carii, gingivite și alte afecțiuni dentare. 

Cea mai simplă soluție de a îndepărta placa bacteriană este prin curățarea dinților după fiecare masă. Este recomandat să te speli pe dinți de cel putin două ori pe zi, timp de trei minute, folosind mișcări de rotație, dinspre gingie spre dinte. În locurile mai puțin accesibile pentru periuța de dinți se pot folosi perii interdentare și ața dentară. 

 Curățarea zilnică a dinților trebuie să fie completată cu vizitele regulate, în scop profilactic, la medicul dentist, o dată sau de două ori pe an. Medicul va face un control general, precum și un detartraj, care asigură curățarea profesională a dinților. 

Ce trebuie să conțină un kit curățare aparat dentar – ce produse să folosești dacă porți aparat dentar fix

În cazul unui tratament ortodontic, trebuie să te asiguri că ai la îndemână un kit curățare aparat dentar. Periuța de dinți cu peri moi este cea mai importantă unealtă în acest sens, dar kitul trebuie să mai conțină:

 • o pastă de dinți potrivită
 • periuțe interdentare flexibile manuale
 • ață dentară sau 
 • duș bucal

Periuța pentru aparat dentar

Dacă folosești periuța pentru aparat dentar manuală, optează pentru una cu vârf rotunjit și peri medii. Unele periuțe de dinți electrice ar putea fi mai eficiente, pentru că pot accesa multe zone ale gurii prin mișcările lor circulare. De asemenea, anumite periuțe de dinți electrice au senzor de presiune, care avertizează dacă se apasă prea mult pe dinți, ceea ce ar conduce la rănirea gingiilor și la deteriorarea aparatului ortodontic.  

Alege o periuță aparat dentar, care este special concepută pentru tratamentele ortodontice. Periajul va fi efectuat de la gingie spre vârful dintelui, mișcări care se pot dovedi dificile, având în vedere prezența aparatului dentar. Fața interioară a dinților nu ar trebui să pună probleme. Cea vizibilă ar trebui să facă obiectul unei atenții deosebite atunci când folosești periuța de dinți pentru aparat dentar. Cu periuța așezată la 45°, fă mișcări mici înainte și înapoi pentru a curăța zonele de deasupra aparatului și de  dedesubt, precum și suprafețele superioare ale dinților. 

Pasta de dinți pentru aparat dentar 

În ceea ce privește pasta de dinți pentru aparat dentar, aceasta trebuie să fie aleasă în funcție de nevoi și gusturi, de exemplu, pentru tratarea gingiilor sensibile, a dinților sensibili sau a petelor.

Periuță interdentară aparat dentar

periuta interdentara aparat dentar

Periuțele interdentare fac posibilă curățarea eficientă a inelelor, precum și a zonelor intermediare, fiind mai precise decât o perie clasică. Asigură-te că periuța interdentară aparat dentar are o dimensiunea corectă a capului și nu o forța între dinți și celelalte spații de curățat, pentru a evita rănirea sau blocarea ei în zonele respective. 

Ața dentară 

Ața dentară te ajută la îndepărtarea eficientă a resturilor alimentare dintre dinți și din zonele greu accesibile periuței. Poți opta pentru un fir mai rigid, astfel încât să fie mai ușor de folosit atunci când este trecut între dinți, fără a deranja de arcul metalic. 

Dușul bucal 

Acesta poate înlocui atât ața dentară, cât și periuțele interdentare, pentru că permite accesul fără efort în toate zonele cavității bucale.

Apa de gură cu fluor 

Încheie rutina de îngrijire folosind o apă de gură cu fluor, pentru a preveni apariția cariilor, și un agent antibacterian, pentru a combate acumularea plăcii. Apa de gură face posibilă curățarea gurii chiar și în zonele mai puțin accesibile și oferă și o respirație proaspătă. 

Curățare aparat dentar mobil

aparat dentar mobil

Dacă porți un aparat ortodontic mobil, este recomandat să urmezi câteva sfaturi, pentru o bună stare de sănătate orală, dar și pentru a nu deteriora dispozitivul. Iată care sunt regulile pentru curățare aparat dentar mobil: 

 • Dispozitivul ortodontic se spală cu o periuță și pastă de dinți înainte de a fi montat din nou, pentru că pe el se pot depune proteine din salivă și săruri minerale. Înainte de culcare, acesta se pune într-o soluție antimicrobiană recomandată de medic. 
 • Dacă se remarcă diverse depuneri pe aparat, acesta poate fi lăsat o perioadă într-o soluție de apă cu oțet și apoi spălat cu periuța de dinți. 
 • Nu se recomandă consumul de produse lipicioase ori dulci în timpul purtării aparatului, pentru că poate fi deteriorat.
 • Dinții trebuie să fie periați înainte de montarea aparatului în cavitatea orală. 

Dacă porți aparat ortodontic mobil, o dată la trei luni ori în funcție de recomandările medicului, mergi la control, pentru a te asigura că nu au apărut probleme. 

Când să te speli pe dinți dacă porți aparat dentar?

În principiu, ar trebui să te speli pe dinți după fiecare masă ori gustare, dar, dacă acest lucru nu este posibil, măcar dimineața și seara, cel mai important periaj fiind cel înainte de culcare.

Medicii stomatologi recomandă ca periajul să înceapă de fiecare dată în altă zonă a gurii. Multe persoane au tendința de a peria energic în primele secunde și apoi de a reduce efortul la finalul procesului de curățare. Prin urmare, unele zone sunt periate prea mult și devin mai sensibile, altele pot fi neglijate. Presiunea exercitată asupra dinților nu trebuie să fie prea puternică, pentru a nu deteriora smalțul și gingiile.

Riscurile unei igiene incorecte atunci când porți aparat dentar

Aparatele ortodontice sunt o adevărată capcană pentru placa bacteriană, de aceea este esențial să adopți obiceiurile corecte în ceea ce privește curățarea dinților. De ce este importantă o igienă orală strictă pentru purtătorii de aparat dentar? Persoanele care poartă aparat ortodontic sunt mai expuse riscului de: 

 • Acumulare masivă a plăcii dentare, care favorizează apariția cariilor, gingivitelor și bolilor parodontale.
 • Formare a petelor albe pe dinți. Bacteriile din placa dentară produc acizi care deteriorează smalțul, fenomen care se numește demineralizare. Una dintre consecințele demineralizării este apariția unor pete albe sub brackeți, care vor fi vizibile după îndepărtarea lor.
 • Producere a cariilor. Apariția unor pete maronii pe dinte sau prezența durerilor poate fi simptom al unei carii, ce poate avea drept consecință majoră pierderea dintelui.
 • Inflamație a gingiilor. Atunci când placa se acumulează, poate duce la inflamarea liniei gingiilor. Gingivita are drept simptome umflarea gingiilor, roșeața și chiar sângerarea. 
 • Leziuni bucale. Unele piese ale aparatului dentar pot fi ascuțite și, dacă nu este montat corect, pot provoca leziuni. Cere sfatul medicului ortodont, dacă te confrunți cu o astfel de problemă. 
 • Halenă. Acumularea de placă bacteriană face ca respirația să devină urât mirositoare.

În cele mai grave cazuri, medicul ortodont va trebui să scoată aparatul înainte de finalizarea tratamentului pentru a trata problemele dentare apărute.

Sfaturi suplimentare pentru îngrijirea în cazul purtării aparatului ortodontic

coroane dentare zirconiu - green dental

Pentru a menține dispozitivul ortodontic în stare bună și pentru ca tratamentul să decurgă conform planului, este recomandat să urmezi câteva sfaturi aparat dentar: 

 • Respectă regulile de igienă dentară
 • Periază dinții cu blândețe
 • Nu fuma, pentru că tutunul îngălbenește dinții și este posibil să apară pete vizibile după îndepărtarea acestuia
 • Limitează consumul de alimente care conțin zahăr
 • Nu mânca alimente tari sau lipicioase, precum bomboane și floricele de porumb
 • Mergi regulat la control la medicul ortodont

Purtarea aparatului dentar poate complica ușor procesul de îngrijire orală. Pentru a preveni apariția bolilor gingiilor și dinților, este important să folosești tehnicile corecte de curățare. Medicul stomatolog te poate ghida către produsele potrivite pentru tratamentul ortodontic și îți poate oferi cele mai bune recomandări în materie de îngrijire orală. 

Sursa foto: Freepik