Ultima modificare pe 12 mai, 2023
Demineralizarea dinților – cauze, simptome și tratament
Cuprins
Demineralizarea dinților este un fenomen care implică pierderea calciului și a altor minerale care intră în compoziția smalțului. Demineralizarea se poate manifesta prin pete albe, carii în stare incipentă și eroziune dentară. Fenomenul de demineralizare, care afectează deopotrivă adulții și copiii, poate avea mai multe cauze, printre care prezența unui nivel ridicat al acizilor în gură, în context bacterian sau din alimentație. Lăsată netratată, va duce la agravarea cariilor sau la displazie de smalț, acestea fiind doar câteva dintre complicațiile demineralizării dinților. Pe de altă parte, controalele regulate la medicul stomatolog, de două ori pe an, sunt extrem de utile în controlarea acestui fenomen. Iată mai jos ce înseamnă demineralizarea dinților, care sunt cauzele și ce soluții de tratament există.
Cuprins:
- Ce este fenomenul de demineralizare dinți
- Demineralizarea dinților la adulți și copii – cauze
- Consecințele demineralizării dinților
- Simptomele demineralizării dinților
- Remineralizarea dinților – metode de tratament
- Prevenirea demineralizării dinților
Ce este fenomenul de demineralizare dinți
Smalțul, suprafața exterioară a dintelui, are o concentrație de calciu ridicată. Mai precis, 99% din calciul și fosforul din organism se găsesc în schelet și dinți. Pe lângă calciu și fosfați, care împreună formează hidroxiapatita, în smalț se mai găsesc și alte minerale, precum fluorul, magneziul, stronțiul, plumbul. Fenomenul de demineralizare dinți înseamnă pierderea de calciu și alte minerale, precum fosforul, din smalț. Nivelul de calciu din dinți depinde de alimentație – de exemplu, aportul de produse lactate -, dar și de alți factori, precum deficitul de vitamina D. Un aport insuficient de vitamina D, cauzat de lipsa expunerii la soare sau de o alimentație dezechilibrată, poate duce la demineralizarea dinților, pentru că acest compus vital pentru organism ajută la fixarea calciului.
Demineralizarea afectează starea generală de sănătate a dinților, iar printre complicații se numără petele albicioase, dar și asprirea suprafeței pe care se găsesc acestea, ceea ce favorizează dezvoltarea plăcii bacteriene și depunerea de tartru.
Demineralizarea dinților la adulți și copii – cauze
Demineralizarea contribuie la eroziunea dentară, în timp, dinții devenind foarte vulnerabili la alte afecțiuni. Fenomenul poate fi asociat îmbătrânirii, dar demineralizarea dinților la adulți și copii mai poate avea următoarele cauze:
- Consumul excesiv de alimente acide
- Consumul excesiv de produse alimentare bogate în zahăr
- Consumul ridicat de băuturi acidulate
- Consumul ridicat de produse lactate fermentate, ca iaurtul, chefirul etc.
- Consumul ridicat de alimente bogate în amidon, care se descompune în zaharuri
Printre factorii de risc ce contribuie la demineralizarea dinților se numără:
- O igienă dentară precară
- O igienă dentară incorectă, de exemplu, perierea violentă a dinților
- Placa bacteriană, care, dacă nu este eliminată, poate deteriora smalțul dinților
- Bruxismul
- Purtarea aparatului dentar, dacă nu se respectă regulile de igienă
- Insuficiență salivară (xerostomia), în condițiile în care enzimele din salivă protejează smalțul de atacurile acide
- Anumite boli, precum refluxul gastrointestinal, care cresc nivelul de aciditate în organism
- Fluoroza, o afecțiune provocată de excesul de fluor la nivelul dinților
- Hipomineralizarea dentară, care, la copii, împiedică maturizarea completă a smalțului dentar
- Amelogenesis imperfecta, o boală genetică rară care determină dezvoltarea anormală a smalțului și stratului exterior al coroanei dentare sau hipocalcifierea dinților
- Diverse traumatisme dentare
Consecințele demineralizării dinților
Demineralizarea nu este în sine o afecțiune medicală, dar contribuie la deteriorarea dinților. Netratat, fenomenul de demineralizare a dinților poate avea drept consecințe:
- Durere la mestecare și sensibilitate dentară, din cauza expunerii dentinei
- Subțierea smalțului, care devine transparent
- Fragilizarea dinților, urmată de eroziune
- Carii dentare
- Deplasarea coroanelor dentare, din cauză că dinții pe care sunt plasate sunt afectați
- Pierderea dinților
În cazurile grave de demineralizare, medicii pot fi nevoiți să extragă dintele afectat. Pentru a compensa lipsa dintelui, cea mai bună metodă este implantul dentar.
Demineralizare dinți copii
În cazul copiilor cu dinți demineralizați, fenomenul poate duce nu numai la pierderea acestora, ci poate afecta structura dinților permanenți. O igienă dentară și o alimentație corecte și controalele stomatologice regulate pot contribui la prevenirea fenomenului de demineralizare dinți copii. În cazul celor mici, printre consecințele demineralizării dinților se numără:
- Caria de biberon, asociată cu utilizarea incorectă a acestuia și a suzetei
- Caria cronică, ce poate afecta dinții de lapte sau permanenți
- Displazia de smalț, o afecțiune care se manifestă la nivelul formei și nuanței dintelui
Simptomele demineralizării dinților
Demineralizarea este asociată cu simptome vizibile cu ochiul liber, precum:
- Petele albe apărute pe dinți, o consecință de reducerii nivelului de fluor. Netratate, aceste pete vor capăta nuanțe din ce în ce mai închise
- Structura smalțului devine poroasă, mai ales în zonele acoperite de pete.
În plus, dinții afectați de demineralizare devin din ce în ce mai sensibili la alimente și băuturi foarte calde și foarte reci.
Demineralizarea dinților la copii
În cazul copiilor, unele simptome pot fi remarcate cu ochiul liber. Este cazul, de exemplu, apariției de pete albe pe dinți la copii. Controalele stomatologice regulate, efectuate încă de la apariția dinților de lapte, pot ajuta la depistarea primelor semne ale demineralizării.
Remineralizarea dinților – metode de tratament
Remineralizarea constă în îmbogățirea cu săruri minerale a unui țesut care a suferit anterior demineralizarea. Fenomenul de demineralizare poate să fie stopat sau chiar reversibil, dacă este într-o fază incipientă, iar pacientul nu suferă și de alte boli. Prin remineralizare, se crește concentrația de calciu și fosfat în salivă, mineralele fiind difuzate în smalțul superficial. Chiar dacă remineralizarea nu este completă, stratul nou format de fosfați de calciu va fi mai rezistent la atacurile acide ulterioare, mai ales în prezența fluorurilor în salivă.
Există mai multe tratamente de remineralizare a dinților de lapte și permanenți.
Fluorizarea – un tratament demineralizare dinți copii și adulți
Un procedeu minim invaziv, sigur și simplu de administrat, fluorizarea constă în aplicarea unui gel cu fluor la nivelul smalțului dentar, cu o pensulă specială sau cu ajutorul unei gutiere. Fluorul pătrunde treptat în smalțul dentar, întărindu-i structura și reducând proliferarea bacteriilor care cauzează carii. Acest tratament demineralizare dinți copii și adulți se efectuează, în funcție de recomandările medicului dentist, de două-patru ori pe an.
Sigilarea dinților
Recomandată mai degrabă pentru copii, doar în cazul molarilor și premolarilor permanenți, sigilarea constă în aplicarea unei rășini pe smalț, pentru a-i proteja de carii. Rășina specială are un termen de valabilitate de câțiva ani și protejează dinții copilului de demineralizare, dar și de carii, cu condiția ca cel mic să respecte regulile de igienă orală.
Albirea dinților
În cazul adulților, tratamentele cosmetice de albire a dinților pot avea efect în eliminarea petelor albe. Există numeroase produse de albire a dinților care pot fi achiziționate din comerț, sub formă de benzi, pastă sau gel. Totuși, este indicat să se apeleze la un profesionist pentru un tratament cu adevărat eficient. Albirea dinților funcționează din punct de vedere cosmetic, nefiind un tratament de remineralizare.
Prevenirea demineralizării dinților
Există o serie de metode simple de prevenire a demineralizării dinților, de la menținerea unei bune igiene orale la o alimentație specifică.
Adoptarea unei igiene orale corecte
Cea mai simplă metodă de a preveni demineralizarea dinților este adoptarea unei igiene dentare corecte. Aceasta implică periajul regulat, cel puțin de două ori pe zi, minimum trei minute, cu produse adecvate danturii. Cea mai potrivită pentru demineralizarea dinților este o pastă de dinți care conține și fluor, pentru a susține acel nivel optim al mineralului la nivelul cavității orale. De asemenea, fluorul este prezent în compoziția apelor de gură, a gelurilor dentare etc. Totuși, pentru a nu ajunge la fluoroză, cere sfatul medicului dentist în acest sens.
Controlul stomatologic regulat
Controlul stomatologic regulat, care să includă și detartrajul, de două ori pe an sau/ și la nevoie, este necesar pentru menținerea sănătății dinților și protejarea lor de demineralizare.
Alimente pentru remineralizarea dinților
O dietă echilibrată, bogată în calciu, fosfor, vitamina D și alte elemente nutritive, poate fi utilă în prevenirea sau tratarea demineralizării dentare. Dacă suferi de un deficit, cu recomandarea medicului, poți apela atât la alimente pentru remineralizarea dinților, cât și la suplimente alimentare, cu calciu, vitamine D3 și K2, magneziu etc. Eliminarea factorilor de risc, precum produsele alimentare bogate în zahăr și acizi, băuturile carbogazoase, poate fi de asemenea utilă în prevenirea demineralizării.
Hidratarea, pentru un nivel optim de salivă
Hidratarea optimă este necesară pentru menținerea sănătății întregului organism, nu numai a celei orale. Hidratarea ajută și la producerea de salivă, utilă pentru neutralizarea acizilor creați în gură de bacteriile nocive. Xerostomia (sindromul gurii uscate) poate agrava fenomenul de demineralizare a dinților, de aceea este important să fie tratată.
Demineralizarea dinților nu este considerată o boală în sine, dar fenomenul favorizează dezvoltarea unor afecțiuni orale, precum cariile. Respectarea unei igiene stricte, adoptarea unei alimentații corecte și controalele stomatologice regulate pot contribui la limitarea sau chiar inversarea efectelor demineralizării dinților.
Sursa foto: Freepik
Resurse:
https://www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/white-spots-on-teeth
https://www.thehealthboard.com/what-is-tooth-decalcification.htm
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5034904/
https://www.healthline.com/health/remineralizing-teeth#takeaway