Sigilarea dinților la copii și adulți – avantaje, dezavantaje și indicații

Ultima modificare pe 2 martie, 2022


Sigilarea dinților la copii și adulți este o procedură stomatologică ce constă în aplicarea unei rășini pe smalțul dentar, pentru a-l proteja de carii. Acest tratament cu rol de prevenție, total lipsit de durere, este temporar, respectiv durează câțiva ani, și vizează doar molarii și premolarii care ar putea fi afectați de demineralizare sau de carii. Procedura este recomandată mai ales în cazul copiilor, care nu controlează bine regulile de igienă orală și astfel prezintă mai mari probabilități de a dezvolta carii. Am pregătit pentru tine o listă a avantajelor, dezavantajelor, precum și a indicațiilor acestei proceduri stomatologice.

Cuprins:

  • De ce se recomandă sigilarea dinților la copii
  • Sigilare dentară – la ce specialist mergi?
  • Sigilare dentară – Când se poate efectua procedura
  • Procedura de sigilare dinți adulți
  • Etapele sigilării dinților
  • Prețul procedurii de sigilare a dinților 
  • Sigilarea dintilor – dezavantaje

De ce se recomandă sigilarea dinților la copii

În pofida unui periaj regulat, de două ori pe zi, molarii și premolarii nu pot fi curățați perfect, pentru că au o structură neregulată, cu multe șanțuri și fosete, unde pot intra resturi alimentare de mici dimensiuni și se pot adăposti bacterii responsabile de apariția cariilor. De asemenea, acizii prezenți în anumite alimente slăbesc dinții provocând demineralizarea smalțului. O carie nu se vindecă niciodată de la sine. Prin urmare, este important să fie prevenită apariția acesteia. Sigilarea dinților poate reduce riscul de dezvoltare a cariilor cu până la 50%, potrivit specialiștilor. 

Sigilare dentară – la ce specialist mergi?

Pentru sigilare dentară, este necesară o programare la stomatolog, care va efectua procedura fără anestezie, deoarece nu este deloc dureroasă. Este obligatoriu ca dinții care vor fi sigilați să fie sănătoși, indiferent că sunt temporari (de lapte) sau permanenți. Intervenția constă în închiderea șanțurilor din interiorul molarilor și premolarilor, cu ajutorul unei rășini polimerice, care acționează ca un strat de “lac” protector. Stratul care sigilează dintele durează mai mulți ani, dar medicul va recomanda un control la fiecare șase luni, pentru a monitoriza starea acestuia. În timp, rășina se poate deteriora sau chiar desprinde.

Sigilare dentară – Când se poate efectua procedura

Sigilarea dentară se poate efectua pe dinții de lapte sau pe cei permanenți, ca metodă suplimentară de prevenire a dezvoltării cariilor, în combinație cu o igienă orală corespunzătoare. De asemenea, în combinație cu fluorizarea locală, este eficientă în combaterea fenomenului de demineralizare dentară. Primii molari permanenți apar în jurul vârstei de 6 ani, nefiind precedați de dinți de lapte. După apariția lor, părinții pot face o programare la medicul stomatolog pentru sigilare. Un alt rând de molari va apărea în jurul vârstei de 11-12 ani și abia după majorat ar putea să își facă apariția al treilea rând, cei numiți „măsele de minte”.

Procedura de sigilare dinți adulți

Procedura de sigilare dinți adulți poate fi recomandată fără probleme, dar se practică rar, din următoarele motive: 

  • Sigilarea dentară nu este un act definitiv.
  • Pentru a beneficia de avantajele sigilării dinților, stratul protector ar trebui să fie reînnoit regulat destul de frecvent, ceea ce îl face costisitor. 
  • Prevenția se referă doar la molari și premolari, deci sigilarea nu împiedică și dezvoltarea cariilor la nivelul dinților din față. 
  • La adulți, unii dintre dinți au fost deja tratați. Procedura de sigilare nu se practică pe dinți cu amalgam. 

În cazul adulților, o igienă orală corectă este cea mai bună metodă de prevenție în ceea ce privește majoritatea afecțiunilor dinților și gingiilor.

Etapele sigilării dinților

Procedura de sigilare măsele copii sau adulți include mai multe etape, care însă nu durează foarte mult, respectiv câteva minute pentru fiecare dinte. Într-o primă ședință, medicul stomatolog va face o examinare completă a tuturor dinților, va evalua riscul de apariție a cariilor, în special la nivelul molarilor și premolarilor și va decide dacă este necesar să intervină. Principalele etape ale procedurii sunt:

  • Periajul molarilor și premolarilor cu o pastă specială și izolarea lor de salivă.
  • Aplicarea unei soluții speciale protectoare incolore. Măselele vor rezista astfel mai bine la carii.
  • Aplicarea materialului de etanșare a șanțurilor și fosetelor, realizat dintr-o rășină specială.
  • Expunerea măselelor la o lampă de fotopolimerizare, pentru ca rășina să devină dură.

Acest tratament este rapid și nu este nevoie decât de o singură vizită la medicul dentist pentru a o efectua.

Prețul procedurii de sigilare a dinților 

Sigilarea dinților asigură cu succes, potrivit specialiștilor, reducerea problemelor și afectiunilor orale in cazul copiilor si adolescentilor. De aceea, prețul pentru sigilarea dinților trebuie să fie privit ca o investiție pe termen lung în sănătatea orală. Procedura nu este decontată prin sistemul de asigurări sociale de sănătate. Însă, de la caz la caz, mai sunt lansate diverse programe ale autorităților locale care vizează sigilarea molarilor de 6 ani. De asemenea, procedura poate fi inclusă în asigurarea de sănătate privată.

Sigilarea dinților – dezavantaje

În afara cazului în care rășina cu care sunt umplute șanțurile și fosetele măselelor se uzează, riscurile acestei proceduri sunt reduse. Sigilarea dinților nu este un tratament, ci un act profilactic, deci nu este invazivă. Pe de altă parte, procedura are caracter temporar, deci nivelul de protecție se poate diminua în timp. După sigilarea dinților se recomandă:

  • Reducerea consumului de alimente dulci
  • Periajul dinților timp de trei minute după fiecare masa, completat cu ața dentară și, eventual, duș bucal
  • Consultul regulat la medicul dentist pentru verificarea sigiliilor și, eventual, înlocuirea lor. 

În concluzie, sigilarea dinților este o procedură profilactică recomandată mai ales copiilor, care poate fi complementară obiceiurilor zilnice de menținere a sănătății orale, respectiv periajul după fiecare masă. De asemenea, nu uita de consultul stomatologic regulat, o măsură importantă pentru prevenirea sau limitarea simptomelor afecțiunilor dentare.

Sursa foto: Pexels, Unsplash