Aparat dentar pentru copii? Părinți, stați fără griji.


Cumva, în conștiința comună a copiilor, medicul dentist este un personaj negativ în fața căruia trebuie să plângă de frică să nu li se facă rău. O vizită la dentist sau o înghețată savurată în parc? Răspunsul pare evident. Deci, cum a ajuns această imagine injustă să caracterizeze dentiștii de pretutindeni și cum putem schimba percepția eronată a copiilor într-una care să facă drumul până la un cabinet stomatologic de sute de ori mai plăcut? Este simplu. Orice posibil diagnostic trebuie tratat ca pe ceva distractiv, plăcut și important pe termen lung. Suspectezi că mezinul familiei ar putea avea nevoie de aparat dentar? Nu îi comunica acest lucru ca pe un fapt grav care necesită intervenția unei autorități în fața căruia trebuie să stea nemișcat și care se va supăra dacă nu este apreciat ca atare.

aparat dentar copii

Aparat dentar pentru copii: o necesitate pentru majoritatea picilor

Peste 50% din copiii români de astăzi necesită corectarea danturii după ce le cad dințișorii de lapte. Cabinetele stomatologice sunt aglomerate de copii care prezintă dinți înghesuiți, distanțați sau strâmbi, pe lângă alte afecțiuni dentare precum cariile. Din acest motiv, medici Green Dental sunt nevoiți să specifice că prima vizită la un medic stomatolog ar trebui făcută în jurul vârstei de 6 ani. Așteptarea până la erupția tuturor dinților definitivi sau până la terminarea creșterii danturii permanente poate îngreuna corectarea defectelor precum dinți proeminenți, mușcătura anormală sau supranumerări.

Care sunt semnele că cel mic are nevoie de aparat dentar?

Sunt cazuri evidente în care certitudinea este cât se poate de vizibilă și cazuri mai puțin evidente pe care întârzii să le soluționezi. Este foarte posibil ca mezinul tău să necesite un aparat dentar pentru copii în următoarele condiții:

  • Dacă întreg procesul de schimbare a dinților de lapte se petrece în mod diferit față de cel normal; (prea devreme, prea târziu sau la intervale neregulate)
  • Dacă atât dinţii permanenți cât și cei de lapte sunt strâmbi, încălecaţi sau prea rari (spațiere remarcabilă între dinți)
  • Dacă cel mic nu poate mușca sau mesteca cu ușurință;
  • Dacă fălcile nu se suprapun corect;
  • Dacă îşi muşcă adesea obrazul accidental;
  • Dacă acesta nu poate să respire decât cu gura deschisă;
  • Dacă nu vrea să înceteze din a-și suge degetele chiar şi la mult timp după ce a depăşit perioada de sugar;
  • Dacă există disproporționări evidente la nivelul danturii;
  • Dacă scrâșnește din dinți atunci când doarme;
  • Dacă observați că mandibula pocneşte când copilul mestecă sau deschide gura.

Care e aparatul dentar potrivit pentru copilul tău?

Copilul tău va purta aparat dentar pe o durată de 1-3 ani. Mai mulți factori contribuie la determinarea acestei perioade; factori precum vârstă, starea de sănătate a dinţilor şi a gingiilor şi gravitatea problemei.

De regulă, întâlnim două tipuri de aparate dentare copii: fixe şi mobile. Nu există o rețetă sigură pre-determinată care să concluzioneze dacă cel mic are nevoie de un aparat dentar fix sau mobil. Cel mai sigur mod de a afla este printr-un consult stomatologic la clinica Green Dental. Putem recomanda un aparat dentar mobil atunci când copilul e în etapa de creștere și are dantura de lapte sau mixtă (atât de lapte, cât și permanentă).
Retușurile ulterioare se pot efectua cu un aparat dentar fix. Rezultatele unui astfel de aparat ai cărui brackeți sunt cimentați pe dinți sunt mai bune decât cele ale unui aparat mobil deoarece nu există o perioadă de nepurtare în acest caz. Brakeții pot fi metalici, ceramici (culoarea dintelui) sau din safir (transparenți); cea mai mare diferență între aceștia fiind de ordin estetic sau financiar.

Concluzia cea mai importantă este să acționați din timp pentru a corecta defectele danturii infantile. Regretele vor fi tardive atunci când copiii ajung la maturitate și realizează importanța estetică, socială și mentală a danturii îngrijite. Poate că cel mic nu este fericit temporar stând pe scaunul dentistului, așteptând ca acesta să termine procedura, însă cu siguranță vă va mulțumi odată ajuns la vârsta de adult.