pivot dentar

Pivot dentar: o lucrare dentară de care trebuie să știi


Leziunile majore ale dinților fac parte din categoria cazurilor nefericite care adesea (dar nu întotdeauna) pot fi prevenite cu o igienă orală corespunzătoare și vizite bi-anuale la stomatolog. Însă, în situația în care dintele este fracturat sau complet cariat, tratamentul sugerat de medicii Green Dental este instalarea unui pivot dentar. Sună complicat și terifiant dar, în realitate, pivotul dentar este o procedură comună recomandată în cazul coroanelor dentare lezate; al dinților fracturați sau cariați care nu mai pot fi tratați fără intervenție chirurgicală.

pivot dentar

Importanța unui pivot dentar

Pierderea sau fracturarea coroanei unui dinte modifică atât calitatea masticației cât și estetica feței. Pe lângă acest rezultat nedezirabil, osul maxilar se poate topi, fapt ce va îngreuna inserarea unui implant fără manopere suplimentare; precum adiția de os (a cărui scop este refacerea volumului osos pentru a fixa implantul).

La capitolul estetică facială, pierderea dinților cu tot cu rădăcină aduce cu sine efecte nedorite. Structura feței se va modifica, conferind un aspect de îmbătrânire prematură, cu buze subțiate, ridate și cu multiple linii fine în jurul gurii și lângă nas. Cât despre problemele de masticație, specialiștii Green Dental te asigură că, în lipsa tratării unui dinte lezat care a fost extras, restul dinților vecini vor migra în poziții incorecte; prin consecință, inestetice. Astfel masticația va resimți aceste modificări ale musculaturii masticatorii sau ale articulației mandibulare și pacientul va suferi din cauza oboselii musculare. Cine și-ar dori să resimtă un disconfort permanent fără să încerce măcar să îl soluționeze?

Pentru a preveni aceste cazuri extreme, un pivot dentar instalat la momentul potrivit poate deveni salvarea ta și a zâmbetului tău fericit.

Rolul pivotului dentar

Înlocuire. Ţesutul dentar distrus necesită un astfel de pivot. În cazul în care partea coronară a unui dinte lipsește din cavitatea bucală; dar rădăcina dintelui pare a fi suficient de rezistentă, confecționarea unui pivot dentar va asigura succesul viitoarei lucrări protetice.

Întărire. În cazul în care pereții coroanei unui dinte tratat și plombat au rămas subțiri și prea fragili pentru a susține plomba, vor fi întăriți prin fixarea unui pivot.

Tipuri de pivoți dentari

Pivoții pot fi confecționați dintr-o varietate de materiale: metal, din fibră de cuarț sau din fibră de sticlă. De asemenea, fixarea lor diferă, unii fiind instalați prin înșurubare, cu cheițe specifice, alții prin cimentare cu materiale fotopolimerizabile.

Dacă dorești o estetică dentară de calitate maximă, medicii Green Dental consideră fibra de cuarț sau de sticlă drept materialul ideal. Utilizând acest material, sacrificiul dentar este minim iar pivotul se va bucura de o elasticitate asemănătoare cu substanța dentară; fapt ce va diminua considerabil riscul fracturilor radiculare.

Condiții necesare pentru instalarea unui pivot dentar

Medicii stomatologi nu vor apela la intervenția aceasta fără să țină cont de anumiți factori esențiali precum mobilitatea dintelui, existența abceselor, inflamațiilor sau fracturilor dentare sub nivelul gingiei. În plus, pacientul nu trebuie să resimtă durere la atingerea zonei afectate. Dacă dintele nu a fost tratat endodontic corect, dacă a dezvoltat complicații serioase, sau dacă este mobil; atunci specialiștii Green Dental vor căuta soluții alternative care să prezinte șanse mai ridicate de succes.

Indiferent de tratamentul ales, experiența profesională a medicului stomatolog este definitorie pentru succesul tratamentului tău. Green Dental însumează exact calitățile care asigură succesul: profesionalism, aparatură modernă și, mai ales, medici pregătiți la cel mai înalt nivel.