sanatarea-orala-covid-19

Legătura dintre Covid-19 și sănătatea orală. Rolul igienei dentare în prevenirea formelor severe de boală

Ultima modificare pe 23 februarie, 2022


Criza COVID-19 a afectat toate aspectele vieții de zi cu zi. Multe dintre preocupările noastre, incluzând aici și sănătatea orală, au fost puse poate în plan secundar, însă este important de menționat faptul că ultimele studii demonstrează că o bună igienă dentară poate fi o adevărată armă împotriva formelor severe de COVID-19.

Oamenii de știință au arătat că, în contextul actual, este important să reducem potențiale infecții ce pot conduce la schimbări în răspunsul imun al organismului și pot declanșa așa-numita furtună de citokine. Este vorba despre un răspuns inflamator controlat al sistemului imunitar, care duce la o formă severă a Covid-19 și o stare critică, urmată de deces în foarte multe cazuri.

În cavitatea bucală se regăsesc peste 700 de specii de bacterii, unele benefice, altele patogene. Potrivit specialiștilor, atunci când vorbim de coronavirus, cavitatea bucală reprezintă o zonă vulnerabilă din cauza enzimei denumite ACE2 (enzima de conversie a angiotensinei 2), considerată “o poartă de intrare” pentru virusul SARS-CoV-2 și care se găsește în cantitate mare în gură.

Tratamentul infecțiilor ce pot apărea în cavitatea bucală, cum este boala parodontală sau alte afecțiuni gingivale, este o metodă de eliminare a riscului de a dezvolta o formă severă de Covid-19.

Legătura dintre sănătatea orală și Covid-19

Un studiu prezentat în octombrie 2021, de oameni de știință din Egipt, arată că îngrijirea dinților și a gingiilor reduce riscul de infecție gravă cu Covid-19, mai ales în cazul persoanelor care suferă de boli de inimă. Cercetările anterioare au descoperit o asociere între igiena orală precară și inflamația crescută și bolile de inimă, iar severitatea COVID-19 a fost, de asemenea, legată de un răspuns inflamator, au remarcat autorii studiului.

„Țesuturile bucale pot acționa ca un rezervor pentru virusul SARS-COV-2, dezvoltând o încărcătură virală ridicată în cavitatea bucală. Prin urmare, recomandăm menținerea sănătății orale și îmbunătățirea măsurilor de igienă orală pentru a reduce riscul infectării cu SARS-COV-2, dar mai ales în cazul îmbolnăvirii cu COVID-19”, a declarat conducătorul studiului, Dr. Ahmed Mustafa Basuoni, consultant în cardiologie la Universitatea Cairo din Egipt.

Autorii au descoperit, de asemenea, că sănătatea orală precară a fost asociată cu forme severe de COVID-19 și cu o recuperare mai lungă după boală.

Descoperirile sugerează că sănătatea orală precară poate fi un factor de risc suplimentar pentru pacienții cu boli de inimă care au COVID-19.

Rolul igienei orale în prevenirea formelor severe de Covid-19

Printre măsurile recomandate de autorii studiului pentru a preveni sau micșora severitatea îmbolnăvirii cu Covid-19 se numără:

  • Respectarea unei igiene orale corespunzătoare
  • Creșterea gradului de conștientizare a populației privind importanța sănătății orale, fie în legătură cu infecția cu COVID-19, fie cu boli sistemice, prin intermediul mass-media și a medicilor de familie
  • Efectuarea de vizite periodice la medicul stomatolog, în special de către pacienții cu afecțiuni cardiace
  • Utilizarea apei de gură antibacteriană

„Sănătatea orală ar trebui să facă parte din anamneza și examinarea de rutină la pacienții cu boli de inimă. În plus, aceștia trebuie instruiți cu privire la măsurile pe care le pot lua pentru a preveni formele severe de Covid-19. Trebuie să acordăm mai multă importanță cercetării acestor factori de risc, care pot fi atât de ușor de modificat”, a mai spus autorul studiului citat.

În acest context, profilaxia dentară și tratamentele de prevenire a bolilor parodontale devin esențiale în asigurarea stării generale de sănătate pe perioada pandemiei.

“Studiile au arătat că tratamentul parodontal poate reduce markerii inflamatori sistemici implicați în boala parodontală, astfel că se fac cercetări pentru a determina dacă acest tip de tratament poate juca un rol important în scăderea predispoziției pentru a contracta virusul SARS-Cov-2. Cu ocazia controalelor periodice, medicii stomatologi pot descoperi, în fază incipientă, orice afecțiune și pot interveni la timp. În plus, pot propune investigații clinice și radiologice și un plan de tratament pentru a elimina riscul anumitor afecțiuni”, a declarat dr. Vanda Popa, medic specialist parodontologie, estetică dentară în cadrul clinicii Green Dental, doctor în științe medicale.

Protocol de igienizare în clinica GREEN DENTAL

Siguranța pacienților, a echipei medicale și auxiliare, precum și a comunității este cea mai importantă pentru noi, motiv pentru care am luat toate măsurile necesare limitării riscului de contaminare cu virusul SARS-CoV-19.

Iată care sunt măsurile luate în clinica Green Dental încă de la debutul pandemiei de Covid-19:

  1. Dezinfecția suprafețelor de lucru și a cabinetului stomatologic după fiecare pacient, pornind de la suprafețele de contact, la podea și instrumente de protecție (ex. ochelari de protecție)
  2. Sterilizarea instrumentarului și utilizarea indicatorilor care atestă sterilizarea
  3. Asigurarea unei bune ventilații și aerisirea naturală a spațiilor aferente unităților sanitare stomatologice (deschiderea ușilor și/sau a ferestrelor)
  4. Stabilirea de intervale mari de timp între programările pacienților, pentru a asigura igienizarea cabinetului și sterilizarea corespunzătoare a instrumentarului medical și a suprafețelor de lucru
  5. Utilizarea de către personalul medical a echipamentului de protecție personală, mască, mănuși și ochelari de protecție
  6. Punerea la dispoziție de soluții pentru mâini pe bază de alcool și de spații pentru spălat pe mâini cu apă și săpun pentru personalul medical, auxiliar, pacienți, însoțitori
  7. Asigurarea informării și educării pacienților și a însoțitorilor cu privire la infecția cu SARS-CoV-2, inclusiv cu privire la măsurile de igienă adecvată respiratorie și a mâinilor (afișarea de postere, fluturași, etc)
  8. Completarea de către pacienți/însoțitori la triaj a chestionarului cu privire la desplasările în tări/zone cu transmitere comunitare extinsă a virusului SARS-CoV-2
  9. Dacă pacientul este minor, permiterea unui singur membru al familiei sau tutorelui să îl însoțească
  10. Atragerea atenției tuturor pacienților și însoțitorilor să respecte igiena adecvată a respirației și a mâinilor și asigurarea că sunt respectate măsurile de igienă și protecție de către pacienți și însoțitori
  11. În cazul pacienților care refuză nejustificat să se conformeze măsurilor de igienă și protecție recomandate, medicul stomatolog poate refuza efectuarea actului medical
  12. Asigurarea unei distanțe de minimum 2 metri între pacienți, în spațiile de așteptare
  13. Limitarea mișcării pacienților și a însoțitorilor în unitatea sanitară pentru a reduce răspândirea potențială a infecției
  14. Atenția la simptome precum tuse, febră, dificultăți în a înghiți sau în respirație și izolarea imediată a pacienților suspecți și informarea direcției de sănătate pe raza căruia ne desfășurăm activitatea profesională, în vederea demarării procedurilor pentru efectuarea anchetei epidemiologice
  15. Medicul stomatolog trebuie să aibă răbdare, respect, empatie pentru fiecare pacient și să se asigure că a transmis informațiile necesare
  16. Adoptarea de măsuri specifice pentru personalul auxiliar (nemedical).