Ultima modificare pe 18 mai, 2022
Afecțiunile dentare și durerile de cap
Cuprins
Durerea de cap sau cefaleea este una dintre cele mai frecvente afecțiuni, până la 75% dintre adulții din întreaga lume acuzând dureri de cap pe parcursul unui an.
Există peste 150 de tipuri de dureri de cap, însă specialiștii le-au grupat în două mari categorii: primare și secundare, în funcție de intensitatea durerii și de factorii declanșatori.
Știm cu toții că starea generală de sănătate poate fi influențată și de sănătatea dentară, numeroase studii demonstrând legătura între afecțiuni sistemice grave, precum bolile cardiovasculare (ateroscleroza), diabetul sau pneumonia bacteriană, și prezența cariilor, a bolii parodontale și a altor probleme dentare.
Unele dintre aceste afecțiuni dentare se numără printre factorii declanșatori ai durerilor de cap, astfel că este important să mergem la medicul stomatolog atunci când ne confruntăm cu probleme ce țin de sănătatea dinților sau cu dureri frecvente de cap.
Afecțiunile dentare ce pot avea ca simptom durerea de cap
Majoritatea durerilor de cap provocate de afecțiuni dentare sunt clasificate ca dureri de cap de tip tensional, fiind rezultatul tensiunii musculare ce se acumulează în regiunea feței și a maxilarului. În general, cefaleea de tip tensional este constantă, nu trepidantă, și are o intensitate scăzută sau moderată.
Potrivit medicilor, principalele afecțiuni dentare care au ca simptom sau duc la apariția durerilor de cap sunt:
- Bruxismul
- Mușcătura incorectă
- Sindromul articulației temporo-mandibulare (ATM)
- abcesele dentare
- inflamațiile dentare
- reacțiile adverse ca urmare a unor intervenții chirurgicale orale
Bruxismul (scrâșnitul dinților)
Bruxismul este o afecțiune caracterizată prin scrâşnirea, frecarea sau încleştarea dinţilor.
Există două tipuri de bruxism:
- Bruxism diurn – persoanele care au bruxism diurn pot să scrâșnească sau să își încleșteze dinții pe timpul zilei, fără să își dea seama;
- Bruxism nocturn – acesta este asociat și cu alte tulburări de somn, precum sforăit și apnee (opriri scurte ale respirației).
Atât bruxismul moderat, cât și cel sever trebuie tratat la timp, deoarece poate duce la apariția unor probleme dentare serioase și a altor complicații, cum ar fi și durerile de cap.
Astfel, în cazul persoanelor care suferă de bruxism, mai întâi apare durerea dentară, apoi cea temporo-mandibulară, pentru ca apoi durerea să se extindă la nivelul capului.
Soluția este vizita la medicul stomatolog, care va evalua simptomele asociate bruxismului, cum ar fi smalț deteriorat, sensibilitate dentară, dureri faciale, ale gâtului sau mandibilei, dureri de cap, în special în zona tâmplelor) și va propune și planul de tratament.
Cum este tratat bruxismul
La copii, bruxismul poate dispărea pe măsura ce aceștia înaintează în vârstă. În cazul adulților, de cele mai multe ori, scrâșnitul dinților nu este atât de sever încât să fie necesar un tratament.
Cu toate acestea, dacă este vorba de o problemă serioasă, medicul stomatolog poate sugera:
- folosirea unei gutiere – gutiera este un dispozitiv din plastic care se mulează de dantură și are rolul de a separa dinții și de a împiedica lezarea lor prin scrâșnit sau încleștare;
- coroane dentare – în cazul în care smalțul dinților este deteriorat și uzura dentară a dus la creșterea sensibilității, poate fi necesară folosirea coroanelor dentare pentru a remodela aspectul dinților.
Malocluziile dentare
Ocluzia (mușcătura) reprezintă modul în care dinții de pe arcada superioară se poziționează față de dinții de pe arcada inferioară atunci când gura este închisă. Malocluzia apare în cazul unei mușcături greșite sau a unor probleme de aliniere a dinților pe arcadele dentare și afectează procesul de masticație, fonația și vorbirea, dar și armonia facială.
Tulburările de ocluzie, care pot fi de mai multe tipuri – underbite (dinții frontali inferiori sunt ieșiți mult în față ), overbite (dinții frontali superiori ies cu mult în fața celor inferiori) și crossbite (nu există o aliniere perfectă între dinții superiori și cei inferiori) – sunt însoțite, de cele mai multe ori, și de dureri de cap.
Specialistul în Ortodonție și Ortopedie dentară este medicul stomatolog care poate stabili diagnosticul de tulburare de ocluzie, precum și tratamentul necesar pentru corectarea fiecărui tip de mușcătură în parte.
Sindromul articulației temporo-mandibulare (ATM)
O altă afecțiune dentară care poate fi asociată cu durerile de cap este Sindromul articulatiei temporo-mandibulare (ATM).
Articulația temporo-mandibulară leagă maxilarul superior de mandibulă (maxilar inferior), fiind una dintre cele mai complexe articulaţii ale organismului. ATM este responsabilă cu mişcarea mandibulei înainte, înapoi şi lateral.
Disfuncționalitatea acesteia poate avea mai multe cauze, printre care se numără bruxismul și tulburările de ocluzie, iar simptomele sunt, de asemenea, numeroase:
- prezența unui zgomot/pocnet atunci când deschidem gura sau când căscăm
- dificultate la mușcat sau mestecat
- dureri faciale, la gât sau urechi
- rigiditate în mușchii maxilarului
Pentru rezolvarea unei astfel de disfuncționalități este nevoie de intervenția medicului stomatolog.
Lipsa unor dinți de pe arcada dentară (edentația parțială) poate conduce, de asemenea, la apariția durerilor de cap. Persoanele edentate au tendința de a mânca mai mult pe partea unde există dinți pe arcadă, iar forțele masticatorii sunt distribuite diferit. Mușchii se dezvoltă diferit, la fel și tendoanele, ceea ce favorizează apariția durerilor de cap.
O astfel de problemă poate fi corectată ușor cu ajutorul tratamentelor cu implant dentar disponibile în cadrul clinicii Green Dental.
Implantul dentar este o soluție modernă, eficace și sigură de reabilitare orală, fie că vorbim de un dinte, mai mulți dinți sau o întreagă arcadă dentară. Rata de succes a tratamentului cu implant dentar este de peste 95. În general, procesul de osteointegrare a implanturilor dentare durează aproximativ 2-3 luni, dar ultimele inovații din domeniul implantologiei oferă pacienților soluția de a avea dinți noi chiar din ziua intervenției (sistemele All-on-4 și Fast&Fixed Bredent).
Dacă te confrunți cu dureri de cap și consideri că una dintre cauze ar putea fi o afecțiune dentară, te așteptăm la o consultație de specialitate în clinica noastră pentru a putea găsi, împreună, o soluție.