Terapia GBT – procedură „gold standard” în profilaxia dentară. Detartraj, 100% eficient și fără durere

Ultima modificare pe 19 mai, 2022


Cu toții știm că menținerea unui zâmbet sănătos pe termen lung începe cu noi, de la igiena dentară zilnică realizată corect acasă, până la vizitele la cabinetul medicului stomatolog o dată la 6 luni pentru profilaxia dentară și consultul periodic de specialitate.

Mai puțin cunoscut este faptul că boala parodontală și cariile dentare sunt cele mai răspândite afecțiuni la nivel mondial. Potrivit Federației Dentare Internaționale, 3,9 miliarde de persoane se confruntă cu afecțiuni orale, iar 44% din populația globului este afectată de carii dentare.

Este important să știm și că bacteriile existente în cavitatea orală pot pune în pericol sănătatea generală. Numeroase studii demonstrează legătura dintre bacterii și boli grave ce pot afecta organismul uman, precum afecțiunile cardiovasculare, tulburări respiratorii, diabet, boli de ficat, Alzheimer sau artrită reumatoidă.

În aceste condiții, este vital să prevenim apariția plăcii bacteriene și a tartrului, considerate vinovate pentru dezvoltarea cariilor și bolii parodontale.

Tehnologia Guided Biofilm Therapy (GBT) – procedură „gold standard” în profilaxie

Pentru că prin periajul zilnic nu curățăm decât două treimi din suprafața dinților este nevoie de proceduri profesionale de igienizare, precum detartraj, periaj profesional, Airflow și fluorizare.

O procedură „gold standard” în profilaxia dentară este Guided Biofilm Therapy, o tehnologie elvețiană de ultimă generație care îndepărtează 100% placa bacteriană, în condiții de maximă siguranță și într-un mod cât mai confortabil pentru pacient.

Prin intermediul metodei GBT, pacientul Green Dental are acces la 8 protocoale de tratament, personalizate, rezultând o curățare subgingivală eficientă și o dezinfecție a spațiilor interdentare și a dinților.

Creată de compania EMS Dental, principalul avantaj al GBT este faptul că elimină complet durerea și disconfortul pacientului.

Un avantaj major oferit de tehnologia GBT este evidențierea plăcii bacteriene cu ajutorul unui revelator, ce permite observarea stratului de bacterii depus pe suprafața dinților, deasupra liniei gingivale și subgingival. În acest fel, medicul stomatolog poate îndepărta placa fără afectarea țesuturilor naturale, oferind maximum de confort pentru pacienți.

În plus, GBT este o tehnologie minim-invazivă care poate fi utilizată cu succes pentru pacienții cu afecțiuni parodontale, cu tratamente protetice (coroane, fațete dentare) sau pentru cei care au aparat dentar și chiar implant.

profilaxie dentara tehnologie GBT

Avantajele GBT față de igienizarea profesională clasică

În funcție de nevoilor pacientului, în realizarea procedurii GBT se utilizează în combinație trei tipuri de tehnologii: AIRFLOW®,  PERIFLOW® și PIEZON® PS No Pain.

Placa bacteriană și tartrul sunt îndepărtate cu ușurință prin procedurile de Airflow® și Perioflow® de pe dinți, subgingival, de pe limbă și palat.

Spre deosebire de metodele clasice de igienizare, ce utilizează intrumente metalice pentru curățare, terapia GBT utilizează o pulbere foarte puțin abrazivă care nu zgârie dintele sau lucrarea protetică, ci are o acțiune de curățate blândă și eficientă.

Alte avantaje ale terapiei GBT față de igienizarea profesională clasică:

• Evidențiază tartul de pe dinți
• Este nedureroasă chiar și pentru pacienții cu dinți sensibili
• Airflow-ul pătrunde subgingival și poate fi folosit și pe mucoase și limbă
• Se poate folosi și la nivelul implanturilor, lucrărilor protetice și aparatului dentar
• Apa folosită în timpul procedurii se poate încălzi la 25, 30, 35 și 40 de grade
• Crește gradul de confort al pacientului în timpul intervenției
• Procedura presupune evidențierea plăcii bacteriene, air-flow-ul și detartrajul, fără a mai fi necesar periajul dentar
• Procedura denumită Periflow® este utilizată și în tratamentul parodontal
• Oferă predictibilitate în gestionarea plăcii bacteriene
• Reduce efortul medicului și durata procedurii comparativ cu dispozitive ultrasonice

Profilaxia dentară – soluție eficientă în lupta împotriva bolii parodontale

Boala parodontală este o afecțiune inflamatorie provocată de placa bacteriană, care, netratată, poate duce la pierderea prematură a dinților.

Simptomele bolii parodontale:

• respirație urât mirositoare
• gingii roșii sau inflamate
• gingii care sangereaza la periaj sau spontan
• dinți sensibili
• masticatie dureroasă

“Datele OMS arată că peste 20% dintre adulții cu vârste cuprinse între 35 și 44 de ani suferă de o afecțiune parodontală, ceea ce este îngrijorător. Boala parodontală este, de asemenea, una dintre principalele cauze ale pierderii premature a dinților. Medicii stomatologi recomandă ca igienizarea profesională să fie realizată de cel puțin 2 ori pe an, însă, în cazul persoanelor diagnosticate cu boală parodontală, astfel de proceduri trebuie realizate mai des. Terapia GBT este o metodă de îndepărtare a plăcii bacteriene fără durere, rapidă și sigură, cu maxim confort pentru pacient”, spune Dr. Vanda Popa, medic specialist estetică dentară și parodontologie, doctor în științe medicale în cadrul clinicii Green Dental.

În cazul acestor pacienți, se face un detartraj gingival și subgingival, se realizează o decontaminare subgingivală cu laserul și se folosește tehnolgia elvețiană GBT.

Potrivit studiilor, aproximativ 80% din problemele parodontale se rezolvă printr-o terapie inițială de  igienizare subgingvală, intervenția chirurgicală fiind necesară doar în cazul a 20% dintre cei diagnosticați cu această boală.

În concluzie, fie că vorbim despre boala parodontală, fie că vorbim de alte afecțiuni dentare, cu cât sunt depistate mai devreme, în urma controalelor periodice de specialitate, cu atât tratamentul este mai ușor, vizitele la medic sunt mai puține, iar cheltuielile se reduc semnificativ.

Pentru noi este important ca pacientul Green Dental să știe că prevenția reprezintă cea mai eficientă metodă de menținere a sănătății orale, dar și a stării generale de sănătate, și că periajul dentar regulat și igienizarea profesională îl ajută să prevină apariția cariilor dentare sau a bolii parodontale.